טריאתנולאמין (טרולאמין) הוא חומר המצוי בקרם למריחה על העור ומשמש להקלה בכוויות שטחיות (דרגה 1+2, כולל כוויות שמש וכוויות לאחר הקרנות מטפל בתגובות נוספות לאחר הקרנות, כמו אריתמה, קילוף עור יבש או לח, ״קשיחות העור״, וכן בפצעים שטחיים. טרולאמין פועל באמצעות קירור ואספקת סביבה לחה לצורך ריפוי מהיר של פצעים או כוויות וכמו כן למניעת זיהומים. לא לשימוש על פצע מדמם או מזוהם.
Africa Studio | Shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
קרם.
תדירות וזמן נטילה
3-5 פעמים ביום.
טווח המינון
לטיפול בכוויות: יש למרוח שכבה של 0.5 ס"מ על ומסביב לאזור הנגוע, ויש לחדש המריחה באופן קבוע כדי לשמור כמות קבועה על האזור הנגוע. (3-5 פעמים ביום) לטיפול בפצעי עור: יש למרוח שכבה עבה על ומסביב לפצע ללא עיסוי, יש לשמור על שכבה עבה עד אשר הפצע יגליד. במידה ונדרשת חבישה (כוויות ופצעי עור): יש למרוח שכבה עבה על ומסביב לאזור הנגוע, לכסות בתחבושת רטובה או בתחבושת לא סופגת, כדי למנוע ספיגת הקרם לתוכה. לטיפול בכוויות לאחר הקרנות: אין למרוח הקרם 3-4 שעות לפני הטיפול בהקרנה, ויש למרוח מייד לאחר הטיפול הראשון בהקרנה.
תחילת ההשפעה
השפעה מטיבה על מצב העור צפויה להתקבל החל מהמריחה הראשונה.
משך ההשפעה
השפעה מטיבה על מצב העור צפויה להתקבל החל מהמריחה הראשונה.
מנה שנשכחה
מומלץ לשמור על כמות קבועה של הקרם באזור הנגוע.
הפסקת התרופה
במידה ואין שיפור במצב העור תוך 10-14 ימי טיפול יש לפנות לרופא המטפל.
מינון עודף
במקרה של מינון עודף אין חשש לתופעות לוואי חמורות.
אזהרות
תזונה
אין הגבלות.
אלכוהול
לא צפויות בעיות מיוחדות.
נהיגה
אין בעיות ידועות.
הריון
אין מידע לגבי השפעת טרולאמין בזמן הריון, יש להיוועץ ברופא.
הנקה
מומלץ להיוועץ ברופא טרם השימוש.
תינוקות וילדים
אין להשתמש בתרופה זו על תינוקות בני פחות מ-4 שבועות הסובלים מפצעים פתוחים או בעלי אזורים נרחבים של עור סדוק או פגוע, מבלי לדווח קודם לכן לרופא.
דווח לרופא במקרה של
אלרגיה
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות לוואי נפוצות הם עקצוץ, הרגשת אי נוחות או כאב באיזור המריחה. תופעות אלו לרוב חולפות עם המשך הטיפול. במקרה של גירוי חזק - יש לפנות לרופא.
ייתכן כי ההימצאות של חומרים לא פעילים מסוימים (כמו למשל חומרי ריח), וחומרי עזר עלולה לגרום לגירוי העור, או לתגובות מקומיות בעור כמו דלקת עור ממגע, או תגובות אלרגיות, שייתכן שיופיעו בעיכוב.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
לא צפויות תגובות בין תרופתיות עם תכשירים אחרים.
השפעת שימוש ממושך
אין להשתמש בתרופה תקופה ממושכת מבלי להיוועץ ברופא.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אימי חולת סרטן שהתחיל לפני 3 שנים ברחם ושלח גרורה לריאה. כרגע הוחלט לנתח את הריאה. בהתחלה חשבו להוציא את הגוש, ואחרי בדיקת CT הוחלט להוריד את כל הריאה כי הסרטן היה צפוי להתפשט מהר מאוד. האם אפשר לתפקד בלי ריאה, ומה המשמעות של החיים אחרי כריתת ריאה?
תשובה: התקדמות של מחלה סרטנית גרורתית יכולה לערב איברים שונים בגוף. מצב בו ישנה רק ריאה אחת, או ריאה אחת שעובדת, מאפשר חיים, אם כי התפקוד של החולה במצב כזה הוא ירוד יותר. עם ריאה אחת, צפויות בעיות של קוצר נשימה ואי יכולת לבצע פעילות גופנית מאומצת. הדבר תלוי גם בהתקדמות המחלה הגידולית הראשונית, במעורבות באיברים נוספים ובמהלך הקליני. במצבה של אמך, היא צריכה להיות במעקב של הרופאים האונקולוגים לגבי שלבי המחלה, ובמעקב צמוד של משתילי ריאות ורופאי ריאות לגבי תפקוד הריאה הנותרת. קשה מאוד להעריך את רמת התפקוד לאחר הכריתה, ויש לבחון כל מקרה לגופו לאור הגורמים שציינתי. במידת הניתן והזמינות של האיבר, תישקל אופציה של השתלת ריאה. אני ממליץ לך לכן להיוועץ עם מומחים המטפלים באמך וברופאי ריאות המתמחים בתחום זה לגבי התפקוד של הריאה הנותרת לאחר הניתוח. רפואה שלמה, ד"ר אלעד איכנולד - אינפומד