דלג לתוכן

עם הגיל ישנים פחות. מסתבר שלכן זוכרים פחות

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי, חקרו מדוע מבוגרים נוטים לשכוח דברים ומצאו קשר בין כמות מעטה של שעות שינה בגיל המבוגר ובין שינה פחות עמוקה לבעיות זיכרון. המחקר פורסם בכתב עת המדעי Nature Neuroscience.

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 04/11/2013 תאריך עדכון: 25/03/2014
2 דקות קריאה

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי, חקרו מדוע מבוגרים נוטים לשכוח דברים ומצאו קשר בין כמות מעטה של שעות שינה בגיל המבוגר לבעיות זיכרון. המחקר פורסם בכתב עת המדעי Nature Neuroscience.

לשם כך, הם בדקו את הזיכרון של 18 נבדקים, צעירים ובריאים בשנות העשרים, וכן 15 נבדקים בריאים בגילאי השבעים. הם ביקשו מהמשתתפים לשנן לפני השינה 120 צמדים של מילים. בזמן שהנבדקים ישנו, הם חוברו למכשיר EEG (אלקטרואנצפלוגרם) שרשם את פעילות גלי המוח שאיפיינה את השינה שלהם. למחרת, בחנו החוקרים כמה צמדי מילים הצליחו הנבדקים לזכור, כאשר הפעילות המוחית שלהם תועדה בזמן ביצוע מבחן הזכירה, על ידי מכשיר fMRI (הדמיית תהודה מגנטית תפקודי).

הנתונים הראו קשר מובהק בין מידת ההתנוונות של האונה הקדמית של הנבדקים המבוגרים לבין בעיה בגלים איטיים בשינה. הנבדקים המבוגרים הראו משך שינה עמוקה קטן ב- 75 אחוזים בממוצע מהנבדקים הצעירים. בנוסף, במבחן הזיכרון הנבדקים המבוגרים הצליחו לזכור 55 אחוזים פחות צמדי מילים מהנבדקים הצעירים.

לעומתם, הנבדקים הצעירים האו סריקה מוחית של שינה עמוקה, אשר עזרה להם לאחסן זכרונות לטווח קצר מאזור ההיפוקמפוס במוח לאזור המוחי בו מאוחסנים זכרונות לטווח ארוך - הקורטקס הקדם מצחי.

החוקרים טוענים, כי גלי מוח חשמליים איטיים שנוצרים בשינה עמוקה מהווים את המפתח להעברת זכרונות מההיפוקמפוס לקורטקס הקדם מצחי באונה המצחית, וכך למעשה מאפשרים העברת זכרונות מהטווח הקצר לטווח הארוך.

בגילאים צעירים, השינה האופיינית (רבע מזמן השינה) היא שינה עמוקה, של גלים איטיים, המאפשרת אחסון ושמירה של המוח מידע חדש. עם הגיל, הירידה במספר שעות השינה ובאיכות השינה מונעות יצירה של גלי מוח חשמליים איטיים ובעקבות זאת, הזכרונות נשארים בהיפוקמפוס, אשר מסוגל לשמר אותם לטווח קצר בלבד. בנוסף, גלים איטיים נוצרים באונת המוח הקדמית. החוקרים טוענים כי ירידה בכמות שעות השינה עם הגיל גורמת לניוון של האונה הקדמית וכתוצאה מכך, לירידה בתפקוד שלה.

מחקר זה שופך אור על הקשר בין הפרעות שינה, בעיות זיכרון בגיל המבוגר והידרדרות הפעילות המוחית ומהווה אבן בסלילת הדרך לפיתוח שיטות ספציפיות וחדשניות לבעיות זיכרון בגילאים מבוגרים, כמו תרופות לגירוי ישיר של אזורים מוחיים אלו ועידוד של יצירת גלים איטיים.

מחקרים קודמים תומכים בהשערה זו, כאשר מצאו שגירוי חשמלי מוחי של נבדקים צעירים במהלך השינה תרם לשינה עמוקה יותר ולאחסון כפול של זיכרונות בהשוואה לנבדקים צעירים אשר ישנו ללא גירוי חשמלי זה.

מאת: רועי שני, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל קולסקי
ד"ר יעל קולסקי פסיכיאטריה
רופאה פסיכיאטרית
ד"ר מאהר חג'אזי
ד"ר מאהר חג'אזי גריאטריה
מומחה ברפואה פנימית וגריאטריה, פסיכוגריאטריה, מומחה לקביעת נכות רפואית וסיעודית
ד"ר לב קורבסקי
ד"ר לב קורבסקי פסיכיאטריה
פסיכיאטר למבוגרים ופסיכוגריאטר.
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום נוירולוגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו