דלג לתוכן

האם אפשר לגדל תינוק טבעוני?

איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות מאמינים שכן. מסמך שפרסמה וועדה משותפת מפרסם הנחיות רשמיות לתזונת תינוקות במשפחות צמחוניות וטבעוניות

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/10/2013 תאריך עדכון: 02/06/2014
2 דקות קריאה

איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות מאמינים שכן. מסמך שפרסמה וועדה משותפת  מפרסם הנחיות רשמיות לתזונת תינוקות במשפחות צמחוניות וטבעוניות.


ועדת מומחים מטעם איגוד רופאי הילדים ומשרד הבריאות הכינה לראשונה הנחיות מפורטות, שנועדו לסייע הן למשפחות צמחוניות וטבעוניות והן לרופאי הילדים, בסוגיות הקשורות לגידול תינוקות בתזונה צמחונית וטבעונית. 

הועדה הורכבה מ-12 מומחים מהאיגוד הישראלי לרפואת ילדים וממשרד הבריאות ובראשה עמד פרופסור רענן שמיר מטעם האיגוד וד"ר זיוה שטל מטעם משרד הבריאות. 

במסמך, שהופץ בקרב רופאי הילדים בארץ, הודגש כי תזונה צמחונית הבנויה בצורה מושכלת אכן יכולה לספק את כל הצרכים התזונתיים מינקות ועד זקנה. "תינוקות שמקבלים תפריט צמחוני גדלים היטב, כאשר התזונה שלהם מכילה את כל רכיבי המזון הנדרשים ובכמות מספקת", קובע המסמך.

מטרת ההנחיות הייתה להתמודד עם סוגיות תזונה בילדים למשפחות צמחוניות וטבעוניות ולהביא לידיעת ההורים – דרך רופאי הילדים – היכן יש להשלים חוסרים בתפריט של התינוקות.


עם זאת, מדגישים בוועדה כי לא מדובר בהמלצות לדיאטה כזו או אחרת, אלא רק לתת את הדעת על השלמות תזונתיות, כגון תוספי ברזל, סידן, ויטמין B12, אבץ ועוד – כאשר מודגש כי על ההשלמות להיעשות בהנחיה וייעוץ של תזונאי/ת. 

נתונים מראים כי יותר ויותר הורים מאמצים דיאטה צמחונית או טבעונית גם לילדיהם ולכן יש צורך מתגבר מצד רופאי הילדים ואנשי המקצוע האחרים בתחום להביא לידיעתם מה עליהם להשלים – ובכמות מספקת – כדי להבטיח את בריאות התינוקות.

מסמך ההנחיות מהווה ציון דרך בהתייחסות הממסדר הרפואי לאוכלוסיות שונות בנוגע לתזונה, שכן זו הפעם הראשונה שנוסחו הנחיות מפורטות, בצורה מסודרת עבור קהל היעד שלהן. 

חברי הועדה ציינו כי לעתים משפחות צמחוניות וטבעוניות שעוברות הדרכה מתאימה, מגמישות את עקרונותיהן לגבי האכלת תינוק בשנתיים הראשונות לחיים.

האם חלב אם צמחונית שונה מחלב אם רגיל?

המסמך קבע כי כיוון שההנקה נפוצה במשפחות אלו, יש לעודד את האמהות הצמחוניות והטבעוניות להמשיך להניק גם בעת הוספת מזון מוצק, ולפחות עד גיל שנה. עוד קובע המסמך כי חלב אם צמחונית דומה בהרכבו לזה של אם לא צמחונית/טבעונית וכי תינוק יתפתח היטב אם יקבל מאם צמחונית חלב-אם בכמות מספקת. 

עם זאת, כאשר מדובר באם שאינה צורכת מזון מן החי מכל סוג שהוא, יש לבצע הערכה מקצועית בידי תזונאי/ת לגבי צריכת המזון של האם ולשקול הפנייה לבדיקות דם במידה שצפויים חוסרים. 

לגבי הזנה בתמ"ל (תרכובות מזון לתינוק) עד גיל שנה, מגלה המסמך פחות גמישות, וממליץ כן להשתמש בתרכובות מזון מבוססות על חלב פרה. כאשר מדובר במשפחה שמסרבת בתוקף להשתמש בחלב מן החי ומוצריו – יש להזין את התינוק בתמ"ל על בסיס סויה. לעומת זאת, חלב סויה עצמו וכן חלב אורז ושקדים ותערובות ביתיות למיניהן נמצאו כלא מתאימות להזנת תינוק ולכן אינן מומלצות. יתר על כן, הועדה ציינה כי אלו עלולים לגרום למצבים קשים של חסר תזונתי בתינוק.

עוד מפרט המסמך את המזונות המוצקים המשלימים שיש לתת לתינוק, אופן הכנתם וכן את התחליפים הצמחיים לבשר, דגים, חלב ומוצריו שיש לתת לתינוק במשפחות טבעוניות. 


למסמך המלא

מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' דניאל לנדאו
פרופ' דניאל לנדאו ילדים
5.0
( 46 חוות דעת )
"ד"ר לנדאו רופא נהדר!! שמחנו מאד שניגשנו אליו, מאד נעים, מקצועי וחיובי. קבלנו מענה מלא, ויצאנו בתחושה שהבן שלנו בידיים טובות."
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 13 חוות דעת )
"רופא מקסים, התנהג בעדינות ורגישות לתינוקת ובדק הכל ביסודיות ובמקצועיות :)"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו