משברים פתוחים ועד לשברי אגן מורכבים: הכל על טראומה אורתופדית
מהי טראומה אורתופדית, אילו פציעות מטופלות על ידי מומחה לטראומה אורתופדית, כיצד מטפלים בפגיעות אלה ומה כולל הליך ההחלמה? כל המידע בכתבה הבאה
בקרב מטופלים צעירים, חבלות ופציעות מהוות את הסיבה העיקרית לתמותה בעולם . מקרים, כמו תאונות דרכים, פיגועים, נפילות מגובה או מעשי אלימות, מביאים למגוון רחב של פציעות וחבלות. פגיעות אורתופדיות מהוות חלק נרחב מפציעות הטראומה, והן מחייבות טיפול דחוף זמן קצר לאחר הפציעה. הטיפול בפציעות אורתופדיות מורכבות, כמו שברים בעצמות ארוכות, שברים באגן, או שברים פתוחים מתבצע על ידי מומחה בטראומה אורתופדית.
מהי טראומה אורתופדית?
טראומה אורתופדית היא תת התמחות בתחום האורתופדיה הכוללת טיפול בפצועים הסובלים מחבלות במערכת השלד. למעשה, חלק נרחב מהפגיעות המתרחשות עקב טראומה הן אורתופדיות וכוללות, בין היתר, פגיעה בגפיים, באגן, ובעמוד השדרה.
טראומה אורתופדית עוסקת בטיפול בחלקים אלה, כמו גם השתתפות בטיפול בפציעות רב מערכתיות (המערבות גם מערכות אחרות בגוף). כ-70-80% מהמטופלים אשר סובלים מפגיעה רב מערכתית סובלים גם מטראומה אורתופדית.
במקרים מסוימים יהיה צורך בשיתוף פעולה עם תת התמחויות נוספות באורתופדיה, במחלקות כירורגיות אחרות ובטיפול נמרץ. יחידות הטראומה האורתופדית קיימות כמעט בכל בית חולים בארץ.
טראומה אורתופדית עוסקת בטיפול בפצועים הסובלים מחבלות במערכת השלד ובפצועים הסובלים מפציעות רב מערכתיות
אילו פציעות נופלות תחת תחום זה?
הפציעות הנפוצות כוללות שברים בכל חלקי הגוף, פציעות ירי, תאונות עבודה, נפילות מגובה ופציעות גפיים ואגן שנגרמו כתוצאה מתאונת דרכים. מומחה בטראומה אורתופדית מטפל בעיקר בפציעות מורכבות יותר, אשר אינן יכולות לקבל מענה על ידי אורתופד שלא עבר תת התמחות בטראומה אורתופדית. המומחה בטראומה אורתופדית מטפל בעיקר בשברים פתוחים (שברים הגורמים לחשיפת העצם אל החוץ) , שברים סביב הברך לדוגמה: שברים מרוסקים ופתוחים של עצמות הירך והשוק, שברי אגן מורכבים, שברי פרק הירך, שברים של ראש הזרוע ושברי המרפק.
האם פגיעות טראומה אורתופדיות נפוצות יותר בקרב אוכלוסיות מסוימות?
טראומה מהווה את הגורם העיקרי לפגיעה ולמוות בעשור השני והשלישי לחיים. אנשים בגילאים אלה הם החשופים ביותר לתאונות דרכים, לתאונות עבודה ולפגיעות כתוצאה מאלימות, ובשל כך הם גם בעלי נטייה גבוהה יותר לפציעות טראומה אורתופדיות.הפגיעות האורתופדיות הנפוצות בקרב האוכלוסייה המבוגרת, כוללות פציעות באנרגיה נמוכה (כמו נפילה מגובה עמידה) ולרוב לא יטופלו על ידי מומחה לטראומה אורתופדית.
כיצד מטפלים בפציעות שנגרמו כתוצאה מטראומה אורתופדית?
הטיפול ביחידות לטראומה אורתופדית מתבסס על תיקון הקיים ולא על החלפה. הניתוחים מתבצעים במטרה לשחזר את המבנה הגרמי הפגוע והרקמה הפגומה שמסביבו , וכך לאפשר חזרה לתפקוד קרוב לזה שהיה קיים שלפני הפציעה.ההליכים שמתבצעים הם קיבועים פנימיים: במהלך הפעולה הכירורגית משתמשים בפלטות, ברגים ומסמרים שונים כדי לתקן את השבר. מטרת הניתוח היא להביא להחלמת השבר ולחיבור העצמות, תוך שמירה על מעטפת הרקמה הרכה אשר עוטפת את השבר ועל המפרקים הסמוכים.
הליך ההחלמה לאחר פציעות טראומה
תהליך ההחלמה לאחר הפציעה משתנה בהתאם לחומרתה. ככל שמספר האיברים המעורבים בפגיעה גדול יותר, וחומרתה גדולה יותר, כך זמן ההחלמה יהיה ארוך יותר וכן גם יהיה צורך בהליך שיקומי ארוך. טיפול פיזיותרפי מהווה אפוא את ההמשך הטבעי לטיפול הכירורגי בפציעת הטראומה. הפיזיותרפיסטים מוודאים שהחולה מבצע את השיקום בצורה נכונה כדי שיוכל לחזור לתפקוד נורמלי ככל הניתן.הכתבה בשיתוף עם ד"ר עמיר קורנגרין מנהל יחידת הטראומה האורטופדית במרכז האונברסיטאי סורוקה. מנתח מקרי טראומה מורכבים במסגרת בית החולים אסותא, באר שבע. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.