כך תשמרו על ילדיכם בחופש הגדול
בחודשי הקיץ קיימת עלייה חדה בפגיעות בקרב ילדים ובני נוער. כיצד נוכל לעבור את החופש הגדול בזהירות וללא ביקורים מיותרים בבתי חולים?
בחודשי הקיץ, עם סיום שנת הלימודים ותחילתו של החופש הגדול, קיימת עלייה חדה בפגיעות בקרב ילדים ובני נוער, בעיקר מהתייבשות, טביעות, נפילות מגובה, מאופניים וקורקינט.
פרופ' יחזקאל ויסמן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז שניידר לרפואת ילדים, מסביר מה הן הסכנות הנפוצות בחודשי הקיץ בקרב ילדים ונוער, איך ניתן למנוע אותן ומה כדאי לעשות במקרה של פגיעה.
1. כוויות ונזקי עור
חשיפה לשמש עלולה לגרום לכוויות ולנזקי עור בטווח הארוך. בכל יציאה לים, לבריכה, או לטיול בטבע, יש להקפיד על חבישת כובע ולהשתמש באמצעי הגנה על העור, כמו קרם הגנה ושרוולים ארוכים. רצוי מאד שלא להיחשף לשמש בין השעות 10:00 בבוקר ל- 17:00 בערב, מכיוון שבשעות אלה עצמת הקרינה היא מרבית.
2. התייבשות
חשיפה מרובה לשמש גם עלולה לגרום להתייבשות, שעלולה להוביל לפגיעה בתפקוד המערכות החיוניות בגוף. הסימנים להתייבשות הם פה יבש, מיעוט במתן שתן, חוסר מנוחה ובכי ללא דמעות. כמו כן, יכולים להופיע כאבי ראש, בלבול, סחרחורת ואף ירידה במצב ההכרה במקרים קיצוניים. בכל מקרה של חשד להתייבשות יש לשתות מים ולפנות למרפאה הקרובה או לחדר המיון. במקרים של ירידה במצב ההכרה כדאי להזמין אמבולנס.
3. חבלות מאופניים, אופניים חשמליים וקורקינטים
בכל יציאה לרכיבה על אופניים, אופניים חשמליים, קורקינט ורולרבליידס, יש להקפיד לחבוש קסדה ומגני מרפקים וברכיים. הקסדה היא האמצעי היעיל ביותר למניעת פגיעות ראש. יש לרכב רק במקומות המיועדים לכך ולא בכבישים סואנים.
בכל יציאה לבילוי, החבישת כובע והשתמשו באמצעי הגנה על העור. הימנעו מחשיפה מרובה לשמש והקפידו על שתייה מרובה
4. טביעה
כדי להימנע מטביעה יש להקפיד על השגחה צמודה על ילדים עד גיל 5 שנים, כאשר מבלים בים ובבריכה, וכן להקפיד על שימוש במצופים גם בגילאים הגדולים יותר, במידה והילדים לא מיומנים בשחייה. חשוב מאוד לשמור על קשר עין עם הילד, בכל גיל. יש לגדר בריכות שחיה בבתים פרטיים, בהם עשויים לשהות ילדים קטנים, על מנת למנוע מקרי טביעה. שחייה היא מיומנות חשובה לילדים, מומלץ להתחיל בלימודי השחייה החל מגיל 5, בהתאם למוכנות הילד.
5. עקיצת מדוזות
על אף הכאב הנגרם מצריבת מדוזה, הצריבה לרב אינה מסוכנת. יחד עם זאת, על מנת להסיר את שאריות הנוזל הצרוב שנשאר על העור, מומלץ שלא לשפשף את האזור הצורב, אלא לשטוף את הגוף במי הים. לאחר מכן, ניתן למרוח קרם הרגעה על האזור שנצרב. חשוב לציין כי במקרים בהם חשים חולשה כללית או במידה ונוצרות שלפוחיות גדולות על פני שטח עור נרחב, יש לפנות לטיפול רפואי.
קראו עוד: כך נתמודד עם עקיצות נחש או עקרב: מדריך המזיקים לקיץ
6. עקיצות והכשות נחש
במידה וילד נעקץ מדבורה או דבור, יש לנסות לגרד את העוקץ מהעור. חשוב להקפיד שלא לנסות לשלוף את העוקץ, אלא רק לגרד אותו. במידה ומתפתחת תגובה אלרגית כמו קוצר נשימה, קשיי בליעה, נפיחות בפנים או בשפתיים, יש לפנות בהקדם לקבלת טיפול רפואי. במקרה של הכשת נחש, חשוב לפנות את הילד הנפגע, מהר ככל האפשר, לבית החולים הקרוב.
7. נפילות מגובה
כדאי להרחיק מחלונות הבית כל אמצעי טיפוס ורהיטים, כגון ספות, כיסאות, מיטות ושידות, ולא לאפשר לילדים לשחק על גגות ומרפסות, אלא בהשגחת מבוגר. כמו כן, מומלץ להתקין סורגים בחלונות גבוהים.