דלג לתוכן

המדריך המלא: כל מה שצריך לדעת על תרופות נגד דיכאון

מאיזה תופעות לוואי אתם עלולים לסבול? מדוע אסור להפסיק בבת אחת? והאם באמת רופא המשפחה יכול לתת מרשם? כל מה שצריך לדעת על תרופות נגד דיכאון

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/07/2015 תאריך עדכון: 07/06/2016
3 דקות קריאה

בסוף שנות ה-80 של המאה הקודמת, כאשר התרופות מסוג SSRI, המוכרות לרבים בשמות פרוזק וציפרלקס, פרצו לחיינו, הטיפול בדיכאון עוד היה דבר להתבייש בו, משהו שלא מצהירים עליו בפה מלא. מאז עברו הרבה מים בכוסות של כולנו, והטיפול בתרופות נגד דיכאון הפך לנפוץ כל כך, עד שלפני מספר שנים חלה מהפיכה גם בארצנו הקטנטונת, ואפילו רופאי המשפחה יכולים לרשום למטופלים תרופות נגד דיכאון. 

קראו עוד: 6 מזונות שיהפכו אתכם לשמחים יותר

כמה אנשים נוטלים את התרופות הללו? אין כיום נתונים רשמיים על כך בישראל, אך ההנחה היא שיותר ויותר אנשים נוטלים אותן בשנים האחרונות.

כיצד פועלות תרופות נגד דיכאון?

רוב התרופות נגד דיכאון משפיעות על האיזון בין חומרים שונים במוח שנקראים מתווכים עצביים. אצל אנשים עם דיכאון המוח אינו משתמש במתווכים עצביים כהלכה, והתרופות לטיפול בדיכאון הופכות את המתווכים העצביים זמינים יותר לתאי המוח וכך מסייעות לאיזונם. 

באופן כללי, תרופות נוגדות דיכאון פועלות היטב, במיוחד כשמשלבים את הטיפול בהן יחד עם טיפול פסיכולוגי (שילוב זה הוכח כיעיל ביותר לטיפול בדיכאון). בסופו של דבר רוב האנשים שמקבלים תרופות נגד דיכאון מדווחים על שיפור בסימפטומים כגון עצבות, איבוד עניין ותחושת חוסר תקווה.

דיכאון. אפילו רופאי המשפחה יכולים לרשום טיפול תרופתי

אך תרופות נגד דיכאון אינן מתחילות להשפיע מיד. לפעמים יחלפו בין שבוע לארבעה שבועות עד שמתחילים להרגיש טוב יותר, ואף זמן רב יותר לפני שמתחילים לחוש את מלוא השפעת התרופה. לעתים יהיו גם מטופלים שלא יגיבו לטיפול ויצטרכו לנסות תרופות או טיפולים אחרים, אך אלו הם מקרים נדירים.

בדרך כלל כל רופא משפחה יכול לרשום תרופה נגד דיכאון, אך במקרים הקשים מומלץ לפנות לפסיכיאטר.

מתי יש צורך להחליף את התרופה?

אם הסימפטומים לא משתפרים אחרי ארבעה עד שישה שבועות, חשוב לעדכן את הרופא. במצב כזה יתכן שיהיה צורך במינון גבוה יותר או בשינוי התרופה. לפעמים מטופלים לא מגיבים לתרופה הראשונה שהם מנסים, אבל מצבם משתפר לאחר שהם מתחילים ליטול תרופה נגד דיכאון מסוג שונה.

קראו עוד: ציפרלקס תרופה לטיפול בחרדות ודיכאון

חשוב לזכור שיכולים לעבור כשלושה חודשים עד שמרגישים את מלוא ההשפעה של תרופות נוגדות דיכאון, אך ישנם גם מקרים בהם השפעת נוגדי הדיכאון עלולה להיות פחותה, אם נוטלים אותם זמן רב. 

קראו עוד: חולשה ועייפות: 6 טיפים שיתנו לכם אנרגיה מיידית

בדרך כלל, טיפול מוצלח בדיכאון נמשך בין מספר חודשים לשנה. לכן, אין להפסיק את הטיפול לפני הזמן גם אם מרגישים טוב, אחרת הסימפטומים של הדיכאון עלולים לחזור. 

הרופא יכול להנחות את המטופל כיצד לסגל שגרה נוחה בנטילת תרופה נגד דיכאון על מנת שיוכל להתמיד בטיפול. לדוגמה, אפשר לבלוע את התרופה בארוחת הבוקר כל יום. 

מה עדיף: תרופת מקור או התרופה הגנרית?

תרופות גנריות הן תרופות שמכילות אותו חומר פעיל כמו תרופת המקור. בהתאם להוראות משרד הבריאות, התרופות הגנריות חייבות לעבור בדיקות קפדניות כדי להוכיח שאין הבדל בחוזקן, בטיחותן ואיכותן בהשוואה לתרופת המקור. עם זאת, לפעמים יתכן שוני בספיגת התרופה ובדרך שבה הגוף משתמש בה. אם עוברים לתרופה גנרית, שאינה משפיעה כמו התרופה המקורית, יש לעדכן את הרופא.

תרופות נגד דיכאון

תרופות נגד דיכאון. טיפול מוצלח בדיכאון נמשך בין מספר חודשים לשנה

מהן תופעות הלוואי וכיצד ניתן להתמודד איתן?

לא צריך להתבייש לספר לרופא אודות תופעות הלוואי, כיוון שברוב המקרים ישנן דרכים יעילות להתמודד איתן. לדוגמה, נטילת תרופה נוגדת דיכאון עם אוכל עשויה להפחית בחילה או החלפה לתרופה אחרת עשויה לסייע במקרה שמופיעות בעיות בתפקוד המיני.

אם נוגד הדיכאון גורם לעייפות, כדאי לנסות ליטול אותו כשעה-שעתיים לפני השינה. ולהיפך, אם תרופה נגד דיכאון גורמת לנדודי שינה, עדיף ליטול אותה בבוקר. בנוסף, מומלץ לזכור שרבות מתופעות הלוואי פוחתות עם הזמן לאחר מספר שבועות.

האם עלולות להיות תגובות בין תרופתיות?

תרופות נגד דיכאון הנפוצות כיום גורמות לפחות תגובות כאשר נוטלים אותן עם תרופות אחרות, בהשוואה לנוגדי הדיכאון הוותיקים. עם זאת, כל נוגד דיכאון עלול ליצור תגובה עם תרופות אחרות, ואפילו עם צמחי מרפא או תוספי תזונה. 

תגובות בין תרופתיות עלולות להוביל לתופעות לוואי חמורות יותר ולהפחית מיעילות הטיפול. לכן חשוב לעדכן את הרופא המטפל על כל תרופה חדשה או תוסף תזונה שמתכננים ליטול.

בנוסף, חשוב להמשיך במעקב כשנוטלים תרופות נגד דיכאון, כיוון שחזרת הסימפטומים נפוצה בדיכאון. במצב כזה הרופא עשוי לשנות את המינון או לנסות תרופה חדשה. כמו כן, חשוב לעדכן את הרופא המטפל אודות אירועים ושינויים גדולים שמתרחשים במהלך החיים, כמו פיטורין מעבודה, התפתחות בעיה רפואית אחרת ולהבדיל, כניסה להריון.

האם זה נכון שניתן להקל על הדיכאון באמצעות פעילות גופנית?

פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, חומרים הקשורים למצב רוח טוב ולשיעור נמוך יותר של דיכאון. ישנם מחקרים שמראים שפעילות גופנית קבועה יעילה לטיפול בדיכאון קל, אפילו ללא תרופות. 

פעילות גופנית עשויה לשפר את השפעת התרופות נגד דיכאון, במיוחד אם היא נעשית בקבוצה או עם בן או בת הזוג.

מה עושים כאשר רוצים להפסיק את הטיפול בתרופות נגד דיכאון?

הרופא יקבע מהו העיתוי המתאים ביותר עבור המטופל כדי להפסיק את נטילת התרופה נוגדת הדיכאון. הדרך הטובה ביותר היא להפחית את המינון בהתאם להנחיות הרופא. הפסקה פתאומית עלולה לגרום לתופעות בלתי רצויות - ואפילו לחזרת הסימפטומים.


הכותבת היא רוקחת מוסמכת

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רם מירז
ד"ר רם מירז פסיכיאטריה
פסיכאטר מומחה ,פסיכוטרפיסט ,פסיכאטר משפטי
פרופ' ערד קודש
פרופ' ערד קודש פסיכיאטריה
מנהל מערך בריאות נפש ארצי, קופת חולים מאוחדת
ד"ר מיכאל ינקו
ד"ר מיכאל ינקו פסיכיאטריה
4.7
( 128 חוות דעת )
"רופא מדהים נותן הרגשה טובה ויחס אישי"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו