המטולוגיה היא תחום התמחות ברפואה העוסק בהפרעות הקשורות לדם. המטולוג או המטולוגית מתמקדים בעיקר באבחון ליקויים בתאי הדם ובמח העצם[1] . תפקידו של המטולוג מומחה הוא לטפל באיברים הניזונים מתאי דם, בהם בלוטות הלימפה, הטחול, התימוס (בלוטה המייצרת תאים למערכת החיסונית) ורקמות הלימפה[2] .
אם אתם.ן סובלים.ות...
מבעיה כלשהי בתחום ההמטולוגיה, באינדקס של אינפומד תוכלו למצוא רופא המטולוג מומחה. באינדקס שלנו תוכלו למצוא מגוון רחב של רופאים ורופאות מומחים בהמטולוגיה מכל הארץ, תוכלו ליצור קשר עם הרופא/ה, לקבוע תור, לקבל מידע על הניסיון המקצועי של כל המטולוג מומחה. עוד דברים שניתן למצוא באינדקס:
• המטולוג מומלץ.
• רופא מומחה למחלות דם בעל הכשרה וניסיון בבעיה שלכם.ן.
• המטולוג מומחה שקרוב לאזור מגוריכם.ן.
• המטולוג מומלץ שעובד עם חברת הביטוח שלכם.ן.
• רופא המטולוג פרטי שגם עובד עם קופות החולים.
לדם יש תפקיד קריטי בגוף שלנו. הוא אחרי על הובלה של חומרים חיוניים כגון חמצן וחומרי תזונה, לכל חלקי הגוף; הוא עוזר לשלוט במאזן הנובלים והחומציות של הגוף; והוא עוזר להילחם במחלות שונות[2] .
בעיות בדם עלולות להשפיע על כמה ממערכות הגוף, והמטולוג או המטולוגית הם רופאים המטפלים במגוון בעיות רפואיות כגון אנמיה , זיהומים, הפרעות קרישה, המופיליה ועוד. למרות שהמטולוג מומחה עובד יחד עם מומחים מהתמחויות רפואיות וכירורגיות אחרות, המטולוגיה קשורה פעמים רבות לאונקולוגיה. המטולוגים ואונקולוגים עובדים יחד כדי לטפל במבוגרים וילדים הסובלים מסרטן הדם ומח העצם, כגון לוקמיה ולימפומה [2] .
מה ההבדל בין המטולוגיה להמטופתולוגיה?
המטולוג הוא בדרך כלל רופא פנימי מוסמך, או רופא ילדים שסיים שנים נוספות של הכשרה בהמטולוגיה. המטולוג מתמקד בדרך כלל בטיפול ישיר בחולה ובאבחון, כמו גם בניהול מחלות המטולוגיות, לרבות סרטן[1] .
המטופתולוג הוא בדרך כלל מוסמך בפתולוגיה אנטומית וקלינית ביחד, זאת אומרת שיש לו הכשרה נוספת בהמטופתולוגיה. המטופתולוגיה היא לא רק חקר מחלות הדם ומח העצם. זהו גם חקר האיברים והרקמות שמשתמשים בתאי דם כדי לבצע את התפקודים הגופניים. אלה כוללים את בלוטות הלימפה, הטחול, התימוס ורקמות לימפואידיות אחרות[1] .
אבחון מחלות והפרעות המטולוגיות
בדיקות דם מספקות מידע רב לאבחון מחלות והפרעות המטולוגיות ולא המטולוגיות. ספירת דם מלאה היא אחת מבדיקות הדם הנפוצות ביותר המשמשות לאבחון מחלה. הפרמטרים ההמטולוגיים הנמדדים בבדיקה זו כוללים את מספר תאי הדם הלבנים והאדומים, ספירת טסיות דם, נפח תאי דם אדומים, ריכוז המוגלובין ועוד. ספירת דם מלאה משמשת לאבחון זיהומים, אנמיה, סרטן הקשור לדם ומחלות דלקתיות[3] .
בדיקת ספירת טסיות היא בדיקה המספקת מידע לגבי הפרעות דימום וקרישה. הפרעות הקשורות לקרישה כגון המופיליה ניתנות למעקב ואבחון גם באמצעות בדיקות קרישה. בדיקות אלו יכולות לשמש גם לניטור טיפולים נוגדי קרישה[3] .
בדיקת מח העצם היא אחת הבדיקות ההמטולוגיות הפחות שכיחות והיא כוללת אנליזה של תאים ממח העצם לאבחון מחלות כמו מיאלומה נפוצה[3] .
קרא עוד
אינדקס Info med מרכז לך מבחר רופאים העוסקים בהמטולוגיה ברחבי הארץ לבחירתך.