שמות מסחריים
- פבוקסיל Favoxil
פלובוקסאמין הינה תרופה נוגדת דיכאון וחרדה המעכבת ניצול חוזר של סרוטונין במוח. כמו כן, תרופה זו נמצאה יעילה בטיפול בחולים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית.
בנוסף להתוויות הרשומות נעשה בה כיום ניסיון לטיפול גם בחולים הסובלים מהפרעה מוחית הקשורה להתמכרות לאלכוהול, בהפרעות אכילה (כולל אכילה כפייתית), ובכאבי ראש כרוניים הנובעים ממתח. לתרופה זו יש פחות השפעות אנטיכולינרגיות מלתרופות טריציקליות.
לא מומלץ להשתמש בתרופה זו במצבי עצב ועצבנות רגילים וחולפים. חולשה, בחילה, והפרעה בשינה הינן תופעות הלוואי השכיחות ביותר אשר עשויות להופיע בעת נטילת התרופה.
לפלובוקסאמין לוקח מעט זמן עד שהיא מתחילה להשפיע. חלק מהמטופלים לא חשים שיפור במצבם במהלך 3-2 השבועות הראשונים לטיפול. אם בחלוף מספר שבועות, אין תחושת שיפור, יש להתייעץ עם הרופא, שעשוי להגדיל את המנה, באופן הדרגתי.
תרופות נוגדות דיכאון וחרדה מעלות את הסיכון להתנהגות ומחשבות אובדניות בילדים, במתבגרים ובמבוגרים צעירים עד גיל 25 שנים. עם תחילת הטיפול בתרופה, על המטופלים בכל הגילאים וקרוביהם לעקוב אחר שינויים התנהגותיים כמו החמרת הדיכאון, מחשבות אובדניות, תוקפנות וכדומה. אם חלים שינויים כדוגמת אלה, יש לפנות מיד לרופא.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בן 66. יש לי במשך תקופה ארוכה רמת CPK גבוהה - 300 עד 1000 ויותר. התופעה מלווה בתקופות של כאבים חזקים בשרירים, בפרט באזור השריר ה-4 ראשי וארמסטרונג, כולל התכווצויות שרירים אשר פעמיים הביאו לידי לאובדן הכרה. הרופאים לא יודעים להתמודד עם הבעיה ואיני יודע מה לעשות. אצל בתי גילו באקראי רמת CPK בערך 2000. הרופאים טוענים שזה תורשתי. אבל מה עושים עם זה? אני עוסק באופן קבוע בפעילות ספורטיבית ואין קשר בין המאמץ לגובה ה- CPK.
שאלה: בשלושת החודשים האחרונים התחילה לי תופעה של קור בידיים וברגליים, בה הציפורניים הופכות להיות ממש סגולות, וברגליים זה לפעמים סגול ולפעמים לבן, והאצבעות נהיות ממש ממש קפואות. בנוסף לזה אני סובלת גם מכאבי ראש, צמרמורות ועייפות. הלכתי לכל מיני רופאים והם אמרו לי שייתכן שזו תופעת ריינו. חוץ מזה שלחו אותי לבדיקות דם ואחת מהן הייתה בדיקת ANA. קראתי באינטרנט שהבדיקה הזו יכולה לקבוע אם יש לי ריינו. התוצאה היתה שלילית. אז יש לי ריינו או לא? ואם לא, מה זה יכול להיות? ואיך אפשר לטפל בזה?
שאלה: אני בת 67 ונוטלת זה שנים רבות כדורי רסיטל 40 מ"ג. לאחרונה נוסף 325 מ"ג ליתיום לפי מרשם של פסיכיאטר. אני לוקחת גם לוריבן לשינה במקום בונדורמין או נוקטורנו שכבר לא השפיעו. לאחרונה אובחנה אצלי פיברומיאלגיה והומלץ לי ליטול אלטרולט. עוד
שאלה: אני סובלת כבר יותר מחודשיים מכאבי תופת בצד השמאלי התחתון של הבטן. הכאבים נחלשו לפני כחודש וחזרו שוב לפני כשבוע. נבדקתי בחדר מיון לפני חודשיים, ואצל רופא משפחה ורופא נשים השבוע. נשללו כבר אבנים בכליות והריון חוץ-רחמי. היה לי דימום קל בצוואר הרחם, אך נקבע כי אין זה קשור לכאבים. רופא הנשים אמר שיכול להיות כי מדובר בהרניה. מכיוון שאין לי שום בליטה (אך הבטן מעט נפוחה בצד השמאלי) רציתי לדעת אם עדיין זו יכולה להיות הסיבה, או שאולי יש לכם השערה אחרת. חסר תיאור מדויק של הכאבים מהם את סובלת. האם אותם כאבי תופת רציפים ולא מרפים ממך חודשיים יומם ולילה, או שמא הם התקפיים? האם הם אירעו מספר פעמים ונמשכו תקופות קצרות או ארוכות? האם קיימות הפרעות נוספות? האם נעשו בדיקות דם או הדמיות פרט לביצוע בדיקת אולטרסאונד של הבטן שאליה כנראה את מתייחסת? האם נבדקת על ידי רופא שהתרשם מהכאב העז, האם נזקקת למשככי כאבים? לפי תיאורך, אלה אינם כאבים שאופייניים לבקע (הרניה). מן הראוי שתגשי לבדיקת רופא, רצוי כירורג כללי, שיקבל ממך את כל המידע הרלבנטי ולאחר מכן יוכל, לפי הצורך, להפנותך לבדיקות מתאימות על מנת שיקבע את סיבת הכאבים ואת הטיפול המתאים להם. בברכה ד"ר נחום ורבין
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
תרופות קשורות
-
האלופרידול
-
אלפראזולאם
-
ונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס)
-
אסציטאלופראם (אסטו)
-
אוקסאזפאם (ואבן)