דלג לתוכן

"סיכון כפול למומים גנטיים בתינוקות לאבות מעל 45"

השעון הביולוגי מתקתק גם בגברים: מחקרים חדשים מצביעים על קשר ישיר בין הגיל לאיכות הזרע ומוכיחים כי ככל שהגבר מבוגר יותר, כך יורדת פוריות הזרע וגדל הסיכוי למומים בתינוק

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/12/2014
2 דקות קריאה

מחקרים חדשים מצביעים על קשר ישיר בין הגיל לאיכות הזרע ומוכיחים כי ככל שהגבר מבוגר יותר, כך יורדת פוריות הזרע וגדל הסיכוי למומים בתינוק


ידוע כי ככל שאשה מתבגרת, רמת הפוריות שלה יורדת, והסיכויים לבעיות גנטיות בתינוקה עשויים לעלות. כעת, מצביעים מחקרים חדשים גם על קשר בין גיל האב בעת ההתעברות, לסיכוי לבעיות נפשיות, ננסות ומומים גנטיים בתינוק.


מחקר שנערך בשוודיה, המתבסס על נתונים שנאספו בין השנים 1973-2001, מצא כי תינוקות לגברים בגיל 45 ומעלה, נולדו עם שיעור גבוה יותר של בעיות הקשורות לתפקוד המוח ומערכת העצבים, כאוטיזם, דו-קוטביות, סכיזופרניה ו-ADHD. זאת, כך טוען המחקר, כתוצאה ממוטציות שהתרחשו בזרע של האב בטווח גילאים זה.



הדמיה של הפרית מבחנה. 


עוד מצא המחקר כי ילדים לאבות מבוגרים נוטים לקבל ציונים גרועים יותר בבית הספר, נוטלים סמים ובעלי נטייה גבוהה יותר להתאבדויות. חרף הממצאים, הדגישו החוקרים כי למרות שהסיכויים למחלות אלו מוכפלים ולעיתים משולשים כשמדובר באבות בגיל 45 ומעלה, הם נחשבים עדיין "נמוכים ביותר".

אחד מכל שישה סובל מבעית פוריות


מחקרים שונים מראים כי אחד מכל שישה גברים בעולם המערבי סובל מאי פוריות במידה מסוימת, בשל בעיה באיכות או בכמות הזרע שלו. הסיבות לכך טרם נתגלו במלואן, וההנחה היא שהן קשורות לאורח החיים בן זמננו, הכולל גורמים מזיהום אוויר, מזונות עתירים חומרים מזיקים, תחתונים הדוקים ועד שמירת טלפונים ניידים בכיס המכנסיים.

על רקע חילוקי הדעות בעולם המחקר הרפואי בנושא הירידה באיכות הזרע ככל שהגיל עולה, ריכזו חוקרים באוניברסיטת אוטגו שבניו זילנד את תוצאותיהם של למעלה מ-90 מחקרים שונים שנערכו על פני 30 מדינות ברחבי העולם והגיעו לראשונה למסקנה הנחרצת, לטענתם, כי אכן ישנה ירידה עקבית באיכות ובכמות הזרע הקשורה לגיל.

מחקר מקיף נוסף, שנערך באיסלנד ופורסם לאחרונה בכתב העת "NATURE" למדע, מגלה כי 97 אחוז מכלל המוטציות הגנטיות המקושרות עם מחלות כסכיזופרניה ואוטיזם – מקורן דווקא בזרע של גברים מבוגרים יותר. עוד מצא המחקר כי הסיכון של צאצא לגבר בגיל 40 ומעלה לסבול מהמחלות הללו, עשוי להיות גבוה עד פי שניים וחצי מהסיכון של צאצא לגבר בן 20.

 

250 מיליון תאי זרע ביום


ידוע כי כל פליטה כוללת בממוצע 20 מיליון זרעונים, אך לא די במספר גבוה זה של תאי זרע על מנת להשיג הפריה מוצלחת, אלא היא תלויה למעשה באיכותם של תאי הזרע. ארגון הבריאות העולמי קבע נוזל זרע הכולל בין 30-50% תאי זרע בתנועתיות תקינה, נחשב לפורה, אולם מדד זה משתנה חדשות לבקרים לאור השינוי במדדים הנבדקים.

בניגוד לנשים, הנולדות כשבגופן כבר מצויות כל תאי הביצית שלהן, גברים נולדים ללא כל תאי זרע. למעשה, הם כלל לא מייצרים זרע עד אשר מגיעים לגיל הבגרות המינית שלהם. מדי יום גבר מייצר בממוצע 250 מיליון תאי זרע, מספר השקול ל-6,000 תאי זרע על כל פעימת לב. ככל שהגבר מתבגר, ממשיך קצב ייצור זה ואין כיום כל עדות מדעית לכך שייצור תאי הזרע יורד משמעותית, אפילו בגיל עם הזיקנה.

החוקרים באוניברסיטת אוטגו מעריכים כי הסכנה למוטציה במטען הגנטי, הגורמת לשורה של מחלות וכן לירידה באיכותו של הזרע, עולה ככל שהגבר מתבגר וחשוף יותר למחלות ולגורמים סביבתיים הפוגעים בייצור התאים התקין וקשורים, למעשה, למצב בריאותו הכללית. 

בעקבות תוצאות המחקר, סבורים מומחים בתחום הפוריות כי יש להעלות בפני גברים צעירים את האופציה להקפיא זרע במכונים המיועדים לכך, לאור העלייה המתמדת בגיל שבו גברים מביאים לראשונה ילדים לעולם. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 ברכה מזור - מרפא טבעית
ברכה מזור - מרפא טבעית רפואה משלימה
פרופ' גיל רביב
פרופ' גיל רביב אורולוגיה
מנהל היחידה לפיריון הגבר/אנדרולוגיה,רופא בכיר במחלקה האורולוגית ורופא בכיר במרכז לבריאות מינית בשיבא
ד"ר אמיר וינטראוב
ד"ר אמיר וינטראוב פריון האישה
4.8
( 18 חוות דעת )
"ד"ר ויינטרוב מסביר פנים, מקצועי ומקפיד על חוויה מרגיעה, בשקיפות ויסודיות רבה. תודה רבה לך . כייף להרגיש בידיים טובות ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום טיפולי פוריות

בניהול פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו