שמות מסחריים
-
אבונקס Avonex
-
בטאפרון Betaferon
-
רביף 22 Rebif 22
-
רביף 44 Rebif 44
האינטרפרונים הם קבוצת חומרים חלבוניים המיוצרים בתאים של האדם ושל בעלי חיים עקב זיהום נגיפי, או כתגובה לגירוי על ידי חומרים אחרים.
השימוש העיקרי של אינטרפרון בטא הוא בטרשת נפוצה. האינטרפרונים מיוצרים על ידי הגוף ויש להם תפקיד מרכזי במערכת החיסון, הם פועלים על ידי מנגנון שאינו ברור במלואו ומסייעים בצמצום הנזק של מערכת העצבים המרכזית הקשורה לטרשת נפוצה. ההנחה היא כי אינטרפרון מסוג בטא מפחית את הפעילות הדלקתית בגוף ואת נטיית המערכת החיסונית לתקוף את המיאלין בגוף.
השימוש באינטרפרון כטיפול בטרשת נפוצה, מקטין את תדירות ההתקפים ועוצמתם ומאט את התקדמות המחלה. הטיפול יכול למנוע החמרת המחלה, אולם לא יכול לרפא אותה.
פגאינטרפרון בטא (פלגרידי), הוא בעצם אינטרפרון מסוג בטא, שעבר פגילציה: תהליך המאפשר שהיית התרופה בגוף לזמן ארוך יותר, והפחתת תדירות ההזרקה.
אינטרפרונים מעודדים תנגודת לסוגים מסוימים של זיהומים נגיפיים.
בשנים האחרונות השתמשו בתכשירי אינטרפרון בניסויים קליניים לטיפול בצורות שונות של סרטן; הנפוץ ביותר בשימוש קליני הוא אינטרפרון אלפא, אשר הוכח כיעיל בלוקמיה של תאים שעירים, בלויקמיה מילואידית כרונית ובמיאלומה נפוצה.
מחקרים נערכים עתה על השימוש באינטרפרון במחלות ממאירות נוספות, כמו גם במחלות נגיפיות המסכנות חיי אדם, כולל אלה המופיעות אצל אנשים הסובלים ממערכת חיסון פגומה, וכן בדלקת נגיפית של הכבד.
בנוסף, משתמשים באינטרפרון לטיפול בחולי איידס שיש להם גידול של כלי הדם על שם קפושי.
יעילותו של אינטרפרון הוכחה בטיפול בדלקת כבד הנגרמת כתוצאה מזיהום בנגיף דלקת הכבד מקבוצה C.
נדרשת תשומת לב לתכולת בנזיל אלכוהול בחלק התכשירים. זהו חומר עזר העלול לגרום לתגובות אלרגיות, ונמצא קשור לסיכון לתופעות לוואי חמורות כולל בעיות נשימה בילדים צעירים. השימוש בילדים צעירים (מתחת לגיל 3) מוגבל לשבוע, אלא אם הומלץ אחרת על ידי הרופא.
אין להשתמש בתרופה במקרי רגישות לחומר הפעיל, לאלבומין אנושי, או למרכיבי התרופה האחרים, במצבי דיכאון חמור או/ו מחשבות אובדניות, וכן בעת מחלת כבד חמורה.
צילום: Shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: לפני כשלושה חודשים היה לי מחזור אחרון. לפני חודשיים עשיתי בדיקת הריון ביתית שיצאה חיובית. כשבוע וחצי לאחר מכן התחיל לי דימום קל, ויום אחריו היה הדימום כבד. באותו היום עשיתי בדיקת דם, והתברר שאני לא בהריון. היה לי דימום במהלך שבוע מלא, כנראה הפלה ביוכימית. מתי אני עשויה לבייץ?
-
שאלה: האם אפשר לשים לאדם חולה נפש שמסוכן לסביבה כדור הרגעה בשתיה שיתמוסס במים בלי שהוא ירגיש? מתן תרופות ללא אישור רפואי אסור ואפילו מסוכן. כמובן שאם החולה נבדק על ידי רופא ונקבע הצורך למתן תרופות וניתן לכך מרשם רפואי, יכול המטפל לתת לו את התרופות לפי הוראות המרשם. אם החולה אכן מסוכן לסביבתו, יש לדווח על כך מיידית לרשויות הרפואיות המתאימות, למשל לרופא משפחה של קופת החולים או לרופא המטפל. בברכה ד"ר נחום ורבין
-
שאלה: אני בת 35. בתוצאות בדיקות תפקודי כבד שעברתי נמצאו התוצאות הבאות: GOT 35 GPT 43 GGT 72 PHOSPHATASE 107 שלחו אותי לבדיקת אולטרסאונד של הבטן. מה המשמעות של התוצאות?
-
שאלה: אני בת 22. חוסנתי נגד צהבת A וצהבת B לפני כשנתיים ומעט לאחר מכן נגד צהבת B. לא עשיתי את החיסון השני של צהבת מסוג A ואת השלישי של צהבת מסוג B כעבור 12-6 חודשים. כעת אני צריכה להתחסן נגד צהבת B לקראת לימודי פיזיותרפיה. האם אני צריכה לעשות את כל החיסון
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
-
תרופות קשורות
-
טריפלונומיד (אובג'יו)
-
רסג'לין
-
בוטוליניום טוקסין (בוטוקס)
-
אטופוסיד
-
לנלידומיד