פרופסיה היא תרופה המיועדת לטיפול בהתקרחות ונשירת שיער (androgenetic alopecia) אצל גברים בלבד.
פרופסיה מכילה חומר פעיל הנקרא פינסטריד מקבוצת מעכבי 5-אלפא רדוקטאז. במינון נמוך של 1 מ"ג, פרופסיה מסייעת להגביר את צמיחת השיער בראש. התרופה אינה משפיעה על צמיחה או נשירה של השיער בחלקים אחרים בגוף.
כמה זמן מומלץ להשתמש בפרופסיה?
הטיפול בהתקרחות ונשירת שיער הוא ארוך טווח, לכן יש ליטול טבלית אחת של פרופסיה מדי יום שלושה חודשים ואף יותר לפני שניתן יהיה להבחין בירידה בנשירת שיער ובגדילת שיערות חדשות. במקרים מסוימים, יש צורך בנטילה ממושכת יותר של פרופסיה עד שרואים תועלת מהטיפול בהתקרחות גברית. מאידך, אם לא חל שיפור בהתקרחות לאחר שנה, אין טעם להמשיך בנטילת פרופסיה.
ההשפעה על ההתקרחות נמשכת כל עוד ממשיכים בטיפול.
צילום: Shutterstock
מתי אסור להשתמש בפרופסיה?
פרופסיה מיועדת לטיפול בהתקרחות אצל גברים בלבד, לכן השימוש בה אסור לילדים ולנשים.
בנוסף, אין ליטול פרופסיה אם ישנה אלרגיה או רגישות לחומר הפעיל או למרכיבים אחרים בתרופה.
בנטילת פינסטריד או דוטסטריד המשמשים לבעיה בערמונית- אין להשתמש בפרופסיה.
חשוב לשים לב:
אצל חלק קטן ממטופלים, פחות מ-2%, פרופסיה עלולה לגרום לתופעות לוואי בתחום פוריות הגבר והתפקוד המיני. בין תופעות הלוואי שדווחו ניתן למנות ירידה בחשק המיני, קשיי זקפה וירידה בכמות הזרע. ברוב המקרים, תופעות הלוואי של פרופסיה חלפו עם הפסקת השימוש בתרופה.
שינויים במצב הרוח, דיכאון, ובשכיחות נמוכה יותר, מחשבות אובדניות מחייבים הפסקת השימוש בתרופה ופנייה לרופא.
פרופסיה יכולה להשפיע על בדיקת PSA. בדיקת דם זו מיועדת לגילוי סרטן של בלוטת הערמונית ולמעקב אחרי הטיפול בו. פרופסיה גורמת לירידה ברמות PSA.
1 מ"ג ליום. מינון גבוה יותר לא ישפר או יזרז את השפעת התרופה.
תחילת ההשפעה
השפעת פרופסיה מתחילה להיות מורגשת לאחר שלושה חודשים ואף יותר.
משך ההשפעה
השפעת פרופסיה מתחילה להיות מורגשת לאחר שלושה חודשים ואף יותר.
מנה שנשכחה
אם שכחת ליטול טבלית פרופסיה בזמן, קח את הטבלית הבאה במועד.
הפסקת התרופה
ניתן להפסיק את השימוש בפרופסיה לאחר מספר חודשים אם לא מבחינים בשיפור. אין טעם להמשיך בטיפול זה אם לא הופיע שיפור במהלך 12 חודשים.
הפסקת הטיפול בפרופסיה תוביל לאיבוד רוב השיער החדש שצמח בעקבות הטיפול בהתקרחות בתוך כשנה.
מינון עודף
מינון עודף מקרי של פרופסיה אינו מהווה סכנה.
אחסון
יש לשמור בטמפרטורת החדר (עד 30 מעלות) באריזה סגורה.
אזהרות
תזונה
אפשר ליטול טבלית פרופסיה עם מעט מים, ללא קשר לארוחות.
אלכוהול
לא צפויות בעיות מיוחדות.
נהיגה
אין בעיות ידועות.
הריון
התכשיר אינו מיועד לנטילה על ידי נשים. נשים בהריון ובעת תכנונו צריכות גם להיזהר מלגעת בטבליות שבורות או מרוסקות של פרופסיה או כל תכשיר המכיל פינסטריד, ולהקפיד על שטיפת ידיים לאחר מגע עם טבליות פרופסיה מפוררות (טבליות שלמות מצופות ואין חשש לחשיפה לחומר הפעיל). החומר הפעיל, שיכול להיספג דרך העור בעקבות המגע, עלול לשבש את התפתחות אברי המין אצל עוברים-בנים.
הנקה
פרופסיה אינה מיועדת לנשים
תינוקות וילדים
פרופסיה אסורה לשימוש בילדים.
קשישים
אין צורך בהתאמת מינון
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנגרמות בעקבות טיפול בפרופסיה בהתקרחות גברית אינן שכיחות ומשפיעות רק על חלק קטן מהגברים, פחות מ-2%. לרוב, הן כוללות ירידה בחשק המיני, קשיי זקפה, ירידה בנפח הזרע ואי פריון הגבר, שחולפים עם הפסקת השימוש בפרופסיה או לאחר שימוש ממושך.
יתכנו גם תופעות לוואי נדירות כגון רגישות והגדלת השדיים; דיכאון; כאב באשכים; פריחה בעור או גרד אלרגיים בעור או תגובה אלרגית חריפה הכוללת התנפחות השפתיים או הפנים - יש לפנות לרופא. סימני תגובה אלרגית וסימני דיכאון מחייבים הפסקת נטילת התרופה ופנייה לרופא.
בשכיחות שאינה ידועה ייתכנו תופעות של התנפחות או רגישות בשדיים, דפיקות לב (הרגשת פעימות הלב), שינויים בפעולת הכבד, שניתן לראות בבדיקת דם, כאב באשכים, נוכחות דם בנוזל הזרע, חרדה, מחשבות אובדניות.
במקרים מסויימים, השיבושים בפוריות הגבר ובתפקוד המיני, לרבות ירידה בחשק המיני, בעיות בזקפה או בפליטת זרע, עלולים להימשך למרות הפסקת השימוש בפרופסיה.
יש לפנות לרופא בהקדם האפשרי במקרה של הופעת גוש או כאב בחזה, הפרשה מהפטמות או שינויים אחרים בשדיים, כיוון שקיימים דיווחים נדירים מאד על סרטן שד אצל גברים שנטלו פינסטריד במינון של 5 מ"ג, פי 5 יותר מזה שנמצא בפרופסיה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח במטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור: לא מומלץ ליטול פרופסיה בנוסף לתרופות לטיפול בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית מקבוצת מעכבי האנזים 5-אלפא רדוקטאז, מחשש למינון עודף. בנטילת פינסטריד או דוטסטריד המשמשים לבעיה בערמונית- אין ליטול פרופסיה. אין מידע לגבי שימוש משולב עם מינוקסידיל- תרופה נוספת להתקרחות גברית הניטלת באמצעות מריחה על הראש.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא