גלאוקומה (ברקית בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות עיניים אשר פוגעות בעצב הראייה. עצב הראייה, האחראי על העברת המידע מן העין אל עבר המוח, ממוקם בחלק האחורי של העין. כאשר עצב זה נפגע, קיים חשש לאובדן כושר הראייה.
אנשים הסובלים מגלאוקומה, חווים תחילה צמצום בשדה הראייה שלהם בצדי העין (הראייה ההיקפית). במידה והמחלה אינה מטופלת, אובדן הראייה הולך ומחריף, דבר אשר יכול במשך הזמן להביא לעיוורון מוחלט.
ישנם שלושה סוגים של גלאוקומה:
גלאוקומה רחבת זווית – מחלה הדרגתית כרונית שנמשכת כל החיים, ועלולה להוביל לאובדן ראייה.
גלאוקומה צרת זווית – מחלה חריפה ופתאומית אשר לרוב ניתנת לריפוי.
גלאוקומה מולדת.
גלאוקומה היא הגורם השני הנפוץ ביותר לעיוורון, כך בארה"ב למשל, 9-12% מכלל העיוורים, התעוורו כתוצאה מגלאוקומה. בישראל מספר חולי הגלאוקומה מוערך ב-60-80 אלף, ומדי שנה נוספים כ-6,000 חולים חדשים.
גלאוקומה תסמינים
במקרה של גלאוקומה רחבת זווית, התסמין היחידי הוא אובדן כושר הראייה. במקרים רבים תחילה לא מבחינים בכך עד לשלבים בהם אובדן הראייה חמור, וזאת מכיוון שבתחילת הדרך העין שאינה פגועה מפצה על אובדן הראייה של העין הפגועה. במרבית המקרים הראייה ההיקפית נפגעת לפני הראייה המרכזית.
התסמינים של גלאוקומה צרת זווית יכולים להיות מתונים, כגון ראייה מעט מטושטשת המופיעה מדי פעם בפעם ונמשכת על פני פרק זמן קצר בלבד. התסמינים החמורים יותר המצביעים על גלאוקומה צרת זווית כוללים בין השאר הופעת טשטוש ראייה לפרקי זמן ארוכים יותר, או הופעתם של כאבים מסביב לעין. ייתכנו גם הופעות של הילות מסביב לנקודות אור חזקות, עיניים אדומות, תחושת בחילה ואף הקאות.
במקרים של גלאוקומה מולדת, התסמינים הם בדרך כלל עיניים מימיות ורגישות יתר לאור. ייתכן והתינוק ישפשף את עיניו לעיתים קרובות, יסבול מפזילה או שיחזיק את עיניו עצומות מרבית הזמן.
סיבות וגורמי סיכון
נזקים הנגרמים לעצב הראייה נגרמים בדרך כלל על ידי לחץ מוגבר בתוך העין (לחץ תוך עיני מוגבר). דבר זה יכול להתרחש כאשר ישנם עודפי נוזלים הנאגרים בתוך העין, העין בעצמה מייצרת עודף נוזלים, או שיש בעיה בניקוז הנוזלים של העין. אולם, בחלק מן המקרים, גלאוקומה אינה נגרמת כתוצאה מלחץ תוך עיני מוגבר. במקרים המדוברים לא ניתן לקבוע את הגורם לתופעה.
תיתכן גלאוקומה גם כתוצאה מחבלה בעין, מניתוח בעין או בעקבות גידול סרטני בעין. ישנן תרופות (כגון קורטיקוסטרואידים) הנמצאות בשימוש לטיפול במגוון מחלות אחרות, אשר יכולות לגרום להופעתה של גלאוקומה.
אבחון ובדיקות
הרופא המטפל ישאל שאלות לגבי התסמינים ויבצע בדיקה גופנית מקיפה. במידה והרופא המטפל יחשוד במצב של גלאוקומה, הוא יפנה את המטופל לבדיקה אצל רופא עיניים לביצוע בדיקות נוספות.
רופא עיניים או אופטומטריסט יכולים לקבוע אבחנה ולטפל במצב של גלאוקומה, אך אופטיקאי אינו מוסמך לאבחן או לטפל בה.
יש לגשת לרופא במידה ומופיעים כתמים שחורים בשדה הראייה, או במידה ולאורך זמן ישנן בעיות ראייה ההולכות ומחמירות. כמו כן, מומלץ לגשת לרופא במקרים הבאים: אנשים עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה רחבת זווית, אנשים בגילאים 70 ומעלה, חולי סוכרת.
סיבוכים אפשריים
פגיעה בעצב הראיה, ובכך פגיעה בשדה הראייה עד כדי עיוורון, היא הסיבוך העיקרי של גלאוקומה.
במידה וגלאוקומה בעין אחת טופלה כנדרש, לעיתים על מנת למנוע התפתחות של גלאוקומה חריפה בעין הבריאה, הרופא יכול להמליץ על טיפול לייזר בעין זו.
סימני ההזהרה שמחייבים פניה דחופה לרופא כוללים כאבים חדים בעין, אודם משמעותי בעין, וראייה מטושטשת באופן פתאומי, המלווה בבחילות והקאות. סימנים אלו מחשידים לגלאוקומה צרת זווית חריפה. שלא כמו בגלאוקומה רחבת זווית, שם הסימן הראשוני יהיה הצטמצמות שדה הראייה .
טיפולים ותרופות
במרבית המקרים גלאוקומה מטופלת על ידי מתן טיפול תרופתי, כגון טיפות עיניים להפחתת הלחץ התוך עיני ומניעת החמרת הנזק לעצב הראייה . יש להקפיד על שימוש בטיפות העיניים על בסיס לוח זמנים יומיומי קבוע, על מנת שאלה יפעלו כראוי. ייתכן ויהיה צורך בנטילת תרופות אלו במשך כל החיים. במקרים אחרים ייתכן ויהיה צורך בטיפולי לייזר או בניתוח עיניים . במקרים של גלאוקומה חריפה (צרת זווית) יש צורך בטיפול דחוף .
אצל בני אדם מבוגרים, הטיפול אינו יכול להשיב להם את הראייה שכבר אבדה להם, אולם יש יכולת לשמר את המצב הקיים. הטיפול מיועד לעצור את ההרס בעצב הראייה על ידי הורדת הלחץ התוך עיני.
קבלת תוצאות האבחנה של גלאוקומה יכולה להיות קשה נפשית, וזאת מכיוון שייתכן ועד אשר התגלתה המחלה, החולה כבר איבד חלק מיכולת הראייה שלו. בעזרת ייעוץ והכוונה, ניתן למצוא דרכים לשמור על איכות החיים. ניתן להיעזר בעזרי ראייה שונים, כגון עזרים להגדלת אותיות מודפסות, או עזרי וידאו שונים, המסייעים בהתמודדות עם אובדן כושר הראייה. כמו כן, סיוע בסביבה תומכת עשויה להקל בביצוע משימות מטלות מסובכות.
מניעה
בשל אופייה המתון של גלאוקומה רחבת זווית, שהסימנים שלה מופיעים בהדרגתיות ולעיתים מצליחים לחמוק מתשומת הלב, מומלץ לעשות בדיקות עיניים תקופתיות מגיל 40, ולאנשים עם היסטוריה משפחתית של גלאוקומה, מגיל 20 ואילך אצל רופא עיניים. אבחנה וטיפול מוקדמים יכולים למנוע נזק לראייה.
בנוסף, הימנעות מעישון מומלצת מאחר והרעלנים שבסיגריות מזיקות לעיניים, וכן שמירה על ערכים תקינים של לחץ דם ואיזון סוכרת למי שחולה בה, יכולים למנוע הופעה או התדרדרות המחלה .
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"אני מתמודדת עם טרשת נפוצה קרוב ל20 שנה, מחלה מתעתעת , אשר יש לה פנים רבות, רגעי שפל והתמודדות איתה לא פשוטה... מחלה שכל רגע מאתגרת מחדש ומעמידה למבחן את הידע והיכולות של מירב כל טיפול מחדש. מירב מצליחה כל טיפול מחדש לחשוב מחוץ לקופסא להשתמש בידע שלה שכל הזמן מתפתח וגדל ולחולל שינוי או לפחות לעצור את ההדרדרות המחלה שכל הזמן דואגת ל"הרים ראש"."
שאלה: אימי, בת 48, סובלת כבר יומיים ברציפות מכאב ראש חזק מאוד, במיוחד באזור הרקות. היא ניסתה לקחת כדורים שונים - אופטלגין, אדויל, אלגוליזין ועוד - וכלום לא עוזר. יש לה בחילות, אך אין קשיון עורף ואין רגישות לאור. האם יש סיבה לדאגה לגבי משהו שצריך טיפול מי
תשובה: ישנם גורמים רבים לכאבי ראש. הגורמים לכאבי ראש חריפים הם מיגרנה, גלאוקומה (עלייה בלחץ התוך-עיני), זיהומים (דלקת קרום המוח), דימומים. ישנם עוד גורמים רבים לכאבי ראש תת-חריפים או כרוניים, שלא נראה לי שרלוונטיים למקרה שאת מתארת. חשוב לשלול טשטוש ראייה וחום גבוה. לא תמיד יש קישיון עורף גם בדלקת קרום המוח, ולא תמיד יש רגישות לאור גם אם מדובר במיגרנה. עם זאת, אם אימך לא סובלת ממיגרנות בדרך כלל, והתלונות ממשיכות בשעות הקרובות, הייתי מציעה לכם לפנות למיון. בברכה, ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד עוד באינפומד אבחון עצמי: כאב ראש
שאלה: אבי לקח למשך תקופה ארוכה קורטיזון. האם ישנן תופעות לוואי כגון עיוורון בגין לקיחת תרופה זו?
תשובה: ללקיחה ממושכת של סטרואידים תופעות לוואי רבות. הפגיעה העיקרית בעין היא הופעת קטרקט - שאינו אמור לגרום לעיוורון, שכן אפשר לטפל בו בניתוח. תופעת לוואי נוספת היא עליה בלחץ התוך- עיני - שעשוי לגרום לגלאוקומה. התופעה שכיחה יותר בשימוש בטיפות עיניים המכילות סטרואידים, אך היא תוארה גם במקרים נדירים של טיפול פומי. הסיבוך שכיח יותר בחולים עם נטיה לגלאוקומה, כמו נטיה משפחתית להופעת גלאוקומה. סיבוכי עיניים נוספים, אך נדירים מאוד, הם בלט עין, נפיחות של העפעפיים וחולשה של שרירי גלגל העין. תופעת לוואי נוספת ונדירה מאוד נקראת central serous chorioretinopathy הגורמת לבצקת בעין, ועשויה לגרום להיפרדות של הרשתית (retina) מן הדמית (choroid). בזמן טיפול כרוני בסטרואידים - מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות אצל רופא עיניים, כדי שיוכל לאבחן בעיות לפני שהן הופכות לסימפטומטיות.
שאלה: האם חולה גלאוקומה יכול להשתמש בספריי סטרואידים לאף?
תשובה: סטרואידים כטיפות או בצורת ספריי עלולים לגרום לעליה בלחץ התוך-עיני, וזה כמובן לא מומלץ כלל וכלל לחולי גלאוקומה. עם זאת, חשוב לזכור שאם ישנה אינדיקציה ברורה וקריטית לשימוש בסטרואידים אצל חולי גלאוקומה, ניתן לעשות זאת לאחר בדיקה מקיפה של רופא עיניים ותוך מעקב צמוד. ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד
אמא שלי בת 62,מזה שנתיים יורדות לה דמעות בעין שמאל ולאחרונה החמיר והעין אדומה מאד לאיזה תחום עליה לגשת?? אנא עזרתכם במסמך רופא רשום לה הסרת פטריגיום, האם זה קשור לדמע בעין? נואשים לעזרה עבורה🙏 תחום קרנית/אוקופלסטיקה/או תחום אחר?
גם יובש וגם בעיה בניקוז הדמעות יכולים לגרום לתמונה קלינית הזאת. כנראה יש צורך לבצע שטיפה של דרכי הדמעות כדי לשלול סתימה לאחר טיפול בדלקת. זה יותר בתחום אוקופלסטיקה
שלום ד"ר, אובחנתי בהנ"ל. סובלת מעין יבשה, שעורה חוזרת, עיניים אדומות ורגישות, אלרגיה בעונות מעבר. הומלץ לי על קרם סולנטרה. שאלתי: האם ניתן למרוח אותו על שפת העפעף? תודה
לפי ההוראות בעלון שמלווה את הקרם, לא מומלץ למרוח אותו באזור של העיניים כי החברה שמייצרת את הקרם לא קיבל אישור מהFDA עבור טיפול בעיניים. עם זאת הרבה רופאים ממליצים על שימושו "OFF LABEL" עבור בלפריטיס בנוכחות של הטפיל בשם דמודקס. כמובן רק הרופא שמטפל בך יכול להמליץ על טיפול זה במקרה שלך.
העין ימין התנפחה ואדומה .אחרי יום התחילה להוציא מוגלה הייתי אצל רופא עיניים עשה ליניקוז של המוגלה עים מחט.השאלה שלי האם זה תקין לטפל עים מחט ונתן לי מישחה למרוח 4 פעמים ביום .מימה זה יכול להיגרם ?