דלג לתוכן

הקשר בין הרגלי אכילה להתפתחות תקינה בפעוטות

ככל שהפעוט שלנו גדל, כך גם מתפתחים צרכי התזונה שלו. ממעבר מתלות מוחלטת בחלב אם למזונות רכים ולאחר מכן גם למוצקים, אנו מלמדים את הפעוט לרכוש הרגלי תזונה ואכילה שיסייעו בגדילה תקינה שלו

מאת: יפה שיף, דיאטנית קלינית
תאריך פרסום: 17/09/2014
4 דקות קריאה

ככל שהפעוט שלנו גדל, כך גם מתפתחים צרכי התזונה שלו. ממעבר מתלות מוחלטת בחלב אם למזונות רכים ולאחר מכן גם למוצקים, אנו מלמדים את הפעוט לרכוש הרגלי תזונה ואכילה שיסייעו בגדילה תקינה שלו

החודשים הראשונים שלנו ההורים עם התינוק, הינם חודשים קסומים, לעתים קשים, אך גם מסעירים. אנו מגלים עולם חדש והתינוק נחשף לעולמנו אנו, בדרכו שלו, בקצב שלו ומבטא בצורה המפעימה ביותר את יופיו ונפלאותיו של הטבע האנושי. מגיל שנה עובר התינוק לשלב הפעוטות. הדבר מתבטא בשילוב פעולות מוטוריות שונות כמו עמידה והליכה. במהלך תקופה זו, הוא לומד להביע את עצמו ואת רצונותיו, להיות עצמאי ווורבלי יותר והדבר גם מאפשר לו להגיב ב"לא" לדברים שהוא אינו רוצה.

גיל זה מהווה גם עליית מדרגה ביחסנו עמו, תוך אינטראקציה מלאה בכל תחומי היומיום – הפעוט ער לחלוטין למתרחש סביבו, מרחיב את אוצר /סגנון/ צלילי המילים שלו, משנה את דפוסי ההתנהגות שלו ואיך לא, בגיל זה התינוק משנה גם את הרגלי האכילה שלו. מערכת העיכול של הפעוט בשלה יותר ואין כמעט הגבלה של סוגי מזונות אותם הוא יכול לאכול. זאת ועוד, מכיוון שהוא פעיל יותר, ישנה עליה בצריכה האנרגטית מהמזון.

עד סוף השנה הראשונה, אנו מצפים שהתינוק יעבור לאכילה מגוונת, במרקם המתאים ויתחיל לטעום מהתפריט המשפחתי. אז איך עושים זאת? 

הבסיס להרגלי אכילה נכונים

פירמידת המזון הישראלית הינה הבסיס להרכב התפריט של הפעוט. הקבוצה המומלצת ביותר היא קבוצת הדגנים, אחריה קבוצת הפירות והירקות, ולאחר מכן קבוצת החלבונים, הכוללת בתוכה את סוגי הבשרים השונים, קטניות, דגים וכן חלב ומוצריו.

הרגלי האכילה שנלמדים ומוטמעים בשלב קריטי זה של החיים, עשויים להשפיע על הרגלי האכילה של הפעוט עד הבגרות. כמו כן, הרגלי אכילה בתקופה זו עלולים להשפיע על התפתחות מחלות כרוניות, כגון השמנת יתר, מחלת לב, סכרת, סרטן ואוטם מוחי.

מגיל חצי שנה, חלב אם בלבד אינו מספק לקבלת כל אבות המזון הנחוצים. לכן משרד הבריאות ממליץ להוסיף מזונות מגוונים, מרוסקים. מגיל 8-9 חודשים חלל הפה של התינוק גדל והתינוק מסוגל לא רק לינוק אלא גם התחיל להעביר מזון מצד לצד ומתחילות תנועות לעיסה. תינוקות אינם צריכים שיניים בכדי לאכול מזונות מוצקים - החניכיים והלשון עושים את העבודה בצורה טובה ומספקת. 

זה השלב בו התינוק יכול להתחיל לאכול מזונות שאותם ניתן להחזיק באצבעות, לכן מזון זה נקרא " מזון אצבעות".

סוג מזון זה מאפשר פיתוח כישורי אכילה עצמאיים, בהם הילד מסוגל להאכיל את עצמו ולפתח את כישורי המוטוריקה העדינה שלו- פיתוח הקשר בין היד לעין והתנסות באחיזת פינצטה עם אצבעותיו.


פיתוח חוש הטעם והמישוש


כאשר תינוק אוכל באמצעות הידיים, הוא לומד לחוש במרקמים שונים של מזון וכאשר הוא מכניס אותם לפה הוא לומד להכיר את טעמו של כל מאכל. יש לזכור כי שלב מזון האצבעות הוא שלב שידרוש מכם הרבה מאוד סבלנות, בעיקר בשל הלכלוך וה"בלאגן" הכרוכים בו.

פעוטות אוהבים לאכול בעצמם. הדבר נותן להם הרגשת עצמאות ומאפשר למידה על תחושת רעב, שהתוצאה שלה היא התחלת אכילה ולמידה של תחושת השובע, שכתוצאה ממנה מפסיקים לאכול. 

בכדי שזה יתקיים יש לעקוב אחר הכלל הבא: ההורים אחראים על מה אוכלים ואיפה אוכלים, אבל רק התינוק בוחר כמה הוא יאכל.


בשבועות הראשונים חשוב לתת מזונות רכים או נמסים בקלות בפה. כמו למשל פירות וירקות רכים, ביסקוויטים המתאימים לתינוקות וכו'. חשוב לתת חתיכה גדולה מספיק בכדי שהתינוק יוכל להחזיק בנוחות בידו וילמד לתכנן את ה"ביס" המתאים לו בגודלו.כמו כן, חשוב לתת מגוון כדי שהתינוק יכיר את הטעם, הריח והצבע של המזונות החדשים. בכך אפשר להגדיל את המגוון שהוא יאכל.


חשוב לציין כי אסור להסיר את העיניים מהתינוק האוכל מוצקים כדי להיות מוכנים לעזור לו אם "יסתבך" בחתיכה שהוא לא מסוגל להתמודד עם גודלה. יחד עם זה, חשוב לתת לו להתמודד לבד, כפי שתתנו לו להתמודד לבד עם התחלת הליכה, גם אם היא תהיה כרוכה בנפילות בהתחלה. בדרך של אימון הוא יתקדם לאכילה בשלה ובוגרת יותר.

עודפים וחוסרים במזון


בניגוד לחלב אם, שבו ההורים בטוחים שהתינוק מקבל את כל רכיבי המזון בצורה מאוזנת, כאשר הוא מתחיל לאכול מזון מגוון ומוצק, יש סיכוי שהאיזון בין אבות המזון קצת ישתבש והוא יהיה חשוף לעודף או למחסור של אבות מזון. לכן כדאי לשים לב לכמה רכיבים:


נתרן - ב-2003 פורסם דו"ח של הוועדה המדעית המייעצת הבריטית בנושא תזונה. ממצאי הדו"ח חיזקו את העדויות הקיימות משנות ה-90 באשר לקשר בין צריכה גבוהה של מלח לבין יתר לחץ דם. מסקנות הדו"ח העלו כי הפחתה בצריכה הממוצעת של מלח תפחית באופן יחסי את רמות לחץ הדם ותתרום באופן מובהק לבריאות הציבור בכך שתפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם.


באפריל השנה יצא משרד הבריאות בתוכנית לאומית להפחתת צריכת הנתרן בקרב האוכלוסייה. ההוכחות לגבי הקשר בין נתרן ליתר לחץ דם, קיימות כבר מהשנה הראשונה לחיים. לכן חשוב לבחור מבין מגוון המזונות לתינוקות את אלה עם כמות הנתרן הנמוכה ביותר.

יסודות קורט - רכיבים נוספים שצריכתם עלולה להשתבש עם המעבר למזון אצבעות ומזון מגוון הם הויטמינים ויסודות קורט, רכיבים כמו אבץ או יוד, שהמצאותם גם בכמות נמוכה חשובה מאוד להתפתחות תקינה. כיום, הנטייה של חברות המייצרות מזון תינוקות הוא להעשיר ולתסף אותו בוויטמינים ובמינרלים.

לסיכום, אפשרו לילדכם ליהנות מאכילה עצמאית ומגוונת. אל תלחצו עליו "לגמור מהצלחת" את הכמות שנראית לכם, תנו לו לבחור את הכמות המתאימה לו. בחרו עבורו מזונות עם רכיבי תזונה המתאימים לגילו, והעיקר תיהנו מה"בוגר" הקטן המצטרף אליכם לארוחה משפחתית ומגוונת. 


יפה שיף, דיאטנית קלינית, מומחית בתזונת תינוקות וילדים, יועצת מדעית למותג Beloved.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עודד קסלר
ד"ר עודד קסלר אורולוגיה
רופא מוהל ואורולוג ילדים ונוער בכיר.
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
4.8
( 5 חוות דעת )
"פרופ' מרים דוידוביץ רופאה סופר מקצועית ואדיבה. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו