חומצה אורסודאוקסיכולית היא חומר כימי המצוי באופן טבעי במרה, שם יש לו תפקיד חשוב בשמירה על ריכוז הכולסטרול בדם. התרופה ניתנת דרך הפה כנסיון בטיפול באבני מרה. היא פועלת על ידי הורדת רמות הכולסטרול במרה, ומסייעת להמסת אבני מרה המורכבות בעיקר מכולסטרול.
חומצה אורסודאוקסיכולית אינה יעילה לטפול באבנים עם תכולה גבוהה של סידן או חומצת מרה.
יעילות התרופה מוגברת על ידי הורדת משקל ותזונה עשירה בסיבים ודלה בשומן. התרופה ממיסה אבני מרה תוך 3 עד 18 חודשים. התקדמות הטיפול נבדקת באופן סדיר באמצעות בדיקה על קולית או צילום רנטגן. ממשיכים בטיפול לפחות 3 חודשים לאחר העלמות האבנים כדי למנוע הישנות. עם זאת, אבני המרה חוזרות אצל כ- 25% מהאנשים תוך שנה מהפסקת הטיפול. במקרים אלה ייתכן שיהיה צורך בטיפול ממושך. הטיפול עם תרופה זו אינו יעיל במקרים בהם אבני המרה גדולות מ- 1.5 ס"מ.
יש מספר מחלות כבד כרוניות להן ניתנת התרופה כדי להסדיר את ההפרעה בתפקודי הכבד. אין להשתמש בתרופה במקרים של רגישות (אלרגיה) לחומר הפעיל או למרכיבי התרופה האחרים, במצב התלקחות דלקתית של כיס המרה ו/או דרכי המרה. בעת חסימה או היצרות בדרכי המרה. במצב של כיב בקיבה או במעי, במצב של אבני מרה מסוידות, כאשר כיס המרה אינו מתכווץ כראוי, במקרה עווית של המרה- היכולה להתבטא בכאביאו בהתכווצויות תכופות בבטן העליונה.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות,קפליות.
תדירות וזמן נטילה
פעמיים ביום אחרי האוכל.
טווח המינון
מבוגרים: לפי משקל הגוף, 8-15 מ"ג לק"ג ליום.
תחילת ההשפעה
תוך 30 דקות. עשויים לחלוף עד 18 חודשים עד שההשפעה החיובית של התרופה תורגש במלואה.
משך ההשפעה
תוך 30 דקות. עשויים לחלוף עד 18 חודשים עד שההשפעה החיובית של התרופה תורגש במלואה.
מנה שנשכחה
אין סיבה לדאגה, אך יש לקחת מייד כשנזכרים. אין ליטול מנה כפולה.
הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור.
מינון עודף
מנה עודפת מקרית אינה צריכה להדאיג. אך אם מבחינים בתסמינים מיוחדים, או אם נלקחה מנה עודפת גדולה, יש ליידע את הרופא. ייתכנו שלשולים- יש להקפיד לשתות מספיק נוזלים, כדי לשקם את מאזן המלחים והנוזלים.
אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים
אזהרות
תזונה
מומלצת תזונה דלה בכולסטרול ועשירה בסיבים, כדי להגביר את המסת אבני המרה, למנוע יצירת אבנים חדשות ולהוריד רמות כולסטרול בדם.
אלכוהול
יש להתחשב במצב המטופל.
נהיגה
השימוש בתרופה אינו משפיע על יכולת הנהיגה.
הריון
יש להתייעץ עם הרופא בהריון ובעת תכנונו. אין להשתמש אלא אם הרופא החליט שזהו צורך מוחלט. במהלך הטיפול בתרופה, אמצעי מניעה אפשרי הוא מסוג שאינו הורמונלי.
הנקה
כמות קטנה של התרופה עוברת לחלב אם. יש להתייעץ עם הרופא.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש לא הוכחה. אינה מיועדת לתינוקות ולילדים. בהמלצה רפואית- יש להתבסס על משקל הגוף והמצב הרפואי.
קשישים
סבירות גבוהה יותר לתופעות לוואי. ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.
דווח לרופא במקרה של
מחלת כבד, פגיעה בתפקודי כבד
כיב עיכולי
שלשול
גרד
נטילת תרופות אחרות
סיכון ממנת יתר
נמוך
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
שלשולהוא תופעה שכיחה.
תופעות לוואי נדירות מאוד: כאב חמור בצד הימני העליון של הבטן, החמרה של שחמת כבד שמוטבת חלקית בהפסקת הטיפול, הסתיידות אבני מרה, אורטיקריה.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
כולסטיראמין, כולסטיפול ונוגדי חומצה המכילים אלומיניום: תרופות אלה מפחיתות את ההשפעה החיובית של חומצה אורסודאוקסיכולית- אם נדרשות יש ליטול אותן לפחות שעתיים לפני או שעתיים לאחר נטילת חומצה אורסודאוקסיכולית.
גלולות למניעת הריון, ותרופות מסוימות להורדת כולסטרול ושומנים בדם כגון קלופיברט: גלולות המכילות אסטרוגן עלולות להתנגד להשפעות החיוביות של התרופה.
ציפרופלוקסצין (אנטיביוטיקה), דפסון (אנטיביוטיקה), ניטרנדיפין (הורדת לחץ דם)- ייתכן שהשפעתן תפחת בשימוש משולב, ייתכן צורך בשינוי מינון.
ציקלוספורין (מדכא מערכת חיסון)- תיתכן השפעה על ספיגתו בשל שימוש משולב. תיתכן התאמת מינון.
רוזובסטטין (הורדת כולסטרול)- תיתכן השפעה על פכעילותו.
השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות. ניטור: יש לבצע בדיקות על -קוליות או צילומי רנטגן כדי להעריך את התקדמות הטיפול. בשלושת החודשים הראשונים של הטיפול יש לבצע בדיקות תפקודי כבד כל ארבעה שבועות. לאחר מכן מומלץ לבצע את הבדיקה כל 3 חודשים.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בהריון בשבוע ה-34. בבדיקת אולטרסאונד נמצא כי התפתחות הבטן מפגרת ב-10 ימים אחר התפתחות הראש. לדברי הרופא, זה כתוצאה מכך שהעובר אינו מקבל מספיק מזון. האם הדבר מעיד על כך שלעובר יהיו בעיות מוטוריות או מוחיות או אחרות?
תשובה: כאשר מצב כזה קורה, זה אומר שהעובר לא מצליח לקבל מספיק מזון בשביל להתפתח, ולכן הוא מפנה את כל המשאבים שלו לכיוון הראש והמוח. זה נקרא הפרעה לא סימטרית בהתפתחות העובר. מצב כזה יכול לגרום לעיכוב בהתפתחות העובר, אך לצערי אני לא יכולה לומר לך מה יהיו ההשלכות. את זה תוכלי לדעת רק כאשר התינוק ייוולד. אני מבינה את החשש ומציעה לך לפנות לרופא המטפל לקבלת כל המידע שהוא יכול לתת לך על המקרה. בברכה, ד"ר נעמה ורבין - אינפומד
שאלה: לא מצאתי במדריך הבדיקות את הבדיקה Hemoglobin A1C. מה משמעות הבדיקה?
תשובה: גליקו-המוגלובין, או Hgb A1C, היא בדיקה המשקפת את רמת הסוכר הממוצעת שלך במשך 3-2 חודשים אחרונים. המוגלובין הוא חלבון הנמצא בתאי הדם האדומים. הגלוקוז שבדם נקשר להמוגלובין. ההמוגלובין שאליו נקשר הגלוקוז נקרא גליקו-המוגלובין. ככל שרמת הגלוקוז גבוהה יותר, יותר מולקולות גלוקוז נקשרות למולקולות המוגלובין. כך נוצר מיצוע של רמת הגלוקוז והתאים מהווים מעין "תאי זיכרון". יש בגופנו תחלופה מתמדת של תאים וביניהם גם תאי הדם האדומים. לכן ה- "זיכרון" משקף רק את החודשיים-שלושה האחרונים. על פי המלצות אגודת הסוכרת האמריקאית (2006), ערך המטרה של A1C עבור בוגרים עם סוכרת צריך להיות פחות מ-7. Correlation between A1C level and mean plasma glucose levels on multiple testing over 2–3 months (23) --> ד"ר גיל טאובר - אינפומד