דלג לתוכן

המדריך המלא: מתי דלקת בעיניים מדבקת - ומתי לא

העיניים אדומות ומפרישות? הסיבות לכך יכולות להיות רבות: אלרגיה, דלקת העפעפיים וכמובן דלקת עיניים זיהומית. איך תדעו מתי מדובר במחלה מדבקת ומה הטיפול הנדרש לכל אחת מהן? המדריך המלא

מאת: ד"ר אנדרו פינק
תאריך פרסום: 29/09/2015
2 דקות קריאה

שוב העיניים אדומות? שוב אתם מרגישים חול בעיניים? העיניים מגרדות ואתם רוצים לשפשף אותן? 

דלקת עיניים יכולה להתפתח מסיבות שונות, ביניהן זיהום חיידקי או ויראלי, אלרגיה ודלקת של העפעפיים. במקרים נדירים דלקת עיניים עלולה להיגרם כתוצאה מחדירה של גוף זר לעין, מבעיה בקרנית (בעיקר אצל מי שמרכיב עדשות מגע), מטראומה, מכוויות כימיקליות, ממחלות אוטו-אימוניות (כאשר מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו) ומרגישוּת לתרופות ולטיפות. 

קראו עוד: עיניים יבשות: 6 טיפולים חדשניים שיכולים לעזור

ברוב המקרים מדובר בדלקת עיניים זיהומית קלה. זו אמנם מחלה לא נעימה, אך גם לא דחופה ולאחר כמה ימים המצב אמור להשתפר, בדומה לצינון או לשיעול. הטיפול המומלץ הוא קומפרסים וניקוי ההפרשות מהעיניים.

באופן כללי, אם הדלקת מלווה בירידה בראייה או בנפיחות קשה של העפעפיים, ואם הדלקת מחריפה כעבור שלושה-ארבעה ימים או כשיש ספק בנוגע לכך - כדאי להתייעץ עם רופא העיניים.

דלקת בעיניים. לאחר מספר ימים המצב אמור להשתפר

קיימים סוגים שונים של דלקת עיניים. הנפוצות ביותר הן זיהומים של הלחמית (קונג'ונקטיביטיס זיהומי או דלקת בלובן העין), אלרגיות ודלקת העפעפיים (בלפריטיס). כדאי להכיר את סוגי דלקות העיניים ולדעת להבדיל ביניהן מכיוון שהטיפול שונה בכל דלקת, וכך גם ההשלכות שלה לטווח ארוך. 

1. דלקת זיהומית

בדרך כלל דלקת זיהומית קלה היא אירוע חד פעמי, שעלול לקרות פעם-פעמיים בשנה. לרוב היא נמשכת ימים ספורים, כוללת מעט הפרשות בעיניים ולא משפיעה על הראייה. הדלקת יכולה להופיע בכל גיל ובמחצית המקרים רק עין אחת מעורבת. מכיוון שמדובר במחלה מדבקת, לעיתים קורה שכל בני המשפחה או חברי הקהילה נדבקים בה בו-זמנית, עם או בלי סימנים של מחלה ויראלית כמו צינון או שיעול. המטופלים מתלוננים על עין אדומה, על הרגשה של גוף זר בעין ועל הפרשות. לא מעט פעמים, עד שהמטופל מגיע לרופא, לאחר שחיכה יומיים-שלושה לקבלת התור, המצב שלו כבר משתפר. 

2. אלרגיה

אלרגיה נוטה לקרות יותר בקרב צעירים וילדים. לעיתים יש סימני אלרגיה אחרים, כמו דרמטיטיס (אסתמה של העור), אסתמה, נזלת וגירוד באף. לעיתים האלרגיה היא עונתית ומתרחשת כתגובה לאלרגנים באוויר בתקופות המעבר. גירוד בעיניים מאוד בולט במחלה זו, אך גם השפשוף הממושך עלול לגרום נזק בלתי הפיך לקרנית ולירידה בראייה, ולכן חשוב לטפל בו. בדרך כלל עיניים אלרגיות מגיבות היטב לטיפות אנטי דלקתיות, אך תופעה זו נוטה לחזור ולפעמים יש צורך בנטילת טיפות מונעוֹת למשך תקופה ארוכה של חודשים או אפילו שנים. 

3. דלקת העפעפיים 

ליתר דיוק מדובר בדלקת של בלוטות הדמעות של העפעפיים, האופיינית יותר בקרב מטופלים מבוגרים. דלקת זו שכיחה יותר אצל מי שמרכיב עדשות מגע או סובל ממחלות עור מסוימות. תסמיני הדלקת הם עיניים אדומות במשך תקופה ארוכה. הדלקת אמנם מתמקדת בשולי העפעפיים, אך קל לטעות באבחנתה ולבלבל אותה עם בעיות דלקתיות אחרות. המטופלים הסובלים מדלקת בעפעפיים מתלוננים על יובש בעיניים ועל עליות וירידות בראייה, בעיקר בשעות הבוקר. בנוסף תיתכן "שעורה" והצטלקות היכולות לגרום לצמיחה מעוותת של הריסים פנימה. הטיפול המומלץ בדלקת כזו מבוסס חימום, עיסוי והיגיינה על העפעפיים. טיפול תרופתי הוא בעדיפות שנייה. 

אבחנו זאת בעצמכם: מה בין דלקות העיניים השונות


ד"ר אנדרו פינק, מומחה בלייזר להסרת משקפיים, מנהל המרכז לעין יבשה

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רן שטיין
ד"ר רן שטיין עיניים
רופא בכיר ביחידת האוקולופלסטיקה במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 48 חוות דעת )
"אכן תשובותי מצויינות,דר' וינברג מגלה רגישות חיוך ועונה בהרחבה על שאלותי. עדין מקשיב ולעונג לי לפוגשו."
פרופ' דוד ורסנו
פרופ' דוד ורסנו עיניים
מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הסרת משקפיים בלייזר

בניהול ד"ר אריאל ונדר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו