דלג לתוכן

נפחת הריאות, אמפיזמה

Emphysema
המומחים של Infomed מסבירים:
נפחת הריאות (Emphysema) היא מצב שבו יש ניפוח-יתר של חללי האוויר בריאות, המוכרים כנאדיות (Alveoli). הנאדיות הן המקום שבו החמצן מהאוויר מתחלף עם פחמן דו-חמצני מהדם. דפנות הנאדיות דקות מאוד ושבירות. כשנגרם נזק לנאדיות הוא בלתי הפיך ונוצר "חור" ברקמת הריאה.

ניפוח-היתר נובע מהרס הדפנות של הנאדיות והוא מביא לירידה בתפקוד הריאות ולקוצר נשימה. בנפחת, הריאות מאבדות אלסטיות ואינן מסוגלות להתפשט ולהתכווץ באופן מלא. משום כך הנאדיות אינן מתרוקנות בשלמות ולכן אינן יכולות להתמלא באוויר טרי לאיוורור הולם. ניפוח-היתר משבש את המכניקה של הנשימה. חולה בנפחת הריאות יכול לשאוף אך הנשיפה קשה עליו ואינה יעילה.

לחומרת הנפחת שונות רבה. יש חולים שלא יגיעו למצב של מוגבלות וימשיכו בחייהם עם מידה קלה יחסית של אי-נוחות, לעומתם חולים אחרים לוקים במחלה ברמת חומרה עד לאיבוד היכולת לנשום ואי-ספיקה נשימתית.

הנפחת שייכת לקבוצת מחלות הריאה מחסימה, הכרוניות (COPD). יש מספר גורמי סיכון סביבתיים הממלאים תפקיד בגרימת מחלות אלה, אך עישון סיגריות ניצב הרחק מעל כל האחרים. זו הסיבה הראשונה במעלה לעידוד מעשנים לחדול מעישון. חשוב להסביר ולהזהיר (במיוחד לצעירים) מפני סכנות העישון ולהציע שינוי בהתנהגות כדי להשיג מטרות אלה.

מחלות ריאה מחסימה, כרוניות (בעיקר נפחת ודלקת כרונית של הסימפונות), נעשו שכיחות מאוד במחצית השנייה של המאה שעברה והן מהוות גורם תחלואה ותמותה בשיעור גבוה. מאחר שכאמור לעישון סיגריות יש תפקיד חשוב בגרימת מחלת ריאות כרונית (COPD) ובהחמרתה, הרי המחלה ניתנת למניעה.

עשן הטבק ומזהמי אוויר אחרים גורמים לשחרור חומרים כימיים בתוך הנאדיות, שמזיקים לדפנותיהן. במיעוט המקרים (5%-3%) הנפחת היא על רקע חסר תורשתי של חלבון מגן, מעכב פרוטאזה (תסס מפרק חלבון), הנקרא Alpha-1 Antitrypsin - AAT. באנשים בריאים AAT מגן על הריאות מתסס טבעי (הקרוי אלסטזה של הניטרופיל) שעוזר להילחם בחיידקים ולנקות רקמת ריאה מתה. אם אין איזון לפעולות התסס על ידי AAT הוא יכול בסופו של דבר להזיק לרקמת הריאה.


סיבוכי הנפחת כוללים זיהומים נישנים בדרכי הנשימה, יתר-לחץ-דם בריאה, כשל נשימתי חדיד/כרוני, כשל לב-ריאה כרוני (הגדלה של הצד הימני של הלב עם סימני מעמס ואי-ספיקה בלב), ריבוי כדוריות אדומות (המוגלובין גבוה) והגברת צמיגות הדם, בועות גדולות מאוד, כדי שליש עד מחצית מנפח בית החזה, אוורת בית החזה כתוצאה מקרע של בועה, מוות.
  • נפחת הריאות, אמפיזמה תסמינים

    קוצר הנשימה במנוחה או במאמץ מתפתח בצורה איטית. בדרך כלל מדובר בחולים שעישנו למעלה מחפיסה ליום במשך יותר מ-25 שנה, לפני שהתסמינים היו חמורים דיים כדי להביאם אל הרופא. סימני אזהרה להתפתחות הנפחת כוללים שיעול, תחושה של חוסר אוויר, כיח מוגבר והצטננויות תכופות בעונת החורף. סימנים מוקדמים למחלה כוללים קוצר נשימה, שיעול כרוני, כיחלון כביטוי לחוסר חמצן, קוצר נשימה וצפצופים במאמץ קל.
    תסמינים אחרים שיכולים להופיע הם סחרחורת, חרדה בשכיבה, דחק, אין-אונות, ליאות, הפרעה בריכוז, ישנוניות-יתר ביום, קושי להירדם או להמשיך בשינה, ירידה בלתי רצונית במשקל.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר תמר פדות קלויזמן
4.9
( 49 חוות דעת )
"5"
קראו עליי עוד
אודיולוגיה
ליאת רובינשטיין גנטיוק
4.9
( 13 חוות דעת )
"ליאת מקצוענית על !!המבחר רחב והיא מדייקת ומתאימה לפי הצורך ! אני מרוצה גם מהמזכירה שמייד עונה באדיבות"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא נפחת הריאות, אמפיזמה

ניתוח טורקוסקופי לכריתת חלקים פגועים של הריאות
ניתוח טורקוסקופי לכריתת חלקים פגועים של הריאות
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/06/2006

ניתוח טורקוסקופי לכריתת חלקים פגועים של הריאות לכתבה המלאה

קוצר נשימה
קוצר נשימה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 09/06/2010

קוצר נשימה הוא תסמין רגיל בתנאים של פעילות מאומצת. השימוש הרפואי במונח "קוצר נשימה" אינו כולל קוצר נשימה לאחר מאמץ ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו