האם טיפול באולטרסאונד עשוי להוות פתרון עבור חולי סוכרת סוג 2?
מחקר עדכני בעכברים, מצא כי טיפול ממוקד באולטרסאונד יכול לסייע בהעלאת רמות האינסולין. האם מדובר בטיפול אלטרנטיבי לסוכרת סוג 2?
על פי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (ה-CDC), כ- 100 מיליון מבוגרים בארצות הברית סובלים מסוכרת סוג 2. המחלה הנפוצה, אף היוותה את סיבת המוות השביעית ברשימת גורמי התמותה הנפוצים ביותר בארצות הברית בשנת 2015.
הבעיה: ייצור מופחת של אינסולין
תאים ייחודיים בלבלב, המכונים תאי בטא, אמונים על ייצור, אחסון ושחרור של האינסולין למחזור הדם, כתגובה לנוכחות של גלוקוז (סוכר) בדם. ייצור מוגבר של אינסולין, מסייע בשמירה על רמות גלוקוז תקינות בדם ומגן על הרקמות והאיברים מפני התפתחות של נזקים אפשריים הקשורים ברמות גבוהות של סוכר בדם.בקרב אלה הלוקים בסוכרת סוג 2, הלבלב אינו מייצר כמות מספקת של הורמון האינסולין. בשלבים הראשוניים של מחלת הסוכרת, פעילותם של תאי הבטא מוגברת ומובילה להצטברות של הורמון האינסולין בהם. הצטברות ההורמון בתאי הלבלב יכולה להיות הרסנית ולהוביל למותם של תאי הבטא, לירידה בכמות האינסולין המיוצר ולהחמרה במחלת הסוכרת.
תרופות מסוימות מסייעות לתאי הבטא בשחרור האינסולין, אך יעילותן עלולה לרדת עם הזמן. מסיבה זאת, חוקרים רבים מחפשים במרץ אחר דרכים אפשריות לשיפור שחרור האינסולין מהתאים ללא כל שימוש בתרופות. חוקרים מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון חיפשו אחר דרך חדשנית לטיפול בסוכרת: השערתם הייתה כי טיפול באמצעות אנרגיית אולטרסאונד עשוי להיות הפתרון. המחקר בוצע בעכברים ובמהלכו השתמשו החוקרים באנרגיית אולטרסאונד כדי לגרות את הלבלב לשם שחרור של אינסולין.
אולטרסאונד הוא קול בתדר גבוה מזה שאדם יכול לשמוע. בעולם הרפואי, טכנולוגיית האולטרסאונד משמשת ככלי הדמייה ואבחון במשך עשורים רבים. בשנים האחרונות, אנרגיית האולטרסאונד החלה לשמש גם עבור ביצוע של הליכים רפואיים שונים, כמו לדוגמה ריסוק של אבני כליות.
קראו עוד: האם דיאטת צום עומדת להחליף את התרופות לטיפול בסוכרת?
השערת החוקרים הייתה כי טיפול באמצעות אנרגיית אולטרסאונד עשוי לסייע בגירוי תאי הלבלב לשם שחרור של אינסולין
אולטרסאונד וסוכרת
מחקרים קודמים הראו כי טיפול באמצעות אנרגיית אולטרסאונד יכול "לעודד" תאי בטא בתרבית לשחרר אינסולין. המחקר הנוכחי, ניסה לבחון האם האפקט של טיפול באולטרסאונד מושג גם ביצורים חיים.במהלך המחקר, חילקו החוקרים את העכברים לשתי קבוצות: האחת קיבלה טיפול דמה, בעוד שהקבוצה השנייה קיבלה טיפול ממוקד באולטרסאונד במשך חמש דקות בתדר של 1 מגה- הרץ. החוקרים לקחו דגימות דם מהעכברים לפני ואחרי הטיפול. יש לציין כי הטיפול באנרגיית האולטרסאונד לא הוביל לנזק עורי או לנזק לאיברים שונים בגופם של העכברים.
כפי ששיערו, החוקרים מצאו כי בקרב העכברים שקיבלו את הטיפול הממוקד נצפה שיפור בייצור האינסולין, זאת בהשוואה לקבוצת הביקורת. אך באופן מפתיע, העלייה ברמות האינסולין לאחר הטיפול לא הובילה לירידה ברמות הגלוקוז בדם. למרות התוצאות, החוקרים טענו כי הטיפול באולטרסאונד יכול להוות דרך בטוחה, מבוקרת וממוקדת לגירוי תאי הבטא לשם שחרור אינסולין.
עם זאת, הדרך למציאת פתרון אלטרנטיבי למחלת הסוכרת עוד ארוכה. מעבר להפקת האינסולין, הלבלב מקיים עוד תפקידים רבים, בהם שחרור של הורמונים שונים ואנזימי עיכול. גירוי של הלבלב באמצעות אנרגיית האולטרסאונד יכול להוביל גם לייצור מוגבר של מרכיבים ביולוגיים נוספים לצד האינסולין. למרות שתוצאות המחקר מרתקות והן צפויות ליצור דיון ער בכל הנוגע לאפשרויות הטיפול בסוכרת, מחקר נוסף דרוש כדי להבין האם אולטרסאונד יכול בעתיד להפוך לטיפול אלטרנטיבי במחלה הנפוצה.