דלג לתוכן

סוף לחרדה: 7 חידושים שיגרמו לכם להפסיק לחשוש מטיפולי שיניים

מדוע אנו כל כך נרתעים מטיפולי שיניים, ולמה הגיע הזמן שנפסיק? מומחה מסביר מהם כל החידושים האחרונים בעולם רפואת השיניים אשר הופכים אותו לורוד יותר ובעיקר - למפחיד פחות

מאת: לירון מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/07/2016
3 דקות קריאה

מספר מחקרים הראו כי מרבית האוכלוסייה הבוגרת סובלת בדרגה זו או אחרת מדנטופוביה (Dental Phobia), חרדה מרופאי השיניים ומטיפולי השיניים. הדנטופוביה גורמת להימנעות מביקור אצל רופא השיניים, דבר אשר בתורו גורם לפגיעה ביכולת רופא השיניים לספק רפואה מונעת טובה ועלול לגרום לצורך בפעולות פולשניות וטראומתיות יותר בהמשך. 

קראו עוד: עקירה כירורגית - כל מה שאתם צריכים לדעת

מדוע אנו מפחדים מטיפולי שיניים?

ישנן מספר תאוריות המסבירות מדוע הפחד מטיפולי השיניים כל כך נפוץ. יש הגורסים כי מדובר ביחסי ציבור רעים לטיפולי שיניים המושרשים בנו מהסביבה עוד מילדות, יש המאמינים כי הפחד נובע מתחושת חוסר השליטה בעת טיפול השיניים ויש הסוברים כי לרוב האנשים הסובלים מדנטופוביה פשוט הייתה חוויה שלילית מוקדמת אצל רופא השיניים. 

כיצד ניתן להתגבר על הפחד?

כידוע, פחד הוא לא בדיוק דבר רציונלי ולכן תמיד אפשר לנסות להפיג את החששות באמצעות עובדות. בייחוד משום שחלו התפתחויות רבות בעולם רפואת השיניים אשר הפכו את הטיפולים להיות הרבה יותר נעימים וסימפטיים מבעבר. "רפואת השיניים היום היא אחרת לגמרי ממה שאנשים זוכרים כילדים" טוען ד"ר מיכאל אטינגר, חבר המחלקה לשיקום הפה בבי"ח הדסה ובעל מרכז לרפואת שיניים דיגיטלית בירושלים. "ראשית, ישנה התקדמות טכנולוגית ענפה אשר הכניסה מחשבים לתחומים שעד כה היו בשליטת אדם בלבד. שנית, בעשורים האחרונים התפתחו אסטרטגיות טיפוליות חדשניות שמטרתן הינה הארכת חיי השיניים בתוך הפה, תוך כדי טיפול פחות טראומתי ואולי אף אפשר לומר, יותר מהנה". 


מהן אותן הטכנולוגיות והגישות החדשות בתחום רפואת השיניים?

1. רפואת שיניים זעיר פולשנית (Minimally invasive dentistry): רפואת השיניים הזעיר פולשנית עוזרת במגוון תחומים:

*מניעה יעילה יותר - זאת על ידי ניסיון לריפוי נגעי עששת באמצעות שינויי הרגלים ושיטות לא פולשניות כדי להמנע עד כמה שניתן מהפעלת מקדח.


*פיתוח חומרים שמאפשרים ביצוע שחזורים (סתימות) מינימליסטיים.


*פיתוח חומרים וטכנולוגיות מגדילות דיוק המאפשרות "הצלת שיניים" מטיפולי שורש גם במצבים אשר עד לא מזמן נחשבו כחסרי אופציות אחרות.


*מכשירים אופטיים המאפשרים הגדלה אופטית גדולה יותר של אזור העבודה.


קראו עוד: חייך והעולם יחייך אליך: כל הדרכים להשגת חיוך אסתטי

"אסטרטגיה זו התפתחה בעקבות הבנת החוקרים והרופאים שכל טיפול שיניים כרוך בפגיעה בחומר שן בריא", אומר ד"ר אטינגר, "דבר אשר עלול לקצר את חיי השן ולהקשות על טיפולים עתידיים. בזכות טכניקות ההתערבות המינימלית, הטיפולים הופכים להיות פשוטים יותר עבור המטופל וכן פוטנציאל הכאב נמוך יותר". 

2. זריקת הרדמה מקומית: גם בתחום זה, השנוא על רוב המטופלים , חלה מהפכה בשנים האחרונות. פותחו מכשירים ממוחשבים שכל תפקידם הוא לספק הרדמה מקומית איכותית, מינימלית וכמעט לא מורגשת על ידי המטופל. המכשור היום מסוגל לספק הרדמה ממוקדת לשן אחת בלבד, במקום להרדים אזור שלם בפנים שלוקח זמן עד שמתעורר.

3. שימוש במיקרוסקופים: המיקרוסקופים, בזכות ההגדלה המשמעותית שלהם מאפשרים לרופא לטפל בשיטה הזעיר פולשנית בזכות יכולתו לראות יותר פרטים בתוך השן. 

4. פיתוח המכשור: המכשור היום עדין וקטן יותר ומאפשר פגיעה מינימלית בחומר שן בריא. למשל, מקדחים עדינים וקטנים יותר, מכשור על קולי (אולטרסוני), ציוד חדשני לטיפולי שורש ועוד.

5. טכנולוגיית הרנטגן: גם היא התפתחה מאד בשנים האחרונות. הרנטגן הדנטלי שעד לפני כמה עשורים הסתכם בצילומי שיניים "קטנים" וצילום פנורמי ברזולוציה נמוכה יחסית וברמת קרינה גבוהה התפתח לרנטגן דיגיטלי המאפשר חשיפה נמוכה יותר לקרינה, הצגת הצילום על גבי מסך המחשב ברזולוציה גבוהה מאד המאפשרת זיהוי נגעים באופן יעיל הרבה יותר. 

6. התפתחות ה-CT הדנטלי: ה-CT עבר שדרוג בשימוש בשנים האחרונות לצורך מתן תמונה תלת מימדית של עצמות הלסת לפני התקנת שתלים. לאחרונה עבר ה-CT הדנטלי שדרוג נוסף ברמת הרזולוציה, שכעת מאפשרת בחינה של שן בודדת לצורך זיהוי סדקים ותעלות שורש קטנות ונסתרות, דבר שמאפשר לטפל בשן בהצלחה גדולה יותר מבעבר.

7. מערכות מחשב חדישות: מערכות אלו מאפשרות תכנון מקדים וירטואלי של התקנת שתלים דנטליים ו"העתקתם" לפה המטופל באופן מדוייק ביותר. בנוסף, מערכות אלו מאפשרות שיקום שיניים באמצעות גשרים או כתרים תוך ביצוע סריקה תלת מימדית ("מטבע וירטואלי") של השיניים או השתלים ויצירת הכתרים הקבועים עוד באותו היום בין כתלי המרפאה.  

"למעשה", מסביר ד"ר אטינגר, "מערכות אלו, בצירוף ההתפתחות האדירה בתחום החומרים הדנטליים, הולכות ומבטלות את השילוש הקדוש של 'טיפול שורש-מבנה-כתר' ומאפשרות שיקום שיניים באמצעות שיקומים שמרניים יותר אחרי טיפול שורש, או ללא טיפול שורש כלל, גם במקרים שעד לפני מספר שנים נראה היה שזה לא אפשרי".

"מהניסיון שלי במרפאה" משתף ד"ר אטינגר, "טכנולוגיות אלו מסייעות למטופלים להתגבר על הפחד וכך מגדילות את ההיענות שלהם לטיפול ומפחיתות לחץ נפשי ופחד שלא תמיד מוצדקים. מסיבה זו, רפואת השיניים של היום היא רפואת שיניים מדוייקת יותר, טובה יותר, נעימה יותר והרבה פחות מאיימת ממה שהיה פעם", הוא מסכם.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר פבל ווסקובויניק
ד"ר פבל ווסקובויניק רפואת שיניים
5.0
( 6 חוות דעת )
"קבלתי יחס מצויין ומתחשב עים כל תשומת הלב והרגישות שנדרשת בעבודה כזאת ממליץ מאוד"
מרפאת היכל השן
מרפאת היכל השן רפואת שיניים
4.9
( 13 חוות דעת )
"שמי אורי ולא אורן.."
 דנטל סמייל
דנטל סמייל רפואת שיניים
5.0
( 3 חוות דעת )
"פשוט אין מילים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חרדה דנטלית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו