דלג לתוכן

לחות העור עשויה להפחית סיכון למחלות

לפי מחקר חדש, שימוש בקרם לחות עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות של מצבים כרוניים, בהם מחלות לב, סוכרת ואף אלצהיימר

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/03/2019
2 דקות קריאה

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו. אחד מתפקידיו העיקריים הוא כמובן להגן על החלקים הפנימיים שלנו מפני מסכנות חיצוניות. העור גם שומר עלינו מפני חום וקור, עוזר לנו לווסת את הטמפרטורה של הגוף, ומאפשר לנו לחוש מגע.

למרות גודלו הדומיננטי בגוף האדם, מדענים אינם נוטים לקחת בחשבון את העור כאיבר בעל תפקיד במחלות כרוניות. כעת, חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו (UCSF), התמקדו בתפקידו של העור במחלות כרוניות הקשורות לגיל.


דלקת הנובעת מזקנה והעור

ככל שאנשים מתבגרים, כך רמות הסיכון לדלקת עולות באופן קבוע. תופעה זו מכונה על ידי מדענים Inflammaging, מילה שהיא שילוב של המילים Inflammation (דלקת) ו-Aging (הזדקנות). הציטוקינים הם חלבונים בעלי השפעה על דלקות, והחוקרים רצו לבחון במחקר זה האם גם העור מעורב בכך.


מדענים כבר מצאו קשר בין דלקת ומגוון מצבים בריאותיים, בהם סוכרת מסוג 2, אלצהיימר, אוסטיאופורוזיס וטרשת העורקים. בעבר, מדענים חשבו שהמערכת החיסונית או שהכבד הובילו לדלקת הנובעת מגיל. אך מהמחקר החדש, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, עולה כי לעור כנראה גם יש תפקיד משמעותי.

הדלקת, לטענת החוקרים, צריכה להגיע מאיבר גדול מספיק, כך שכל דלקת קטנה עלולה להשפיע על כל הגוף. לאור העובדה שעור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף, הוא כמובן מועמד טוב.


החוקרים מצאו: מריחת קרם לחות עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות שונות

עור ומחלות כרוניות

ככל שאנו מזדקנים, העור נהיה יבש יותר, רגיש יותר, וצצות פעמים רבות בעיות דרמטולוגיות כגון יובש, גירודים ושינויים בחומציות. זה גם משפיע על חדירות העור, כך שיותר קשה לו לשמור נוזלים בפנים ופתוגנים (אורגניזם מחוללי מחלות) בחוץ. הירידה בלחות העור גורמת להופעת סדקים קטנים, מה שמעורר שחרור של ציטוקינים לאספקת הדם. 


לטענת החוקרים, עד לא מזמן הקהילה המדעית לא האמינה שהעור תורם למערכת הדלקתית ולמחלות, אך ב-5 שנים האחרונות מחקרים על פסוריאזיס ודרמטיטיס הראו שדלקת ממחלות אלו עלולה להעלות את הסיכון למחלות לב.

האם ניתן להפחית סיכון לדלקת הנובעת מזקנה?

החוקרים מדדו במחקרם את ההשפעה של הזדקנות העור על הדלקת. יתרה מזאת, החוקרים בדקו האם ניתן לפחית סימנים לדלקת באמצעות הענקת לחות לעור. במחקר שלהם השתתפו 33 אנשים בגילאים 58-95.


החוקרים מדדו רמות ציטוקינים בתחילת המחקר. לאחר מכן, המשתתפים מרחו קרם לחות על כל גופם במשך 30 יום. בתום תקופת המחקר, החוקרים בדקו שוב את רמות הציטוקינים של המשתתפים, כאשר הם מתמקדים בשלושה ציטוקינים הקשורים למחלות דלקתיות תלויות גיל. קרם הלחות שבו השתמשו המשתתפים נרקח במיוחד למחקר.

בתום 30 יום החוקרים גילו שרמות שלושת הציטוקינים בדם ירדו. הם היו נמוכות יותר גם מקבוצת הבקרה, המורכבת מאותו חתך גיל אך ללא שימוש בקרם לחות, והן היו מקבילות לרמות ציטוקינים של אנשים כבני שלושים.

מאחר שמדובר במעט משתתפים, יש צורך לערוך מחקר רחב יותר. כמו כן, יש להראות בניסויים הבאים שלהפחתת הציטוקינים יש השפעה בריאותית בטווח הארוך. עוד חשוב לדעת - שניים מהמעורבים במחקר זה הם מטעם חברת תרופות המייצרת גם תכשירי לחות.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יהונתן קפלן
ד"ר יהונתן קפלן עור ומין
4.8
( 103 חוות דעת )
"הרגשתי שהבעיה מטופלת במהירות הראויה, שיש מעקב צמוד על המקרה, המועדים, וכל הצרכים. הרגשה של טיפול יעיל ומקצועי."
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 32 חוות דעת )
"אמינה , מקצוענית עם תוצאות נפלאות . והרגשתי שאני בידיים נכונות וטובות.♥️🌷"
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.8
( 99 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יסודית, מקדישה את כל הזמן הנדרש לבחון כל דבר ולענות על כל שאלה, נעימה מאוד. מומלצת בחום"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו