בדיקה חדשה מגלה למי היה קורונה: איך היא יכולה לעזור במיגור המגפה?
ייתכן כי רבים כבר נדבקו בנגיף הקורונה ואף חלו בקוביד 19 מבלי שפיתחו תסמינים כלשהם. כעת, מחקר חדש פיתח בדיקה שתבדוק מי מאיתנו כבר חלה. למה זה חשוב ואיך זה עשוי לעזור במיגור המגפה? הפרטים בכתבה
חוקרים ממערכת הבריאות מאונט סיני, ניו-יורק ארה"ב, טוענים כי הצליחו לפתח בדיקה שיכולה לזהות האם אדם כבר נדבק בנגיף הקורונה או שהוא לקה ב-Covid 19. שמה של הבדיקה החדשה הוא ELISA
(serological enzyme-linked immunosorbent assay) והיא נועדה לבדוק האם קיימים בדם של אדם מסוים נוגדנים לווירוס קורונה SARS-CoV-2.
הבדיקה פועלת בשיטה דומה לבדיקות נוגדנים אחרות הקיימות כיום לנגיפים אחרים כגון הפטיטיס B. הבדיקה למעשה מראה האם מערכת החיסון של אדם הנבדק הייתה בקשר כלשהו עם הנגיף SARS-CoV-2, אפילו חודשים לפני הבדיקה.
קראו עוד: האם סוג הדם שלכם קשור לסיכוי לחלות בקורונה?
Shutterstock | Ronald Rampsch
מה התועלת בבדיקה זו?
השאלה הראשונה שעולה היא בעצם מה התועלת בבדיקה שמזהה אנשים שכבר החלימו ואינם יכולים להדביק. ובכן, מסתבר שבדיקה זו יכולה, לטענת החוקרים, לעזור להילחם במגפה בכמה אופנים.
ראשית, הבדיקה יכולה לתת לחוקרים מדד מדויק יותר לגבי כמה אנשים נדבקו בנגיף הקורונה. הסטטיסטיקות כמובן עשויות להשתנות פלאים בהתאם לנתונים הללו.
בנוסף, הבדיקה תאפשר לבדוק את הצוות הרפואי החשוף יומם וליל למחלה, ולזהות מי חלה בקורונה ויכול לעבוד בידיעה שהוא חסין בפני הווירוס.
זאת ועוד, הבדיקה אף עשויה לסייע בניסויים לטיפול בקוביד 19 בשם Convalescent Plasma. בטיפול זה רופאים אוספים דם מאנשים שכבר החלימו מ-Covid 19 כדי להשתמש בנוגדנים שבדם על אנשים אחרים החולים בקוביד 19. באמצעות בדיקת ELISA ניתן לזהות בקלות אנשים שלא פיתחו תסמינים, אך שיש להם נוגדנים של המחלה, והם מוכנים ויכולים לתרום דם.
נכון להיום, ה-FDA מעודד חוקרים להתחיל במחקרים קליניים של טיפול Convalescent Plasma, כאשר לצד זה רופאים עשויים לקבל אישור להשתמש בשיטת טיפול זו במקרים של סכנת חיים.