דלג לתוכן

אכילה נקייה: מה המדע אומר על זה?

דיאטת "אכילה נקייה" הפכה בשנים האחרונות לפופולארית מאוד בעולם, ובעקבות כך יותר מחקרים נעשו על שיטת התזונה שסחפה רבים. מה המדע אומר על זה? התשובה בכתבה שלפניכם.ן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/01/2022
2 דקות קריאה

אכילה נקייה (Clean Eating) הפכה לנושא שיחה חם בעולמות הבריאות, אך לצד זאת היא גם הצליחה לעורר לא מעט מחלוקות בקרב חוקרים. מה היתרונות הפוטנציאליים של תזונה זו ומה הסיכונים הטמונים בה? בכתבה זו ננסה לענות על שאלות אלו.
 

מאכלים השייכים לתזונה נקייה
Natalia Lisovskaya | Shutterstock

 

מה זה אכילה נקייה?

ההגדרה לאכילה נקייה אינה אחידה בכל העולם. בעוד שבמקומות מסוימים מאפיינים את המילה "נקייה" כטבעי ובריא, במקומות אחרים היא מאופיינת כאכילה בריאה, ללא מטענים רגשיים[1].

לצד כל אלו, אכילה נקייה היא שיטת תזונה המעודדת לצרוך יותר אוכל גולמי כגון פירות, ירקות, חלבונים, דגנים מלאים ושומנים בריאים, וזאת לצד הפחתה במזון מעובד, ממתקים ומזונות ארוזים אחרים. אכילה נקייה כוללת כמה עקרונות ובהם[2]:

  • להמעיט במזון מעובד - לאכול יותר מזונות גולמיים ופחות מזונות מעובדים. זה בסדר לאכול לפעמים אוכל מוכן, רק חשוב לוודא שמה שיש באריזה זה הדבר האמיתי (מזון שאנחנו מזהים) ועם כמה שפחות מרכיבים אחרים (שאנחנו לא מזהים).
  • להמעיט במלח, סוכר ושמן.
  • להימנע ככל שניתן ממזון שאינו קרוב לצורתו הגולמית – במקום לשתות מיץ תפוחים, פשוט לאכול תפוח; במקום לאכול נגטס, לאכול חזה עוף.
  • יותר הכנה ואכילה בבית – לא חייבים להקפיד לאכול בבית 3 ארוחות מבושלות ביום, אבל אפשר להתחיל עם ארוחות פשוטות כגון יוגורט עם פירות ואגוזים לארוחת בוקר.

פחות מזון מעובד

באופן כללי, תזונה נקייה עשויה להיות מועילה לבריאות מכיוון שהיא כרוכה בהפחתה של מזון מעובד, נתרן, שומן וסוכר.

כך למשל, מחקר[3] משנת 2019 מצא כי 10% תוספת צריכה של מזון אולטרה מעובד (בשר מעובד, חטיפים, ארוחות קפואות) הייתה קשורה לסיכון מוגבר של מחלות קרדיווסקולריות, מחלת לב כלילית ומחלות כלי דם במוח.

בנוסף לכך, ה-CDC[4] מצביע על כך שתזונה לא מאוזנת, הכרוכה בצריכה מופרזת של משקאות ממותקים, נתרן ומזון מעובד, מגבירה את הסיכון למחלות כרוניות כגון השמנת יתר, מחלות לב, שבץ, סוכרת מסוג 2, סרטן ובעיות בתפקוד המוחי.

מחסור בחומרים חיוניים

קיימות גם דעות שאכילה נקייה יכולה להוביל לתזונה נוקשה האוסרת על קבוצות שונות של מזונות כגון דגנים המכילים גלוטן ומוצרי חלב. כתוצאה מכך עלולים להתפתח חוסרים תזונתיים בגוף[5].

במקרים אחרים, דיאטה קפדנית מדי של אכילה נקייה עלולה גם לגרום למחשבות אובססיביות לגבי הרגלי האכילה ובסופו של דבר אף להוביל להפרעות אכילה[6].

לסיכום, כל עוד הרגלי התזונה שלנו כוללים ארוחות המשלבות את כל קבוצות המזון, ייתכן שלא תהיה סיבה לדאגה. בסופו של יום, תזונה בריאה ומאוזנת היא הגישה הטובה ביותר, לא משנה איזו דיאטה או הרגל תזונה אימצנו.

המידע בכתבה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי והוא נועד לשם הרחבת הידע האישי של הגולשים/ות בלבד. אין לראות במידע המוצג עצה רפואית, המלצה ו/או חוות דעת מקצועית.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו