שמות מסחריים
-
רט-אויט Ret-Avit
-
וזאנויד Vesanoid
טרטינואין, תרופה הדומה מבחינה כימית לויטמין A, היא בעלת שני שימושים עיקריים ושונים זה מזה:
1. כאשר היא ניתנת למריחה על העור, טרטינואין מיועדת לטיפול באקנה. למרות שמנגנון הפעולה שלה אינו לגמרי ידוע, ההשערה היא שטרטינואין גורמת להתרופפות התאחיזה בין התאים שעל פני העור, מה שמוביל לפתיחת זקיקי שיער סתומים ומאפשר הפרשה נורמלית של השמנים הטבעיים של העור (חלב) ושל החלבון הקרני (קרטין) הנוצר בשכבות החיצוניות של העור. בנוסף לכך טרטינואין ממריצה את קילוף תאי העור המתים. פעולה זו מנקה נקודות שחורות הסותמות את זקיקי השיער ואשר מאפשרות יצירת פצעי בגרות. בגלל פעולת הקילוף, נוהגים להשתמש בטרטינואין גם להבהרת כתמי עור. בשבועות הראשונים של הטיפול בטרטינואין לאקנה, העור עלול להיות יבש, אדמומי ומגרד. מצב זה משתפר עם המשך הטיפול. במצב של כוויות שמש או עור אדמומי, מגרד ומתקלף – אין להשתמש בקרם באזורים אלו עד החלמתם. כמו כן, בשלבי הטיפול הראשונים, תתכן החמרה בפצעי הבגרות. מצב זה נובע מפעילות התרופה בפצעים עמוקים יותר שלא נראו מקודם, וגם הוא חולף עם התקדמות הטיפול. בנוסף לכך, טרטינואין גורמת לרגישות לשמש, ועל כן יש להימנע מחשיפה רבה לשמש, ולקרינה אולטרה-סגולה (כדוגמת מיטות שיזוף) בזמן השימוש ולהשתמש בקרם הגנה לפני כל חשיפה לשמש, אפילו הקצרה ביותר.
2. טרטינואין הנלקחת דרך הפה, בשילוב עם כימותראפיה, מיועדת לטיפול בסוג מסוים של לויקמיה, אשר מכונה לויקמיה פרומיאלוציטית חדה (APL). בלויקמיה זו תאי מוח העצם מסוג מיאלוציטים יוצאים מכלל שליטה. טרטינואין אינה תרופה ציטוטוקסית, אולם היא מסוגלת להאט או לעצור את צמיחת התאים שיוצאים מכלל שליטה. גם כאן מנגנון הפעולה המדויק אינו ידוע. הטיפול בתרופה נמשך עד להשגת הפוגה מלאה בתסמיני המחלה, או 30 יום לאחר השגת הפוגה, ובכל מקרה לא יותר מ 90 ימי טיפול.
תופעות הלוואי הנפוצות כתוצאה משימוש בטרטינואין הנלקח דרך הפה כוללות: כאב ראש, חום, חולשה ועייפות. תופעות לוואי אלו הן בד"כ הפיכות. בחודש הראשון לטיפול גובר הסיכון לתסמונת "חומצה רטינואית" הכוללת תסמינים כגון: קשיי נשימה, חום, סחרחורת, הצטברות נוזלים סביב הלב והחזה, כאב בחזה, כאבי בטן ועלייה פתאומית במשקל. תופעות לוואי אלו מחייבות טיפול רפואי מיידי. אצל רוב החולים לא נדרשת הפסקת טיפול בטרטינואין בגלל תסמונת זו.
בגלל הסיכון ללויקוציטוזיס, לעלייה באנזימי הכבד, ולקרישי דם, הטיפול בטרטינואין מחייב ביצוע בדיקות דם סדירות. שימוש בטרטינואין יכול להשפיע על מצב הרוח ולכן יש לעדכן רופא בבעיות נפשיות כלשהן.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: בתי בת חמש וחצי ומאוד רגישה לעקיצות יתושים. אנו משתדלים ברוב הימים והלילות למנוע עקיצות על ידי מריחת חומרים דוחי יתושים ובעזרת מכשיר חשמלי, אך אם אנחנו מפספסים בכמה דקות היא נעקצת, ואז מופיעה נפיחות מבהילה וממש מעוותת את המקום, זה יכול להיות ביד, ברגל, באצבע ובמקומות אחרים. לפני יומיים היא נעקצה ככל הנראה, והעקיצות לא ממש גרדו לה כמו שכאבו מאוד, ואי-אפשר בכלל היה לגעת ולשים משחה, ואתמול סביב העיגול האדום של העקיצה (או מה שנראה לפחות עקיצה) יש עיגול בצבע כחול כהה גדול. האם גם זו תופעה של רגישות? היא מקבלת בשלושת הימים האחרונים Aerios - תרופה אנטי היסטמינית ומקומית. אני מורחת לה בעדינות טראומיל, משחה הומאופתית. בדרך כלל, אחרי כל עקיצה אני לוקחת אותה לרופאה. האם עקב הופעת הצבע הזה יש לקחת אותה לרופאה? האם הגיוני שעקיצה תגרום לכך?
-
שאלה: בעלי בן 35 והשתמש במהלך חצי השנה האחרונה בתרופה ציפרלקס. הוא הפסיק עם הכדורים לפני כשלושה וחצי שבועות. ישנה תופעה מוזרה שהוא מתלונן עליה, והיא שלאחר קיום יחסי מין הוא מרגיש חולשה גדולה מאד, שפוגעת בתפקודו היומיומי. אנו מעוניינים בהריון מזה כמה חודשים. כבר יש לנו ילדים. אני בודקת את הביוץ באמצעות ערכת הביוץ, אך הוא מסתפק בפעם אחת בלבד סביב תאריך הביוץ. מה פשר התופעה? כמה זמן מחזיק מעמד הזרע בתוך הנרתיק מאז קיום היחסים?
-
שאלה: לבתי מצאו דם בשתן לפני הגיוס. עשיתי לה את כל הבדיקות של שתן כללית Complement C3, Complement C4, Antistreptolysin, IGA. כל תוצאות הבדיקות תקינות לחלוטין. היא עברה גם פעמיים בדיקת אולטרסאונד של הכליות ושל דרכי שתן, וגם הן היו תקינות לחלוטין. באיסוף שתן 24 שעות נמצא מיקרואלבומין ברמה של 40.3. הבנתי שזה קצת גבוה, ושהערכים הנורמליים הם בין 0 ל-30. רציתי הסבר מה אומרים הערכים ומה עושים בעניינם.
-
שאלה: להלן תוצאות בדיקת וירוסים שעברתי: EBV igg - 750 positive EBV Igm - >10 NEGETIVE CMV iGG - 4.40 POSITIVE CMV Igm - 35.3 positive אני מנסה להיכנס להריון, ורציתי לדעת אם הבדיקות מראות ששוב נדבקתי בווירוס ה- CMV. האם כדאי להימנע למשך כמה חודשים מנסיונות להכנס להריון?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
בדיקת מח עצם
-
תרופות קשורות
-
מטרונידאזול
-
בטאמתאזון (בטנזול, בטאקורטן)
-
ואלאציקלוביר (ולטרקס)
-
פונטיניב
-
אלמטוזומאב (למטרדה)