דלג לתוכן

שפעת

Influenza
המומחים של Infomed מסבירים:

שפעת (Influenza) היא מחלה נגיפית המאופיינת בהתפרצויות עונתיות בהיקף גדול. גורם המחלה הוא נגיף האינפלואנזה המועבר מאדם לאדם באמצעות דרכי הנשימה או מגע עם חפצים או משטחים הנגועים בנגיף השפעת.
 

מאפייני השפעת

לנגיף השפעת מספר מאפיינים ייחודיים הכוללים:

1. עונתיות קבועה: הנגיף גורם להתפרצות מחלת השפעת בעונת החורף בחצי הכדור הצפוני, בחודשי הקיץ בחצי הכדור הדרומי ובאזורים הטרופיים - בעונות הגשומות.

2. יכולת לעבור שינויים: נגיף השפעת משנה תכופות את מבנה החלבונים שעל גבי המעטפת שלו. כך נגיפי השפעת מערימים על מערכת החיסון, שאמנם יצרה נוגדנים כלפי הגרסה הקודמת שלו, אך צריכה לייצר תגובה חיסונית מחדש. כך השפעת יכולה להישנות אצל אותו אדם כל שנה מחדש.

3. גרימת מגיפה (תחלואה בהיקף גדול): בזמן התפרצות השפעת נפגעים מהמחלה ילדים ומבוגרים רבים (עד שליש מהילדים ו-10% מהמבוגרים). שכיחות השפעת גורמת להיעדרויות ממקומות העבודה ומבתי הספר, ועומס כבד על בתי החולים והמרפאות.

הדבקה בשפעת

תקופת הדגירה של נגיף השפעת היא קצרה (4-1 ימים). לאחריה מופיעים התסמינים האופייניים של השפעת כמו כאבי ראש, צמרמורות, שיעול, ובהמשך חום גבוה, נזלת וכאבי שרירים. החום נמשך 6-3 ימים, אך שיעול עם ליחה יכול להימשך עד שבועיים לאחר מכן. אפשר להידבק בשפעת מאדם חולה יום-יומיים לפני הופעת החום ועד 5 ימים לאחריה.


תסמיני השפעת וסיבוכיה

אמנם תסמיני של השפעת והתופעות הכרוכות בה מטרידים ואינם נעימים, אך הם חולפים מאליהם לאחר מספר ימים. אולם, שפעת עלולה לגרום למספר הסיבוכים הכוללים דלקת ריאות, דלקת בסימפונות, דלקת אוזניים וכן סיבוכים במערכת העצבים.

קראו עוד: כל מה שאתם חייבים לדעת על חיסון נגד שפעת

מי נמצא בסיכון מוגבר לפתח סיבוכי שפעת

קיימות קבוצות שונות באוכלוסייה שלהן נטייה מוגברת ללקות גם בסיבוכי שפעת בעקבות המחלה, שכוללות את ציבור הקשישים, חולים במחלות כרוניות של מערכת הנשימה (כולל אסתמה), חולי לב, חולים במחלות כליה, חולי סוכרת, חולים עם חסר מלידה או חסר נרכש במערכת החיסון, מטופלים בסטרואידים או בכימותרפיה, נשים בהריון ואף תינוקות רכים. בקרב קבוצות אוכלוסייה אלו, גבוהים שיעורי הסיבוכים, האשפוז והתמותה עקב מחלת השפעת וסיבוכיה. לפיכך יש צורך למנוע או להקטין ככל האפשר את נטל מחלת השפעת בקרב אוכלוסיות אלו.
 

  • שפעת תסמינים

    בתחילה, תסמיני השפעת נראים כהתקררות המלווה באף סתום, התעטשויות וכאבי גרון. בעוד שהתקררות נוטה להתפתח בהדרגה, השפעת מתפרצת בפתאומיות עם תסמינים שגורמים להרגשה כללית רעה מאוד.

    התסמינים הנפוצים של שפעת כוללות בין השאר:

     

    • חום גוף הגבוה מ-38 מעלות אצל מבוגרים, ואצל ילדים אף עד כדי 39.5 עד 40 מעלות 

    • צמרמורות והזעה 

    • כאבי ראש 

    • שיעול יבש 

    • כאבי שרירים, במיוחד באזור הגב, הידיים והרגליים שלך 

    • הרגשת חולשה כללית ועייפות 

    • אף סתום 

    • אובדן תיאבון 

    • שלשולים והקאות אצל ילדים

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
אנדוקרינולוגיה ילדים
ד"ר שרון דמול אליעז
5.0
( 15 חוות דעת )
"תודה רבה מקרב לב לדר׳ דמול. היתה לנו חווית טיפול טובה מאוד עם רופאה מעולה!"
קראו עליי עודלקביעת תור
עור ומין
ד"ר יהונתן קפלן
4.8
( 104 חוות דעת )
"הביקור שלי במרפאה של ד"ר יהונתן קפלן הייתה יוצאת מן הכלל. הרופא היה מקצועי, סבלני ואכפתי, הסביר לי כל שלב בצורה ברורה ומרגיעה. תהליך קביעת התור היה פשוט ומהיר, היחס האישי שקיבלתי מהרגע הראשון מכל צוות המרפאה הותיר רושם חיובי מאוד. לאחר הבדיקה, הרופא והצוות דאגו להסביר בע"ם ואף לשלוח הנחיות מפורטות להמשך הטיפול – דבר שהראה אכפתיות אמיתית ומקצועיות ללא פשרות. ממליץ בחום על המרפאה ועל הרופא !"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא שפעת

למה כשמצוננים מרגישים יותר רע בלילה?
למה כשמצוננים מרגישים יותר רע בלילה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 07/01/2025

בדיוק כשרוצים ללכת לישון ולקום חזקים ומאוששים, השיעול, הנזלת, הגודש באף – אלה רק חלק מתסמיני הצינון שמתגברים בלילה.... לכתבה המלאה

טיפולים משלימים לתינוקות
טיפולים משלימים לתינוקות
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 03/01/2024

הם אמנם לא מחליפים את הטיפול הרפואי המסורתי, אך הם בהחלט יכולים לזרז תהליכים ולהקל על תסמינים. טיפולים משלימים לתינ... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו