שמות מסחריים
- אלפרליד Alpralid
- קסנגיס Xanagis
- קסנקס XR Xanax XR
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) שייך לקבוצת תרופות הרגעה ממשפחת בנזודיאזפינים.
חומרים אלו משפיעים על הפעילות הכימית במוח לקידום תהליך השינה והפחתת חרדה ומתח.
התרופה מיועדת לטיפול במצבים הבאים:
חרדה המלווה בדיכאון.
טיפול במצבי פאניקה (התקפי חרדה) המלווים או שאינם מלווים בפוביה.
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) משמש אך ורק לטיפול בחרדה חמורה ובחרדה חמורה המלווה בדיכאון, התרופה אינה מומלצת לטיפול בדיכאון.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, תרופות אחרות המדכאות מערכת עצבים מרכזית, כולל סמים או אלכוהול, עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קושי נשימתי, תרדמת ואף מוות. נדרשת פנייה לעזרה רפואית מיידית במקרים של נשימה שיטחית או מואטת, הפסקת נשימה, שיכולה להוביל להפסקת פעילות הלב, ישנוניות יתר.
אין להשתמש באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) במקרים הבאים:
רגישות לחומר הפעיל, לבנזודיאזפינים אחרים, או למרכיבים נוספים בתרופה.
מיאסתניה גרביס (חולשת שרירים חמורה).
בעיות חמורות בחזה או קשיי נשימה, הפסקות נשימה בשינה (אפניאה).
בעיות חמורות בכבד.
גלאוקומה מסוג הזווית הסגורה.
בנטילת תרופות לטיפול בזיהומים פטריתיים כולל קטוקונאזול ואיטראקונאזול.
חשוב לשים לב:
נטילת אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) נועדה לתקופות זמן קצרות בלבד (לא יותר מ-12 שבועות, כולל התקופה בה המינון יורד בהדרגה) מחשש להתפתחות של סבילות והתמכרות ומצריכה מעקב רפואי צמוד. לכן, יש לפנות לרופא שוב לאחר 2-4 שבועות של טיפול.
נטילת התרופה, גם לפי ההנחיות, יכולה לגרום לתלות פיזית ופסיכולוגית, אך יחד עם זאת אין להפסיקה בפתאומיות- יש להתייעץ עם הרופא לגבי אופן ההפסקה, וזאת כדי להימנע מתסמיני גמילה, היכולים להיות חמורים.
הפסקה בלתי מבוקרת של הטיפול באלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) עלולה לגרום לתופעות גמילה, כגון: פרכוסים, מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות.
תופעות לוואי חמורות כולל תרדמת ומוות התרחשו באנשים שהשתמשו לרעה או עשו שימוש שגוי בבנזודיאזפינים כולל אלפראזולאם. למשל: הזיות, פרנויה, מחשבות או פעולות אובדניות, פרכוסים, וקשיי נשימה. יש לפנות מיידית לרופא.
מומלץ להישמר בעת הליכה מחשש למעידות או לנפילות, כיוון שהתרופה פוגמת בעירנות ולעיתים גם בתיאום תנועות הגוף, במיוחד אצל קשישים.
אלפראזולאם (קסנקס, קסנגיס, אלפרליד) אינו מיועד לטיפול בילדים ומתבגרים מתחת לגיל 18.
עישון מפחית את ריכוז התרופה בגוף בהשוואה ללא-מעשנים.
נטילת אלפראזולאם בשלבי היריון מתקדמים עלולה לגרום לתינוק סימני סדציה (בעיות בנשימה, רפיון, טונוס שרירים נמוך) ו/או תסמיני גמילה (עצבנות, רגזנות, אי שקט, רעד, בכי מופרז, בעיות בהאכלה). יש להתייעץ מיידית עם הרופא עם חשד להריון או הריון.
בהנקה או בעת תכנונה יש להתייעץ עם הרופא לגבי הדרך המתאימה ביותר להאכלת התינוק, שכן התרופה עוברת לחלב אם ולא מומלץ להניק במהלך הטיפול בה.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני מתלבט בין נטילת פרופסיה לבין אבודרט. מה מבין השתיים יותר יעיל למניעת נשירת שיער, והאם לאבודארט יש תופעות לוואי נוספות שאין לפרופסיה? כמו כן, אני עוסק בפיתוח גוף ומעוניין לדעת אם יש לאבודארט השפעה מעכבת בעניין זה.
שאלה: אני חודש לאחר לידה רגילה, ללא תפרים. קיבלתי מהרופא שלי גלולות למניעת הריון בשם סרזט שזוהי גלולה שמתאימה להנקה. שאלתי היא: אני משתמשת גם בסימילק וגם בהנקה, האם זו בעיה? האם הסיכון להיקלט להריון הוא גבוה, או נמוך? תמיד השתמשתי בגלולות בשם גינרה לפני ההריון. האם הגלולה סרזט מכילה כמות גדולה יותר של הורמונים, מכיוון שידוע לי שיש גלולות שמנפחות את הגוף.
שאלה: לפני 4 חודשים עברתי הפלה טבעית בשבוע 8 כעת אני בשבוע 5 והופיעה הפרשה כהה שהולכת ומתגברת שאלתי: האם יש סיכוי להריון הזה ? והאם יכולה להיות סיבה להפלה חוזרת ? בריאותי תקינה ומחזורי סדיר.
שאלה: אני בת 36, בתחילת השבוע השביעי להריון הראשון. אני נמצאת השנה בהשתלמות בארה"ב, והכללים והשיטה פה שונים לחלוטין. מכיוון שההריון לא היה מתוכנן, טרם ערכתי בדיקות גנטיות. המרפאה המטפלת קבעה לי פגישה עם יועץ גנטי לסוף השבוע ה-11. באותו היום, יבצעו גם בדיקת אולטרסאונד מקיפה, והם ממליצים לי לבצע גם בדיקת מי שפיר. אמרתי להם שאני מעוניינת בכל מקרה לבצע את הבדיקה. אני יודעת שבארץ נהוג לבצע את הבדיקה סביב השבוע ה-17. האם הגיוני לבצע בדיקת מי שפיר בשלב כה מוקדם? האם זה מעלה או מוריד את הסיכונים של הבדיקה? אני מעוניינת לבצע את הבדיקה בכל מקרה ולקבל מידע בנושא.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
-
ייעוץ פסיכולוגי
תרופות קשורות
-
קלובאזאם
-
האלופרידול
-
קלוזאפין
-
טראזודון
-
פלובוקסאמין