3 דרכים שיהפכו את הסופגנייה לבריאה יותר
חנוכה כבר כאן ומה יותר כיף מאשר להתפנק בסופגנייה עשירה ומתוקה? אבל רגע לפני שאתם.ן מתמלאים ברגשות אשם בגלל מאכל החג עתיר הקלוריות, כדאי לדעת שאפשר לשמור על המסורת ובמקביל גם על הבריאות. הנה כמה חלופות בריאות לסופגניות המוכרות
יש סיבה טובה לכך שבניגוד לארצות אחרות בישראל הסופגניות הן לא מאכל רב עונתי, אלא משווקות רק חודש אחד בשנה (שמונה ימים בנטו למחמירות והמחמירים שבנינו).
סופגניות נכללות בקבוצת הפחמימות הריקות, כלומר סוג מסוים של פחמימות שאמנם מסב לנו עונג (ולעיתים גם צרבת), אבל אינו מכיל רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים ומינרלים.
שמן נגזר מהמסורת. בצק הסופגנייה סופג שמן בזמן הטיגון, והאחרון משמש כזכר לנס פח השמן – אחת מהסיבות שבגללן אנחנו חוגגים את חג החנוכה.
אם השנה מתחשק לכם.ן לכבד את המסורת ובמקביל גם לשמור על הבריאות ולחסוך קלוריות עודפות, הנה כמה דרכים לאכול סופגניות בצורה בריאה יותר.
Inna Reznik | Shutterstock
אפיה במקום טיגון
כתלות בסוג השמן, טיגון בשמן עמוק עלול להכניס לגוף שלנו כמות גדולה יותר של שומן רווי וקלוריות עודפות. מעבר לכך, שיטת הבישול הנפוצה מגדילה את הסיכון להתפתחות של בעיות בריאותיות שונות, כמו למשל סוכרת סוג 2, מחלות לב ואפילו מוות בטרם עת[1].
אפייה מנגד, נחשבת לשיטת בישול בריאה יותר המשתמשת בחום יבש שגורם ללחות שבמזון להתאדות באיטיות[2]. באופן כללי, אפיה לא דורשת הוספה של שומן ועל כן נחשבת למומלצת[3].
במקום שוקולד חלב - שוקולד מריר
הטעם העשיר של השוקולד מגיע מהפלבנואידים המצויים בפולי הקקאו. הפלבנואידים לא רק תורמים לאותו הטעם המוכר הם גם בריאים ללב שלנו. פלבנואידים הם נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים חופשיים הפוגעים בתאי הגוף. זאת ועוד, הם מועילים גם לזרימת הדם. עם זאת, לא כל שוקולד מכיל את אותו ריכוז של פלבנואידים.
שוקולד מריר הוא הגרסה הטובה ביותר עבורנו מכיוון שהוא הכי פחות מעובד. סוג זה מכיל אחוז גבוה של פולי קקאו המלאים בפלבנואידים. כשאתם מכינים את המילוי לסופגניות מומלץ לבחור בשוקולד מריר המכיל 70-85% פולי קקאו.
שוקולד חלב מנגד, הוא גרסה מעובדת יותר. ה-FDA דורש ששוקולד חלב יכיל לפחות 10% קקאו ו-12% מוצקי חלב יבשים. למרות זאת, כדאי לצרוך אותו במתינות מאחר שהוא מכיל כמות גבוהה יותר של סוכן ושומן בהשוואה לשוקולד המריר.[4]
קמח חיטה מלא במקום קמח לבן
רוב מוצרי המאפה, בהם גם סופגניות, מכילים קמח חיטה. עם זאת, קמח שעשוי מחיטה מלאה שונה לחלוטין מהקמח הלבן שתוכלו למצוא ברוב סופגניות הקנויות. קמח החיטה המלא מיוצר על ידי טחינה של כל חלקי החיטה לאבקה וקמח לבן כולל הסרה של חלקי החיטה העשירים ביותר בחומרים מזינים - הסובין והנבט. לכן, סופגניות מקמח חיטה מלא ייחשבו לבריאות יותר.[5]
[1] Cahill, L. E., Pan, A., Chiuve, S. E., Sun, Q., Willett, W. C., Hu, F. B., & Rimm, E. B. (2014). Fried-food consumption and risk of type 2 diabetes and coronary artery disease: a prospective study in 2 cohorts of US women and men. The American journal of clinical nutrition, 100(2), 667–675. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.084129
[3] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/healthy-cooking/art-20049346
[5] Mateo Anson N, van den Berg R, Havenaar R, Bast A, Haenen GR. Ferulic acid from aleurone determines the antioxidant potency of wheat grain (Triticum aestivum L.). J Agric Food Chem. 2008 Jul 23;56(14):5589-94. doi: 10.1021/jf800445k. Epub 2008 Jun 18. PMID: 18558703. DOI: 10.1021/jf800445k