איך למנוע הרעלה מהדברה?
ידיעה טראגית על הרעלה של משפחה שלמה ומותה של הפעוטה בת שנה וחצי בלבד, ככל הנראה בעקבות מיכל של חומר הדברה רעיל אשר הושאר בביתה. מה חשוב לדעת על הסכנות בהדברה ואיך למנוע הרעלה?
נוכחות של חרקים ומזיקים בבית ובסביבתו דורשים לא פעם שימוש בחומרי הדברה מסוכנים. במהלך פעולות ההדברה, משתמשים בחומרים רעילים אשר אמורים לפגוע רק במזיקים ולרוב אינם משפיעים על בני האדם. עם זאת, בחשיפה לא מבוקרת אליהם, חומרי הדברה עלולים לפגוע גם בבני אדם ולגרום לתסמינים שונים אשר יכולים להתפתח למקרים טרגיים של הרעלה.
מה עושים חומרי הדברה?
כיום, קיימים חומרי הדברה מסוגים רבים. הנפוצים ביותר הם חומרים ממשפחת האורגנופוספטים. אלו הם חומרים הפועלים על מערכת העצבים על ידי עיכוב האנזים אצטילכולין אסטראז, אשר אחראי על פינוי הנוירוטרנסמיטר אצטילכולין מהסינפסה העצבית. כתוצאה מכך, הם גורמים להצטברות של אצטילכולין בסינפסות הגורמת לחיסול המזיקים בצורה טובה ויעילה.
איך מונעים הרעלה מהדברה?
חשיפה למינונים נמוכים של חומרי הדברה, כפי שמופיע לדוגמא במזון מרוסס, לרוב אינה גורמת לנזק משמעותי בטווח הקצר או הארוך. לעומת זאת, חשיפה משמעותית לחומרי הדברה במינון גבוה עלולה לגרום להרעלה ולהופעתם של תסמינים קשים ביותר. בדרך כלל, הרעלת חומרי הדברה אינה נגרמת בכוונה, ומופיעה בעיקר בעקבות:
• שאיפה – שאיפת חומרי ההדברה יכולה להביא ריכוז גבוה שלהם אל הריאות, משם יעברו למחזור הדם. לכן, יש להשתמש במסכה מתאימה אשר תגן מפני כניסת חומרי ההדברה אל דרכי האוויר כאשר נמצאים במקום אשר עבר הדברה לאחרונה.
• מגע עור הגוף – במקרים מסוימים, חשיפת עור הגוף לחומרי ההדברה יכולה לגרום לתופעות מקומיות כמו צריבה וכוויות ואף להגיע דרך העור למחזור הדם. לכן, יש להתרחק מאיש המקצוע בזמן ההדברה ואם לא ניתן, להקפיד על לבוש ארוך אשר יגן על הגוף.
• אכילה – חומרי הדברה יכולים לפגוע גם על ידי כניסתם אל הגוף דרך הפה. מקרים אלו מופיעים בעיקר על רקע טעויות אנוש של השארת חומרי ההדברה ללא השגחה או במקרה של ילדים קטנים אשר הכניסו בטעות חומר הדברה לפה. מסיבה זו יש להקפיד להרחיק ילדים מחומרי הדברה ולהחזירם הביתה רק אחרי שאיש המקצוע סיים את עבודתו.
התסמינים של הרעלת חומרי הדברה
הרעלת חומרי הדברה גורמת להשפעה על מערכות רבות בגוף:• מערכת הלב – ההשפעה של הרעלת חומרי הדברה על מערכת הלב היא משמעותית מאוד וגורמת ירידה בלחץ הדם וירידה בדופק, אשר יכולים לגרום בשלב ראשון לכאבי ראש וסחרחורות, ובשלבים מאוחרים יותר לשוק ולמוות.
• מערכת הנשימה – נזלת, קוצר נשימה על רקע התכווצות הסימפונות, שיעול וכשל נשימתי קשה.
• מערכת העיכול והשתן – ריור, בחילה והקאות, כאבי בטן, שלשולים וחוסר שליטה על יציאות.
• העיניים – טשטוש ראיה וכיווץ האישונים.
• בלוטות – הפרשה מוגברת מהבלוטות הגורמת לדמעת ולהזעת יתר.
במקרה של הופעת ואחד או יותר מהתסמינים הללו לאחר חשיפה לחומרי הדברה, יש להגיע בדחיפות לחדר המיון לקבלת טיפול רפואי. חשוב לזכור, כי אבחנה מהירה וטיפול נכון וזריז יכולים להציל חיים במקרים אלה ואין להקל ראש בהופעה של תסמינים כאלה או אחרים לאחר חשיפה להדברה.
האם כדי למנוע סכנה צריך להימנע מהדברה?
במידה ופעולת ההדברה מתבצעת על ידי מדביר מוסמך ומיומן, סיכוני ההרעלה נדירים ביותר. כל עוד מקפידים על הכללים, הכוללים הרחקת ילדים מהאזורים המודברים, הימנעות מהכנסת דברים שהודברו לפה ושימוש במסכה כאשר נכנסים לחדר שהודבר אין סיבה לדאגה.
בנוסף, חשוב להוציא מהבית מוצרי מזון חשופים, ובמידה וקיים חשש שכלי האוכל כוסו בחומר הדברה יש לשטוף אותם היטב לפני השימוש. כמו כן, יש להימנע משהייה בבית לפרק הזמן שדרש המדביר, כדי לא להיחשף לחומר ההדברה בשעות הראשונות לאחר ההדברה כאשר ריכוזו גבוה.
בדרכים אלה, תוך מעקב אחר הוראות המדביר ושמירה על כללי הבטיחות, אין סיבה שפעולת ההדברה תגרום לנזקים שונים, וניתן בהחלט לבצע אותה ללא חשש.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד