דלג לתוכן

3 דרכים שיסייעו לכם להיפטר מאכילה רגשית

מתחילים דיאטה בכל יום ראשון, אבל שוברים אותה עד הערב? אכילה רגשית היא המכשול הגדול ביותר למי שמנסים לרדת במשקל. כך תפטרו ממנה

מאת: הדס מדר
תאריך פרסום: 30/04/2015
3 דקות קריאה

מתחילים דיאטה בכל יום ראשון, אבל שוברים אותה עד הרעב? אכילה רגשית היא המכשול הגדול ביותר למי שמנסים לרדת במשקל. כך תפטרו ממנה

הנה שוב מתחיל לו שבוע חדש. אנחנו מתעוררים בציפייה ותכנון שהגיע הזמן לעשות שינוי באורח החיים, לרדת במשקל, להתחיל לבצע פעילות גופנית. אנחנו מתוכננים לזה, כבר יודעים מה נכון לאכול יותר ומה נכון לאכול פחות. אז אנחנו מכינים רשימת קניות והולכים לסופר - וקדימה לדרך חדשה ומופלאה שמרגישה נכון. אף אחד בעולם לא יכול לעצור אותנו. 

קראו עוד: 10 מזונות שעושים אתכם רעבים

ואז מתחיל השבוע. היום הראשון עובר בהצלחה ורמת המוטיבציה גבוהה. אנחנו נחושים כמו שלא היינו מעולם. אז איך קורה שכמה ימים אחר כך הכל קורס - והשינוי נעלם לו? התשובה פשוטה: אכילה רגשית.

רוב האנשים סובלים מאכילה רגשית, אכילה שנעשית לא כדי לספק רעב פיזיולוגי או הישרדותי של הגוף, אלא כדי להתמודד עם רגש, עם שינוי, עם קושי. אירועים ושינויים בחיים יכולים להיות המקור לאכילה שכזו, כמו שינוי במקום העבודה או ריב עם הבוס, שינוי סטטוס זוגי (חתונה/גירושים) או אישי (אמהות/אובדן), מעבר דירה ואפילו אכילה כפיצוי או כתגמול אישי ("מגיע לי כי עשיתי ספורט/ אני עובד קשה מדי/ היה לי יום ארוך ומבאס בעבודה").

אז איך נפטרים מהאכילה הרגשית?

1. זהו את המקור

כדי לעשות שינוי אמיתי באורח החיים שלנו ולרדת במשקל עלינו קודם כל לזהות את המקור לתופעה. אנחנו צריכים לברר מה גורם לנו לפנות לאוכל כאל המושיע שלנו, ומדוע אנחנו פונים אליו במקום למצוא פתרון רגשי שימלא את החלל. 

איך עושים זאת בפועל? נסו לחשוב על עצמכם כשאתם פונים אל האוכל ועל מה אתם מרגישים אחרי שאתם אוכלים. האם אתם חשים הקלה או דווקא עצב? 

אכילה רגשית. לא מספקת רעב פיזיולוגי

ברוב המקרים תגלו שבמקום להרגיש טוב, קל ונעים יותר מתעוררים אצלכם רגשות שליליים. במקרים רבים אלה רגשות אשם ("למה אכלתי את זה?!), כעס או שנאה עצמית, עלבון, מרמור, דיכאון ואכזבה ("הרסתי את כל הדיאטה"). הרגשות הללו הם סוג של "רעל" שאנחנו מכניסים לתוך הגוף שלנו. ה"רעל" הזה, הרגשות השליליים שאנו חשים כלפי עצמנו, מולידים בעיות חדשות - בריאותית ורגשיות.  

2. שאלו את עצמכם: "בשביל מה?"

לאחר שזיהינו את המקור לאכילה הרגשית עלינו לעצור, לבדוק, לחשוב ולקבל החלטה מתוך מקום של מודעות עצמית. עלינו לשאול את עצמנו "בשביל מה?": בשביל מה אני צריך עכשיו לאכול השוקולד/ העוגייה/ החטיף.

קראו עוד: 3 כללים לארוחת בוקר שיעזרו לכם לרדת במשקל

ברגע שאנחנו שואלים אותה מתעוררת אצלנו המודעות, ואיתה גם התשובה. זו אחת מהדרכים שבה תוכלו לדעת לנהל את הפיתויים ולחשוב דרך הרציונל, ולא דרך הרגש. הרי פיתויים תמיד ישנם ותמיד יהיו. 

למטופלים רבים שלי יש פנטזיה שבה על מדפי הסופרמרקט מחכים להם רק המאכלים שהם אוהבים ונכונים עבורם. אבל במציאות אין קסמים וצריך להיות מחוברים גם למקום שפחות נוח עבורנו. הכירו בזה, השלימו עם זה - ועד מהרה תיווכחו שרמת התסכול שלכם יורדת.

3. נהלו את האכילה שלכם

עלינו לקחת שליטה על החיים שלנו ובתוכם - על הדרך בה אנחנו אוכלים. הגיע הזמן להתייחס אל עצמנו כאל עסק או בית שצריך לנהל היטב. בדיוק כמו שאנחנו מנהלים לו"ז בעבודה או בבית עם המשפחה והילדים, כך אנחנו יכולים גם לנהל את האוכל שלנו מבלי שנרגיש שמשהו חסר לנו או נלקח מאתנו.

אחד הדברים המאתגרים בחיינו הוא לדעת לארגן את האכילה שלנו על בסיס יומי ולא על בסיס תקופות קצרות, למשל כשמזדמן לנו ואנחנו מרגישים שחייבים שינוי או שבדיקות הדם שלנו מראות נורות אדומות לפני התקף לב או סוכרת. אכילה יומית מאורגנת ומאוזנת צריכה ואמורה להיות כחלק זורם מחיינו מבלי "לפחד" לאבד את התשוקה לאוכל  ולחיים. 

המשוואה פשוטה: אוכל שווה בריאות ובריאות שווה חיים. להיות באיזון משמעו לחיות נכון יותר ובריא יותר, ללא תחושת תסכול והפסד, לבדוק, ללמוד ולדעת שאפשר לשלב אורח חיים נכון ומאוזן גם בתרבות שפע. צריך רק לדעת לבחור נכון, כי האופציות תמיד מונחות לנו על השולחן, בשוק או בסופרמרקט.

האכילה שלנו במהלך היום אמורה להיעשות כחלק מתכנון היום שלנו, אך לא ממקום של התעסקות עודפת/ סטרס/ לחץ לגבי מה לאכול או איך לאכול, אלא ממקום של זרימה ושינוי מחשבתי, מתוך מודעות זמינה ותמידית. מצד שני, לא צריך לשכוח את עצמנו ולהיזכר לאחר שמונה שעות שלא אכלנו, כשהגוף כבר בקריסה – ואז אוכלים כל מה שבסביבה, בלי מעצורים.

ניהול אכילה ביום-יום צריך להיות מגוון, זמין, נוח, נגיש ומותאם ספציפית לצורכי הגוף שלנו. אפשר, למשל, להפוך את התיק שלנו לתיק אוכל קטן, שתמיד מכיל בתוכו בקבוק מים, פרי עם ערך גליקמי נמוך ו/או חטיף חלבון למקרה ואנחנו נתקעים, כך שתמיד יש משהו זמין על מנת לספק לגוף אנרגיה.

ברכו את הגוף שלכם בכל יום ויום על כך שהוא נותן לכם לתפקד, לחשוב ולהרגיש. אל תיקחו את הגוף שלכם כמובן מאליו - הוא צריך אתכם, בדיוק כפי שאתם צריכים אותו.

בצד זאת, אפשרו לעצמכם להיות במקום של תסכול. זכרו שאתם מתמודדים מול הדבר שהכי קשה לכם באכילה ויחד עם זאת הכי קל להשיג אותו כחלק מהצלחות בשינויים. תרשו לעצמכם לקבל גם כישלונות, מצאו את הדרך להימנע מהם להבא ולהצליח להתמודד טוב יותר.

הכותבת היא תזונאית טבעית, מאמנת תזונה ומורה לפילאטיס בסטודיו FLY


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניקוי רעלים ותזונה טבעית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו