החג הזה הוא בסימן סיבים תזונתיים
מחקר חדש מראה את היתרונות שבצריכת סיבים תזונתיים על האטת תהליך הזדקנות המוח. אז הוסיפו ברוקולי לצלחת שלכם ותישארו צלולים לנצח
מה לא נכתב על היתרונות הבריאותיים שבאכילת סיבים תזונתיים? היא עוזרת בשמירה על משקל תקין, מונעת מחלות, עוזרת ביציאות, בקיצור – יש את כל הסיבות להכניס אותם לתפריט שלכם. כעת, מחקר חדש מראה כיצד צריכה של סיבים תזונתיים גם מעודדת האטה של תהליך הזדקנות המוח הקשור לדלקתיות.
מה לסיבים תזונתיים במעיים ולדלקת במוח?
המיקרוגליה הוא סוג חשוב של תא חיסוני במוח, אשר נוטה עם הגיל להיות מאוד אקטיבי ודלקתי. הדלקתיות של המיקרוגליה היא אחד הגורמים העיקריים לירידה ביכולות הקוגניטיביות ובזיכרון בגיל מבוגר. מחקרים קודמים הראו שתרופות עם חומצה בוטירית, חומצת שומן קצרת שרשרת המיוצרות במעי באמצעות סיבים תזונתיים, עשויות לשפר את הזיכרון ולהפחית דלקתיות.המחקר החדש של אוניברסיטת אילנוי, אשר פורסם בכתב העת Frontiers in Immunology, הראה כי צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים העלתה את רמת החומצה הבוטירית וחומצות שומן קצרות שרשרת אחרות בדם של עכברים צעירים וזקנים כאחד. כשהתזונה הייתה דלה בסיבים תזונתיים, העכברים המבוגרים פיתחו תגובה דלקתית, לעומת הצעירים, שלא פיתחו תגובה דלקתית. במילים אחרות – אנשים מבוגרים עלולים להיות פגיעים יותר למצב דלקתי עקב צריכה דלת סיבים תזונתיים.
מבוגרים אוכלים פחות סיבים תזונתיים מהמומלץ
לתזונה שלנו השפעה ארוכה וקצרת טווח על הגוף שלנו. הרכב חיידקי המעי ותפקודם מושפעת מכל מה שנכנס לנו לפה. תזונה עשירה בסיבים תזונתיים עשויה להשפיע לטובה על חיידקי המעיים, בעוד שתזונה עשירה בשומן ובחלבונים עלולות להשפיע לרעה על תפקוד והרכב חיידקי המעי. שינויים בחיידקי המעיים שלנו עלול בסופו של דבר להוביל למחלות ולבעיות בריאותיות שונות.ממצאי המחקר החדש מראים רלוונטיות גם לבני אדם והדרך היעילה ביותר להעלות את רמות החומצה הבוטירית בגוף היא באמצעות תזונה עשירה בסיבים תזונתיים.
אנשים מבוגרים נוטים לאכול 40% פחות סיבים תזונתיים מהכמות המומלצת. לצריכה לא מספקת של סיבים תזונתיים יכולה להיות השפעה שלילית על הבריאות שלכם, וכמובן – גם על המוח.
מחקר מצא: צריכה מואצת של סיבים תזונתיים מעודדת האטה של תהליך הזדקנות המוח אשר קשור לדלקתיות
מה כדאי שיהיה בצלחת שלכם?
פירות, ירקות, דגנים מלאים, בורגול, פריקה, קטניות, אגוזים וגרעינים – שלבו אותם בתפריט היומי שלכם. איך עושים זאת? הנה כמה עצות פשוטות:
• במקום לחם/פיתה מחיטה לבנה, בחרו בלחם/פיתה מחיטה מלאה.
• אוהבים אורז? החליפו אותו בבורגול או בפריקה כתוספת למנה עיקרית. מתעקשים להישאר עם אורז? הוסיפו לו חומוס או עדשים.
• שלבו ביוגורט שלכם אגוזים ו/או פרי.
• מיץ טבעי זה בריא? עדיף לאכול פרי שלם עם הקליפה שלו.
• לשלב ירקות בארוחות כבר אמרנו? גם פירות לארוחות ביניים זה מצוין.