שחפת, המכונה לעיתים גם בצורתה המקוצרת TB, היא מחלה זיהומית מדבקת הנגרמת מחיידק מיקובקטריום טוברקולוזיס (Mycobacterium tuberculosis), אשר יכול להתפשט בגוף דרך בלוטות הלימפה וזרם הדם. במרבית המקרים ניתן למצוא את החיידק בריאות, אך המחלה פוגעת גם במוח, בכליות ובעמוד השדרה (תופעה הקרויה Potts disease). מרבית בני האדם אשר נחשפים לחיידק שחפת לא יפתחו תסמיני מחלה לעולם, וזאת מכיוון שהחיידק יכול לחיות בצורה רדומה בגוף לפרקי זמן ארוכים מאוד.
במידה בהם המערכת החיסונית נחלשת, כמו במקרים של בני אדם אשר חולים במחלת האיידס או אצל אנשים מבוגרים מאוד, חיידק השחפת עלול להתעורר ולהיות פעיל. בצורתו הפעילה, חיידק שחפת גורם לתמותה ברקמות של האיברים שאותם הוא תקף. מחלת שחפת פעילה יכולה להיות מחלה קטלנית במידה והיא נותרת ללא טיפול מתאים.
מכיוון שהחיידק אשר גורם להתפרצותה של מחלת השחפת נישא באוויר, המחלה יכולה להיות מחלה מידבקת ביותר. אולם, כמעט בלתי אפשרי להידבק בשחפת כתוצאה ממפגש חברתי חד פעמי עם בן אדם הנגוע במחלה. על מנת להיות בקבוצת סיכון לחלות במחלת שחפת, עליך להיות חשוף לחיידק על בסיס קבוע, או לחיות או לעבוד במחיצתו של בן אדם אשר המחלה נמצאת אצלו בצורתה הפעילה. וגם אז, מכיוון שהחיידק נמצא לרוב במצב בלתי פעיל (רדום) כאשר הוא חודר לגוף, רק כ-10% מבני האדם אשר נדבקו בחיידק מחלת השחפת יפתחו מחלה פעילה בהמשך. החלק הנותר, 90%, יוגדרו כחולי שחפת סמויים – הם לא יציגו תסמיני מחלה כלשהם והם לא יוכלו להדביק בני אדם נוספים במחלה.
שחפת בצורתה הרדומה יכולה להפוך בסופו של דבר לפעילה, ולכן, גם בני אדם אשר אינם מציגים תסמיני מחלה כלשהם, מומלץ להם לקבל טיפול תרופתי. הטיפול התרופתי יכול להיפטר מן החיידקים הנמצאים בגוף בצורה בלתי פעילה עוד בטרם יהפכו להיות פעילים.
בימים עברו הייתה שחפת נפוצה בקנה מידה כלל עולמי, והיא הפכה לנדירה יותר ויותר הודות לטיפולי אנטיביוטיקה שהחלו לתת החל משנות ה- 50 של המאה ה- 20. לפני כשני עשורים, מנהל הבריאות האמריקאי הכריז על שחפת כמחלה שעברה מן העולם.
ההכרזה הייתה מעט מוקדמת מדי: המחלה שבה להופיע ברחבי העולם בצורה חדשה המכונה שחפת עמידה לתרופות (multidrug resistant TB), והיא מחלה אשר עמידה לכל תרופות הטיפול הידועות. התפרצות מחודשת זו גרמה למשבר בערים גדולות רבות ברחבי העולם.
אנשים החולים בשחפת בצורתה הפעילה או הרדומה, צריכים לגשת לקבל טיפול רפואי באופן מידי.
שחפת תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: בצילום חזה ביקורת של אמא שלי כתוב שבצקת ריאות נספגה, שינויים פיברוטיים באונה עליונה של ריאה ימנית עם איבוד נפח - שחפת ישנה. האם כעת אין לאמי בצקת ריאות ? האם לאמי יש שחפת ? אפשר להחלים מזה ? איך? כמה זמן?
שאלה: אני בת 16. שלשום הבחנתי בכאב מוזר באזור הגרון. למחרת הכאב החמיר, ואמא שלי החליטה לקחת אותי לרופאה. הרופאה בדקה ואמרה שהתנפחה לי קצת בלוטת הלימפה, ושאם זה מחמיר - לחזור אליה שנית. זה היום השלישי, וזה עדיין לא עובר ולא נרפא. כואב לי כשאני נוגעת או כשאנ
שאלה: האם ניתן להידבק בשחפת מאדם עם שחפת רדומה, או לחלופין, להידבק בצורה הרדומה של המחלה? למשל, בעת קיום יחסי מין עם אדם כזה? ועד כמה יעילים הטיפולים בשחפת רדומה? לא ניתן להידבק מאדם עם שחפת רדומה, ולא ניתן להידבק במחלה זו ביחסי מין. רוב האנשים הנדבקים
שאלה: אני בן 47. לפני כשנה מצאו בצילום חזה "בלוטות לימפה מוגדלות בשערי הריאות". בשל הממצא עברתי כמה בדיקות, ובסופו של דבר אובחנתי כחולה בסארקואידוזיס. לאחרונה שוב עשיתי צילום חזה לצורך מעקב, ובצילום "אובחנו מספר בלוטות לימפה מסויידות".
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
פיראזינאמיד
-
ריפאמפיצין
-
איזוניאזיד
-
ציקלוסרין
-
ריפאבוטין
בדיקות קשורות
-
צילום רנטגן
-
בדיקת מנטו
טיפולים וניתוחים קשורים
-
תורקוסקופיה
-
ביופסית כבד
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
זיהום בעצם
-
איידס
-
טיפואיד
-
מצבי הלם
-
הפרעה מוחית עקב הפרעה בתפקוד הכבד
מאמרים בנושא שחפת


ממחקר חדש שבחן את שינוי חומרתן של מחלות זיהומיות במהלך גילאים שונים, עולה כי ייתכן שמערכת החיסון שלנו עלולה לאבד את... לכתבה המלאה


לקראת יום השחפת העולמי החל ביום חמישי ה 24.3.2011, מומחי אינפומד ערכו עבורכם סקירה קצרה אודות מחלת השחפת, מהי, כיצד... לכתבה המלאה