דלג לתוכן

חום - גורמים, סיכונים וטיפול

כל מה שרצית לדעת על חום הגוף, סיבות לעליית חום ודרכים להורדת חום.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/06/2010 תאריך עדכון: 24/11/2020
2 דקות קריאה

טמפרטורת גוף גבוהה אינה בהכרח סימן למחלה. טמפרטורת הגוף הרגילה משתנה מאדם לאדם, ובדרך כלל היא נמוכה יותר בשעות הבוקר. פעילות גופנית, התרגשות, חרדה, מזון וביגוד חם יכולים להעלות את טמפרטורת הגוף. הורמונים יכולים לגרום לשינויים חודשיים בטמפרטורת הגוף אצל נשים פוריות. טמפרטורת הגוף של ילדים גבוהה על-פי רוב מזו של מבוגרים, והיא אף משתנה בתדירות גדולה יותר במהלך היום.
אין הגדרה מדויקת לשלב שבו טמפרטורה גבוהה הופכת לחום. אנחנו מגדירים חום כטמפרטורת גוף מעל 38 מעלות צלזיוס, שנמדדה בעזרת מדחום בפה. יש לשים לב גם לטמפרטורה שמתקרבת ל-38 מעלות ונשארת גבוהה במשך שבוע או יותר.

גורמים
הגורמים הנפוצים ביותר לחום הם זיהומים נגיפיים (ויראליים) וחיידקיים, כגון הצטננות, כאב גרון, כאב אוזניים, שלשול, זיהום בדרכי השתן, אדמדמת ואבעבועות רוח. גורמים נוספים, שכיחים פחות, הם דלקת ריאות, דלקת התוספתן (אפנדיציט) ודלקת קרום המוח.
חום גבוה יכול לגרום לכך שמרכז הטמפרטורה של המוח יזהה קור, ויגרום למערכות הגוף לייצר עוד חום, למשל באמצעות צמרמורת. אדם הסובל מחום עשוי להיראות חיוור, כיוון שהדם מופנה אל שכבה עמוקה יותר מפני העור. כמו כן, עשוי להיות "עור ברווז" לאותו אדם. ילדים מתכרבלים לעיתים ל- "כדור" כדי לשמור על חום. אל תעטפו אדם הסובל מצמרמורות בשמיכות. זה רק יגרום לחום לעלות עוד יותר.

טיפול ביתי
אפשר להוריד את טמפרטורת הגוף של אדם הסובל מחום גבוה על-ידי הרטבת העור במטלית או ספוג טבולים במים פושרים. (מים קרים עשויים לגרום אי נוחות. אל תשתמשו באלכוהול, כיוון שהאדים עשויים להיות מסוכנים). אפשר גם לצנן את האדם באמבטיית מים בטמפרטורה של כ-21 מעלות צלזיוס. הרטבת השיער תשפר את ההרגשה ותעזור בהורדת הטמפרטורה. לאחר שהאדם מתייבש, דאגו שינוח בחדר צונן כשהוא לבוש בגדים מעטים, או עירום. אפשר לכסות ילד בסדין או בשמיכה דקה.

תרופות
במקרה של חום קל אין צורך לעשות דבר. אם החום גבוה ומפריע לשינה, לעבודה או לפעילויות אחרות, אפשר לטפל בכך בתרופות ללא מרשם.

להרעיב את החום?
אולי שמעתם על שיטה עממית שנקראת "להרעיב את החום" - כלומר, למנוע מהחולה לאכול עד שירד החום. לרוע המזל, זה לא יעיל. יש סיבות רבות מדוע אנשים צריכים דווקא לאכול כשיש להם חום. אדם שטמפרטורת הגוף שלו גבוהה, שורף קלוריות מהר יותר ולכן זקוק ליותר מזון.
נוזלים חשובים אף יותר ממזון עבור אדם שסובל מחום. לעולם אל תמנעו נוזלים מאדם הסובל מחום (אלא אם כן הוא נמצא במהלך פרכוס). גם אם החום גורם לאדם אי נוחות ולכן אינו רוצה לאכול, עדיין חיוני שישתה נוזלים.
פנו לרופא/ה אם החום נמשך יותר מ-48 שעות או אם הוא נשאר גבוה מ-39.5 מעלות צלזיוס אחרי שעה של טיפול ביתי.

בעת ביקור אצל הרופא/ה
הרופא יברר את סיפור המחלה ויערוך בדיקה גופנית, כדי למדוד את החום ולהעריך תסמינים נוספים. אם אדם נראה חולה מאוד, ניתן לשקול ביצוע של בדיקות דם ושתן. במקרים נדירים יש מקום להפנות לצילום רנטגן של החזה. אם האדם סבל לראשונה בחייו מפרכוס, הרופא עשוי להפנותו לחדר המיון כדי לבצע אולי ניקור מותני. זאת כדי לבדוק האם הוא סובל מדלקת קרום המוח. אם מדובר בילד קטן ויש חשד לאירוע ראשון של פרכוס כתוצאה מהחום הגבוה, יומלץ על אשפוז לצורך השגחה ובדיקה על-ידי נוירולוג ילדים.
אם לאדם יש זיהום חיידקי, הרופא עשוי לתת מרשם לאנטיביוטיקה.
פעמים רבות ממליצים להרטיב את הגוף בעזרת ספוג לח או להשתמש בתרופות ללא מרשם, כפי שתיארנו קודם. אם אינכם סובלים מזיהום או מתסמינים נוספים, הרופא עשוי להמליץ על מעקב וביקורת.
 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר גיא שטויר
ד"ר גיא שטויר ילדים
5.0
( 86 חוות דעת )
"רופא מדהים, מקצועי ורגיש הרופא הכי מדהים שהייתי ממליצה בחום"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 59 חוות דעת )
"הגענו לד״ר סלם עם המון חשש לתוצאות הבדיקה, מהרגע שנכנסנו הסביר לנו על הבדיקה, הרגיע אותנו. במהלך הבדיקה הוא היה מאוד נעים, מקצועי, הסביר לנו כל דבר שעשה ובדק והייתה לנו חוויה ממש טובה. גם לאחר הבדיקה הסביר לנו על מבנה הלב ונתן לנו הרבה וודאות. אז המון המון תודה על המקצועיות והאנושיות ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו