דלג לתוכן

אלרגיות: 10 מיתוסים – והאמת

האם אלרגיה עשויה לחלוף לאחר השנים הראשונות לחיים, איזו בדיקה היא היעילה ביותר לאבחון אלרגיה והאם אלרגיה כרונית היא מחלה ברת ריפוי? 10 מיתוסים – והאמת לגבי אלרגיות

מאת: פרופ' אלכסנדר זיסלסון
תאריך פרסום: 18/12/2018
5 דקות קריאה

אלרגיות  אינן תופעה בריאותית חדשה, והן ליוו את האדם עוד מימי קדם. האזכור הראשון לאלרגיה, המופיע בכתבים עתיקים, מתייחס לשנת 2540 לפני הספירה. בשנה זאת מת הפרעה המצרי מנס, כאשר נכנס להלם בעקבות עקיצת צרעה. תיאורים קליניים מפורטים של תסמיני אלרגיה נעשו על ידי היפוקרטס בערך 500 שנה לפני הספירה. עם זאת, המושג אלרגיה התפתח בשלב מאוחר יותר. 

אלרגיה (מילה ממוצא יווני, המורכבת משני שורשים - alloa אחר, ergon  - פעולה), נכנסה למילון הרפואה בשנת 1906 על ידי רופא הילדים האוסטרי קלמנט פירק. ברפואה של ימינו, המונח אלרגיה מתייחס לתגובות ולמחלות הנובעות מרגישות יתר לחומרים שרוב האנשים אינם רגישים אליהם. מדובר בטווח רחב מאוד של חומרים, הנקראים גם אלרגנים: אבק הנמצא בבית, אבקה של צמחים, צמר וקשקשים של חיות בית, מוצרי מזון ותרופות, עובש, כימיקלים וחומרים רבים אחרים, כולם נחשבים לאלרגנים. רגישות יתר לחומרים אלה עלולה להוביל להתפתחות אלרגיה. לפי כך, אלרגיה היא מצב של רגישות יתר המהווה את היסוד לתופעות אלרגיות.



מה גורם לרגישות יתר לחומרים שונים?

רגישות יתר לחומרים שונים קשורה לתכונות מולדות של המערכת החיסונית. אלרגיות מתרחשות כאשר המערכת החיסונית רגישה מדי ומזהה חומרים מסוימים "כאויבים", למרות שאין להם כוונות אגרסיביות (חומרים, כמו אבק, צמר, אבקה של צמחים או מזון). ההגנה החיסונית של הגוף מכריזה מלחמה נגד השפעות תמימות, ולעתים קרובות אף מועילות, של הסביבה. 


איברי הגוף, כגון לוע, אף, עור, סמפונות, ריאות ומעיים הופכים לשדה קרב, והתוצאה היא התרחשות של תגובה אלרגית. הנטייה לטעויות של המערכת החיסונית בזיהוי חברים, מכרים אקראיים ואויבים עוברת בירושה. כלומר, הנטייה לתגובות אלרגיות היא תורשתית. כתוצאה מכך, בני אותה משפחה יכולים לסבול מאלרגיות שונות או משילובי אלרגיות שונים.

האלרגיות העיקריות הן:

- נזלת אלרגית

- אסתמה ברונכיאלית

- אטופיק דרמטיטיס - אקזמה - נוירודרמטיטיס

- דרמטיטיס אלרגי (אקזמה)

- בצקת אלרגית חריפה - אורטיקריה

- שוק אנפילקטי (כולל תגובות אלרגיות לעקיצות חרקים)

אבחון אלרגיה מורכב משני חלקים: בחלק הראשון של האבחון מציינים את התופעה ובשני- את הגורמים לתופעה. לדוגמה: נזלת אלרגית הנגרמת עקב אלרגיה לאבקת עץ ליבנה, אסתמה ברונכיאלית אשר נגרמת בשל אלרגיה לפרוות חתול ואבק ביתי,  אקזמה הנגרמת בעקבות אלרגיה לחלבוני חלב פרה ובוטנים ועוד.

החלק השני של האבחון הוא המשימה העיקרית של רופא המומחה לאלרגיה וכולל את מציאת הגורמים לתופעה האלרגית. למעשה יעילות הטיפול תלויה באבחון מוקדם ונכון של הגורמים לתופעה. אבחון אלרגיות מתבצע באמצעות תבחיני עור עם סט אלרגנים המותאמים באופן אישי על רקע ההיסטוריה של התופעה. כל איבר ומערכת בגוף יכולים להוות קרש קפיצה להתפתחות תגובה אלרגית. לכן, מומחה לאלרגיה עובד בשיתוף פעולה הדוק עם רופאים מומחים שונים (לרבות, רופא המתמחה בריאות, רופא עור, רופא עיניים,  גסטרואנטרולוג, וכדומה).


אבחון האלרגיה מתבצע באמצעות תבחיני עור עם סט אלרגנים המותאמים אישית, בהתאם להיסטוריה של התופעה

איך ניתן לטפל בתופעות אלרגיות?

הגבלה מקסימלית של חשיפה לאלרגנים, היא חלק הכרחי מהטיפול באלרגיה. באמצעותה, ניתן להפחית באופן משמעותי את תדירות וחומרת התסמינים האלרגיים, ובמקרים מסוימים אף ניתן להעלים את התופעות. עם זאת, ברוב המקרים יש צורך גם בטיפול תרופתי. המבחר הקיים של תרופות לטיפול בתופעות אלרגיות ולמניעת התופעות גדל בהתמדה. בחירה במשטר הטיפול היעיל ביותר והבטוח ביותר מהווה תפקיד נוסף של  המומחה לאלרגיה. מעקב אחר הטיפול הרפואי והתאמתו אינו דורש פגישות חוזרות ונשנות של המטופל עם הרופא והוא יכול להתבצע מרחוק, זאת לאחר בדיקה ראשונית ובדיקת אלרגיה.


המרכיב השלישי של הטיפול הוא טיפול אימונותרפיה מותאם אישית. שיטה זו משמשת לטיפול בקבוצה קטנה יחסית של חולים הסובלים מקדחת השחת ומאסתמה של הסימפונות.

מהות הטיפול האימונותרפי היא יצירת התנגדות לאלרגנים דרך החדרתם באופן חוזר ונשנה לתוך הגוף במינון הולך וגדל בהדרגה (באמצעות הזרקה או דרך ריריות). תגובה אלרגית חריפה, היא אחד מסיבוכי הטיפול ובשל כך  אימונותרפיה יכולה להתבצע רק בחדר אלרגיה, תחת פיקוח של מומחה לאלרגיה.

אלרגיה: 10 מיתוסים ועובדות


1. במאה ה -21 יש התפרצות של מגפת אלרגיה.


לא נכון.

ב-20 השנים האחרונות, שכיחותן של תופעות אלרגיות במדינות מפותחות לא השתנתה באופן משמעותי, והיא נעה בין 5-10%. לא קיימות עדויות לעלייה בשיעור הלוקים באלרגיות קשות.  בישראל בעשר השנים האחרונות חלה ירידה משמעותית בתדירותן ובחומרתן של תופעות אלרגיות.


2. מחלות אלרגיות אופייניות לילדים בשנות חייהם הראשונות. עם הגיל האלרגיה פשוט תחלוף.


נכון חלקית.

אכן, אצל ילדים בשנות חייהם הראשונות, שכיחותן של תגובות אלרגיות גבוהה יותר מאשר אצל מתבגרים ומבוגרים. למרות זאת, כדי לקבוע את הסבירות לכך שהאלרגיה אכן תחלוף ולהעריך את הסיכון האינדיבידואלי של סימפטומים, צריכה להתבצע בדיקת אלרגיה על ידי מומחה לאלרגיה. בפועל, הגיל של חולים אלרגיים נע בין חודשיים ל- 80.


 3. בדיקות מעבדה לזיהוי אלרגיה אמינות יותר מאשר תבחיני עור עם אלרגנים.


לא נכון.

 תבחיני עור- סטים אשר נקבעו לפי ההיסטוריה הרפואית על ידי מומחה לאלרגיה, הם האמינים ביותר מכל בדיקות מעבדה.


4. תבחיני עור עם אלרגנים ניתן לבצע החל מגיל 3.


לא נכון.

החל מגיל 2-3 חודשים, עם הופעת הביטויים הראשונים של אלרגיות, ניתן  לערוך תבחיני עור. כאשר יש חשד לאלרגיה למזון חשוב לבצע אבחון מוקדם. 





כדי לקבוע עם האלרגיה צפויה לחלוף יש לבצע בדיקת אלרגיה אצל רופא מומחה לאלרגיה 



5. מחלות תכופות וממושכות אצל ילדים בשנות חייהם הראשונות הן תוצאה של הידבקויות חוזרות ונשנות במוסדות החינוך. 


לא נכון.

הסיבה להצטננויות חוזרות ונשנות (מתמשכות) עלולה להיות פגיעה אלרגית בדרכי הנשימה. יש להתייעץ עם מומחה לאלרגיה כדי לאבחן את המקור למחלה.


6. אלרגיות ואי סבילות הן מילים נרדפות.


לא נכון.

אי סבילות היא מושג רחב בהרבה מאלרגיה. למעשה אלרגיה מתארת אי סבילות לגורם זה או אחר, הקשורה לתכונות אימונולוגיות מולדות של הגוף. אי-סבילות קשורה לעיתים קרובות להפרעות שאינן אימונולוגיות, כמו הפרעות מולדות או נרכשות של תפקוד האנזימים (מחלת הצליאק, אי סבילות ללקטוז - פחמימות של חלב), עם רגישות מוגברת לגורמים מגרים ופסיכולוגיים.

כדי להבהיר את תפקידם של המרכיבים האימונולוגיים והלא אימונולוגיים במבנה של אי-סבילות, יש צורך באינטראקציה הדוקה בין מומחה לאלרגיה לרופאים בעלי התמחויות אחרות (גסטרואנטרולוגים, רופאים המתמחים בריאות, רופאי עור, אף אוזן גרון, עיניים, פסיכותרפיסטים וכו׳). 

7. הריפוי מאלרגיה כרונית אפשרי.


לא נכון.

נטייה לאלרגיות כרוניות קשורה ברוב המקרים להפרעה תורשתית של המערכת החיסונית - היווצרות מוגברת של נוגדנים אלרגיים (אימונוגלובולינים מסוג E). 

בשל כך זה בלתי אפשרי לרפא אלרגיה. המשימה המציאותית והמעשית היא לשפר את איכות חייהם של המטופלים. משימה זו יכולה להיפתר בהצלחה מהתסמינים השונים באמצעות מאמצים משותפים של מומחה לאלרגיה והחולה.

8. זיהוי של "אשמים" אלרגניים והימנעות מהם - הדרך היחידה לעזור לחולה אלרגי.


לא נכון.

הימנעות מוחלטת של המטופל מאלרגנים "אשמים" היא כמעט ולא מציאותית. חשוב להגביל מגע עם אלרגנים המעוררים תגובה אלרגית, אבל ברוב המקרים ההגבלה צריכה להיות משולבת עם טיפול תרופתי. הבחירה של אפשרות הטיפול והשליטה על יעילותו מתבצעת על ידי מומחה לאלרגיה.


9. יש להשתמש בתרופות רק כאשר קיימת החמרה של התסמינים.


לא נכון.

 במקרים רבים נדרש טיפול תרופתי מונע. תכנית הטיפול ומשך זמן הטיפול מותאמים אישית לכל מטופל.


10. ישנן אופציות אלטרנטיביות רבות לטיפול יעיל ומהיר באלרגיות

לא נכון.

כל המקורות האינטרנטיים המבטיחים ריפוי מלא ומהיר מאלרגיה אינם מהימנים ולא מומלץ להשתמש בהם.



הכתבה בשיתוף עם  פרופ' אלכסנדר זיסלסון מנהל מרפאה המתמחה באבחון וטיפול באלרגיה, בעל נסיון רב של עשרות שנים בתחום. פרופ' זיסלסון הוא בעל שם בתחומו ומוכר ע"י רופאים מהארץ ומהעולם. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
ד"ר אדוארדו שחר
ד"ר אדוארדו שחר אלרגיה ואימונולוגיה
רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו