דלג לתוכן

תרופות נגד דיכאון: כך תדעו שהגזמתם

לא מעט אנשים נוטלים בימינו תרופות נגד דיכאון כדי להתמודד עם משברים שונים בחייהם ולנהל שגרת חיים תקינה. אבל יכולות גם לצוץ בעיות עקב שימוש עודף בתרופה. איך תדעו שלא לקחתם מנת יתר? התשובה בכתבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 25/12/2019
2 דקות קריאה

מנת יתר של תרופות נגד דיכאון הוא מצב אפשרי, בעיקר אם החלטתם על דעת עצמכם להגדיל את המינון שהמליץ הרופא, או שפשוט החלטתם להשתמש בתרופות של אחרים. זאת ועוד, הנטייה למנת יתר עלולה לגבור בעיקר אם מערבבים תרופות אלו עם אלכוהול, סמים ותרופות מסוימות. 

כך למשל, שימוש במינון גבוה מדי של תרופה מסוימת נגד דיכאון או שימוש בתרופה נוספת במקביל לנוגדי דיכאון, שגם גורמת לעלייה ברמת הסרוטונין, עלולים לגרום להצטברות יתר של סרוטונין בגוף ולהוביל לתסמונת סרוטונין – הרעלה קשה שעלולה להיות מסכנת חיים. 


בחורה צעירה מתייעצת עם רופא לגבי נטילת נוגדי דיכאון



הכירו את התרופות שלכם

ישנם כמה סוגים של תרופות נגד דיכאון, העיקריים שבהם הם:

SSRI
הקבוצה הפופולרית ביותר לטיפול בדיכאון. תרופות אלו מעלות במוח את רמת הסרוטונין ולרוב עוזרות בהקלה על תסמיני דיכאון וחרדה. תרופות אלו נחשבות לבטוחות ובעלות תופעות לוואי פחותות, בהשוואה לשאר תרופות נגד דיכאון. בין התרופות המסחריות המוכרות: ציפרלקס, פרוזק, לוסטרל, רסיטל ועוד.

SNRI
לרוב, השימוש בקבוצת תרופות אלו יעשה לאחר שתרופות ה-SSRI לא הראו שיפור משמעותי. תרופות אלו מעלות במוח את רמת הסרוטונין והנוראדרנלין ועשויות לעזור בהקלה על תסמיני דיכאון וחרדה. בין התרופות המסחריות המוכרות: איקסל, סימבלטה ויאפקס ועוד.

מעכבי MAO
קבוצת תרופות פחות פופולרית כיום, למרות שהן ותיקות ונחשבות ליעילות. תרופות אלו מעלות במוח את רמת הסרוטונין והנוראפינפרין ועשויות לעזור בהקלה על תסמיני דיכאון וחרדה. מאחר שתרופות אלו מגבילות צריכה של סוגים שונים של מזון, למשל גבינה צהובה, השימוש בהן יעשה בדרך כלל רק אם קבוצות תרופות אחרות לא הביאו להקלה בתסמינים. בין התרופות המסחריות המוכרות: פנלזין.

נוגדי דיכאון אחרים – תרופות שונות שלרוב אינן מוצעות כקו ראשוני לטיפול בדיכאון, במקרים אחרים חלק מתרופות אלו אף יוצעו כטיפול נוסף לתרופות נגד דיכאון אחרות. בין התרופות המסחריות המוכרות: מירו, ולבוטרין, בונסרין, טרזודיל, ברינטליקס ועוד. 

קראו עוד: דיכאון בנשים: האם ימי עבודה ארוכים מעלים את הסיכון?

איך תדעו שהגזמתם?

התסמינים למנת יתר של תרופות נגד דיכאון יכולים להיות קלים או חמורים. תסמינים חמורים שאינם זוכים לטיפול עלולים להיות קטלניים מאוד ואף לגרום למוות.

עוצמת התסמינים תלויה בכמות נוגדי הדיכאון שנצרכו, בסוג התרופות, והאם הן עורבבו עם אלכוהול, סמים או תרופות אחרות. 

להלן התסמינים הקלים למנת יתר של תרופות נגד דיכאון:

• בחילות.

• הקאות.

• אישונים מורחבים.

• ראייה מטושטשת.

חום.

• בלבול.

כאב ראש.

• עייפות גבוהה.

• לחץ דם גבוה.

• רעד גפיים או אי יציבות.

להלן התסמינים הקשים למנת יתר של תרופות נגד דיכאון:

• קצב לב מהיר.

• רעידות.

• הזיות.

• לחץ דם נמוך.

• קשיי נשימה.

• דום לב.

• תרדמת (קומה).

במקרים בהם מופיעים תסמינים המעוררים חשד כלשהו למנת יתר, יש לפנות באופן מידי לקבלת טיפול רפואי. גם במקרים בהם ידוע על צריכת יתר וטרם הופיעו תסמינים חריפים, יש להגיע לטיפול רפואי בהקדם (גם במקרה של תסמינים קלים בלבד).

הדרך הטובה ביותר למנוע הגזמה

אין ספק שתרופות נגד דיכאון עשויות לעזור לאנשים רבים הסובלים ממגוון בעיות נפשיות כגון דיכאון וחרדה, ובמקרים מסוימים אף להקל על כאב. עם זאת, כפי שניתן לראות בכתבה זו, שימוש לא נכון בתרופות אלו יכול להיות קטלני.

הדרך הטובה ביותר למנוע שימוש יתר בתרופות נגד דיכאון, היא פשוט להיצמד להוראות הרופא/ה – לצרוך תרופות נגד דיכאון שקבלתם עליהן מרשם מרופא/ת, כמו גם ליטול את המינון שהרופא/ה המליץ לכם בלבד. 

צורכים תרופות נוספות? עדכנו את הרופא/ה המטפל/ת לפני שאתם מתחילים בצריכת תרופות נגד דיכאון. 

עוברים תקופה קשה במיוחד או שהתרופה לא משפיעה ואתם מרגישים שאתם זקוקים למינון גבוה יותר? פנו לרופא/ה והתייעצו איתו/ה, אל תגדילו את המינון על דעת עצמכם. וחשוב לא פחות – היצמדו להוראות העלון לצרכן והימנעו משתיית אלכוהול ומצריכת סמים בזמן השימוש בתרופות נגד דיכאון.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ערד קודש
פרופ' ערד קודש פסיכיאטריה
מנהל מערך בריאות נפש ארצי, קופת חולים מאוחדת
ד"ר יובל בן אמנון
ד"ר יובל בן אמנון פסיכיאטריה
פסיכיאטר מומחה
ד"ר רם מירז
ד"ר רם מירז פסיכיאטריה
פסיכאטר מומחה ,פסיכוטרפיסט ,פסיכאטר משפטי
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיכאון וחרדה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו