שמות מסחריים
-
אוקסיקוד פורטה סירופ Oxycod forte syrup
-
אוקסיקונטין OxyContin
-
אוקסיקוד זריקות Oxycod injections
-
אוקסיקוד סירופ Oxycod syrup
אוקסיקודון הוא משכך כאבים נארקוטי ממשפחת האופיאטים ודומה ביעילותו למורפין. אוקסיקודון משמש לטיפול בכאבים ממושכים בינוניים עד חזקים, כמו כאבים לאחר ניתוח, פציעה או במחלות כרוניות כגון סרטן.
קיימות גם תרופות שמכילות אוקסיקודון בשילוב עם משככי כאב אחרים, שאינם נארקוטיים כמו אספירין ופאראצטאמול.
תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והינן בעלות פוטנציאל לתלות, לשימוש לרעה ולמינון יתר. אופיואידים עלולים לגרום להתמכרות וניתן לחוות תסמיני גמילה בהפסקת השימוש בתרופה בפתאומיות. חשוב להתייעץ עם הרופא באשר לאפשרויות הטיפול, כולל הנחיות לגבי הפסקה הדרגתית בו. תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות. וודא כי הנך מכיר את שם התרופה, המינון שהנך לוקח, תדירות המתן, משך הטיפול, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאלים.
שימוש חוזר או תכוף עלול להפחית מיעילות התרופה, עקב התרגלות ופיתוח סבילות.
תלות או התמכרות עלולים לגרום לתחושת חוסר שליטה בכמות ובתדירות נטילת התרופה, ללא קשר לצורך בהקלה בכאב (למשל במטרה להרגעה או כסיוע בשינה). עוד סימני התמכרות: בוצעו ניסיונות חוזרים להפסיק את השימוש בתרופה או לשלוט בשימוש בה- ללא הצלחה, קיימת הרגשה לא טובה עם הפסקתה, והרגשה טובה יותר עם השימוש בה. הסיכון לתלות ולהתמכרות שונה בין אדם לאדם. ייתכן סיכון גבוה יותר במצבים בהם קיים עבר, גם במשפחה, של שימוש לרעה או פיתוח תלות באלכוהול, תרופות או סמים. עבור אנשים מעשנים, עבור אנשים עם בעיות במצב הנפשי. סימני התמכרות מחייבים פנייה לרופא.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.
אין להשתמש באוקסיקודון במקרים הבאים:
רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל, או למרכיבים הנוספים שבתכשיר.
בעיות חמורות בדרכי הנשימה כגון: דיכוי נשימתי חמור, אסתמה ברונכיאלית חמורה, עודף פחמן דו חמצני בדם (סימנים אפשריים לכך: סחרחורת, נמנום, עייפות, קוצר נשימה, כאב ראש) או מליקויים חמורים בתפקוד הריאות, כגון COPD באופן כרוני חמור.
כשל בצידו הימני של הלב, המתבטא ביתר לחץ דם ריאתי והגדלת החדר הימני.
ליקוי בינוני עד חמור בתפקוד הכבד. בעיות ממושכות בכבד- יש להתייעץ.
חסימה או חשד לחסימת מעיים, כאב בטן חמור, ריקון קיבה איטי, עצירות כרונית.
אין להשתמש במינון של 80 מ"ג מבלי להשתמש בתרופות אופיואידיות במינון נמוך יותר קודם.
הריון או הנקה.
חשוב לשים לב:
אין ללעוס, לכתוש או ללעוס את הטבליות לשחרור מבוקר מחשש למינון יתר מיידי.
אוקסיקודון הוא חומר אופיואידי ויש לו פוטנציאל לשימוש לרעה והתמכרות, לכן אין לתת תכשירים המכילים אותו לאחרים. יש לנקוט כל אמצעי זהירות על מנת למנוע הגעת התרופה לאדם שאינו המטופל בין אם בטעות ובין אם בכוונה.
שימוש ממושך עלול לגרום לתלות! נטילת מנות גבוהות או תכופות של אופיואידים מעלות את הסיכון לפתח התמכרות. שימוש יתר ושימוש לרעה עלולים להוביל למנת יתר ואף למוות.
במהלך טיפול ארוך טווח, על המטופל לעבור הערכות תקופתיות על מנת להעריך את הצורך המתמשך בתרופה. התמכרות עלולה לגרום למינון יתר שהוא מסכן חיים. בחשש של פיתוח תלות בתרופה, חשוב להתייעץ עם הרופא.
התרופה יכולה לגרום או להחמיר בעיות נשימה הקשורות בשינה כמו דום נשימה בשינה, הפסקות נשימה במהלך שינה, רמת חמצן נמוכה בדם- הקשורה בשינה. יש לעדכן בכך את הרופא. סימנים אפשריים: הפסקות נשימה במהלך שינה, יקיצות מקוצר נשימה, קושי להישאר ישן, ישנוניות מוגברת במהלך היום.
יש להימנע ממעבר פתאומי ממצב שכיבה/ישיבה לעמידה, כדי למנוע סחרחורות ובמקרים קיצוניים עילפון.
נדרשת זהירות רבה במטופלים קשישים, עקב רגישות מוגברת לתרופה.
אוקסיקודון עלולה לערפל את ההכרה ולפגוע במחשבה הצלולה במיוחד בתחילת הטיפול, או כאשר נעשה שינוי במינון.
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בת 57 וסובלת מכאבים חזקים ביד ימין שמוקרנים מ "בלט דיסקי דיפוזי עם לחץ קל על השק הדורלי" בחוליות c5 - c7. מהם התנועות והתרגילים הפיזיותרפיים המומלצים ומה אסור לי לעשות? וכמה זמן אמורים להמשיך הכאבים ובאיזה שלב כדאי לבצע ניתוח?
-
שאלה: כן
-
שאלה: אני בת 25. זה 12 שנה אני סובלת מהפרעת חרדה, אגורפוביה. במשך כל השנים לא סיפרתי על זה לאיש, ומאוד פחדתי מתרופות. כיום, לאחר שניסיתי טיפול פסיכולוגי שעזר לי רק זמנית, אני שוקלת טיפול תרופתי. אני מאוד פוחדת מטיפול זה. האם אגורפוביה מחייבת טיפול כזה? אם
-
שאלה: אני בן 15. אמא שלי לקחה אותי לרופא גב מומחה בגלל שהיא חושבת שאני קצת עקום. אחרי צילומים הרופא אמר לי שהגב שלי לא גמיש. אבא שלי שאל אם יש לי עקמת, והרופא אמר שזו לא עקמת, אבל הגב שלי ב-43 מעלות. לפי מה שראיתי, כולם אומרים שצריך ניתוחים במקרה של 43 מעלות, אבל הרופא שלי, שהוא אחד הרופאים הטובים בארץ, לא דיבר על ניתוח, אלא רק המליץ על מחוך. האם יכול להיות שיש לי 43 מעלות אבל זו לא בדיוק עקמת רצינית שחייבים מחוך או ניתוח?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- צילום רנטגן
- CT, סי טי
-
תרופות קשורות
- פלונוסטרון
- אונדאנסטרון (זופרן)
- פנאזופירידין (סדורל)
- קלדריבין
- סוניטיניב