שמות מסחריים
ונלפאקסין (Venlafaxine) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות אפקסור, ויאפקס (Viepax), ונלא וונלפאקסין טבע - תרופות נגד דיכאון וחרדה. ונלפאקסין שייך לקבוצת SNRI, שמעכבת את הספיגה החוזרת של סרוטונין ונור-אפינפרין (מתווכים עצביים) ומעלה את הניצול שלהם במוח.
יעיל לטיפול ב:
ונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס) מיועד לטיפול בדיכאון, חרדה כללית (generalized anxiety) או חרדה חברתית אצל מבוגרים מעל גיל 18 שנים.
הנחיות חשובות:
מומלץ להתחיל את הטיפול נגד דיכאון או חרדה בשלב מוקדם, כדי למנוע את החמרת המחלה והקשיים שהיא גורמת ולשפר את התגובה הטיפולית. עם זאת, ונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס) עלול לגרום לתופעות לוואי כמו חוסר שקט נפשי או גופני בשבועות הראשונים לטיפול. תחושת ׳ריחוף׳ או התרגשות יתרה, תנועות שרירים מטלטלות שאינן נשלטות. במקרה כזה, עליכם ליצור קשר עם הרופא המטפל.
תרופות נוגדות דיכאון מעלות את הסיכון להתנהגות ומחשבות אובדניות בילדים, מתבגרים, ומבוגרים צעירים. עם תחילת הטיפול בתרופה, על המטופלים בכל הגילאים וקרוביהם, לעקוב אחר שינויים התנהגותיים כגון :החמרת הדיכאון ,מחשבות אובדניות ,תוקפנות וכדומה. אם חלים שינויים כגון אלה, יש לפנות מיד לרופא. מחשבות אלה עלולות להופיע גם כאשר מינון התרופה מופחת או במהלך הפסקת הטיפול בתרופה.
אין לשתות אלכוהול במהלך הטיפול, שכן עלול להוביל לעייפות קיצונית וחוסר הכרה. השימוש במקביל עם אלכוהול ו/או תרופות מסוימות עלול להחמיר את את סימני הדיכאון ומצבים אחרים, כמו הפרעות חרדה.
נדרשת הקפדה בהיגיינת הפה בשל דיווחים על יובש בפה (10% מהמטופלים), העלול להעלות את הסיכון לעששת.
רמת הסוכר בדם עלולה להשתנות בעקבות הטיפול, ולכן, במקרה סוכרת, יש לפנות לרופא לצורך התאמת מינון טיפול מיטבית.
ייתכנו סימני ליקוי בתפקוד מיני. בחלק מהמקרים, נמשכו לאחר הפסקת הטיפול. יש לפנות לרופא ולהתייעץ בנושא.
בהפסקת התרופה, יש לעקוב אחר הנחיות הרופא, ולהפסיק באופן הדרגתי. זה יכול לקחת מספר שבועות או חודשים, ובחלק מהמטופלים ההפסקה צריכה להתרחש בהדרגתיות יתרה, במשך חודשים או יותר.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בוונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבי התרופה הנוספים.
- אם אתם מקבלים טיפול בתרופות מקבוצת מעכבי האנזים MAO.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני סובל מגרד בפי הטבעת. אינני יודע האם מדובר בטחורים / טפיל / רגישות מקומית. איזו משחה מומלצת לטיפול בבעיה? האם להימצאותו של טפיל יש בהכרח ביטויים נוספים (שלשולים וכו') ?
שאלה: אני בת 71. רופא אבחן אצלי "אוסטאופניה". מה פירוש המונח בתחום צפיפות העצם?
שאלה: מהו הערך האופטימלי בבדיקה glom.filtr.rate? האם ערך של 130 הוא סיבה לדאגה? GFR, או שיעור ההסננה הגלומרולרי, הוא נפח הנוזלים המסונן בכליות ביחידת זמן, והוא אחד המדדים לתפקוד תקין של הכליות. הערך התקין תלוי בגיל, במין, במשקל ובגובה. לגברים הוא בסביבות 70 מ"ל למטר מרובע שטח גוף לדקה (בנשים בסביבות 60 מ"ל). הערך שאתה מציין לגבר בגילך נראה תקין. בברכה ד"ר איציק לוי
שאלה: אני נוטלת כבר כמעט שנתיים פלוטין 20 מ"ג ליום. בשנה וחצי האחרונות אני סובלת מנשירת שיער רבה. האם ייתכן שזוהי תופעת לוואי מנטילת התרופה ? ואם כן, מה ניתן לעשות בנידון?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
תרופות קשורות
-
סולפיריד (מודל)
-
אריפיפרזול
-
סודיום ואלפרואט
-
טרוויקטה- פאליפרידון
-
בוספירון