דלג לתוכן

עזרה ראשונה נפשית

עזרה ראשונה נפשית - בדרך להעצמת יכולת ההתמודדות והגברת החוסן הנפשי.מצבי דחק קיצוניים בהם נשקפת סכנת חיים, המחוללים טראומה נפשית בשלביה הראשונים, מפגישים את חלק מהניצולים עם מצב לא ידוע ולא מוכר להם

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 30/06/2011
9 דקות קריאה
פרסומת
מצבי דחק קיצוניים בהם נשקפת סכנת חיים, המחוללים טראומה נפשית בשלביה הראשונים, מפגישים את חלק מהניצולים עם מצב לא ידוע ולא מוכר להם. הפחד הקיצוני וההפתעה עולים לקבל תבנית של חוסר אונים וחוסר ישע, ועלולים לקבע דפוסי התמודדות בלתי רצויים העלולים להדרדר לתסמונות פוסט-טראומטיות ארוכות טווח.

מחקרים וניסיונם המצטבר של העוסקים בתחום באירועי חירום ואסון, עולה חשיבותה של ההתערבות המידית לאחר האירוע הטראומטי, במהלכה מגישים לנפגעים סיוע נפשי ממוקד ופשוט. ניצולים שקבלו סיוענפשי מידי באמצעות טכניקות עזרה ראשונה נפשית, יצאו ממעגל חוסר האונים מחוזקים והביאו מזור לנפשם.

במצב הדחק הקיצוני המחולל את החוויה הטראומטית מופיעות תגובות כמו פחד, חוסר אונים ואימה. בנוסף מעצימים אותן היות האירוע לא צפוי, תחושה שלא ניתן להימלט ממנו ואובדן שליטה.
לפיכך, ידע מוקדם של התופעה, רכישת הכלים להתמודדות איתה, תרגול המיומנות להגשת הסיוע לאחר, מחוללים העצמה עצמית,מגבירים את תחושת השליטה ובכך מאפשרים לצמיחתו של חוסן פנימי.

ניתן לומר, איפוא, שרכישת מיומנות אישית להתמודד באופן יעיל עם מצבי דחק משמשת גשר מעבר מחוסר ישע וחוסר אונים להתמודדות פעילה,המעצימה את יכולתם של היחיד והקבוצה ואת עמידותם למצבי דחק.

ההיבט המקצועי

מטפלים מכל קשת מקצועות הטיפול, עלולים לפגוש במהלך עבודתם המקצועית בחיי היומיום כמו גם בעיתות חירום בפונים אשר עברו חוויה טראומטית. הכרותם עם סימני המצוקה, הבנתם המוקדמת את תהליך התפתחותה של הטראומה, עשויה להגביר את יכולתם להגיש סיוע אפקטיבי לנפגעים הפונים אליהם בעת הצורך.

ההיבט הלאומי

מדינת ישראל נמצאת במצב מתמשך של היחשפות לאיומים מסוגים שונים. מחד, איומי מלחמה וטרור ומנגד – התגברות הסבירות לרעידת אדמה שתיצור הרס רב ונפגעים באזורים המועדים לכך. החל ממלחמת המפרץ הראשונה, ובהתחזקות אירועי הטרור הגדולים בעולם, הראו בעליל שהעורף הופך לחזית בהיותו חשוף לאיומים. מלחמת לבנון השניה, ומבצע עופרת יצוקה, בהם נחשף עורף מדינת ישראל להתקפות טילים שגרמו לפגיעה בחיים וברכוש, הביאו בצידם גם לנפגעי חרדה ודחק, אשר נזקקו להתערבות מצד אנשי טיפול בכדי לסייע להם להתגבר על הטראומה שחוו. ניתן לומר שקיימת חשיבות לאומית, שמעגל יודעי הגשת עזרה ראשונה נפשית יתרחב, ושאלו שירכשו את המיומנות, יוכלו לסייע לנפגעים בעורף בעת הצורך.

לפיכך, היוזמה להפעלת מערכת הדרכה לעזרה ראשונה נפשית חשובה וראויה ומקפלת בתוכה תועלות למשתלמים מהיבטים רבים: אישיים, מקצועיים ותרומה לאומית.

סדנה יחודית לבעלי מקצועות טיפוליים

המרכז הישראלי להכשרת מגישי עזרה ראשונה נפשית נענה לאתגר ומציע לציבור המטפלים: אנשי רפואה, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, מטפלים וכל אדם הרוצה לדעת להגיש עזרה ראשונה נפשית, סדנה יעודית בנושא.
הסדנה ממורכבת משני מפגשים במהלכם ילמדו המשתלמים נושאים מרכזיים כמו: הצפוי במצבי חירום ואסון; הטראומה הנפשית והשלכותיה; החשיבות בטיפול הראשוני; המעבר משורד חסר ישע למתמודד פעיל; יסודות העזרה הראשונה הנפשית והחוסן הנפשי; תרגול מעשי על פי הפרוטוקול של המפגש הראשוני עם נפגע טראומה; סוגיות מורכבות בהגשת עזרה ראשונה נפשית; לימוד ותרגול של טכניקות לוויסות עצמי של מתח; הבניות קוגניטיביות לוויסות מחשבות, ועוד.

בסדנה יקבלו המשתלמים כלים לטיפול ראשוני נפשי באירועיםטראומתיים. באמצעות טכניקות וכלים פשוטיםויעילים ילמדו לסייע לנפגעי דחק וחרדה במצבי חירום ובכל אירוע שבו יש נפגעטראומה נפשית, החל מתאונה וכלה במצבי דחק מורכבים.
משתתפי הסדנה יוכלו להציג מועמדותם כמתנדבים לסיוע באתרי הדחקהנפתחים ברחבי הארץ במצבי חירום ואסון. המרכזים מופעלים בחסות משרד הבריאות והרשויותהמקומיות. משתתפים הבאים ממקצועות הטיפול יוכלו לשפר את יכולת האבחנה שלהם לגבי מטופליהם הנושאים מטען טראומטי ולרכוש מיומנויות התערבות ראשוניות להתערבות בשעת משבר.

סדנה למגישי עזרה ראשונה נפשית

https://sites.google.com/site/

מאת: ד"ר זהר רובינשטיין, מרצה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א ומשמש כקצין בריאות הנפש הפיקודי (במילואים) של פיקוד העורף
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית