המומחים של Infomed מסבירים:
כלורפרופאמיד היא תרופה נגד סוכרת הניתנת דרך הפה. משתמשים בה לטיפול בסוכרת אצל מבוגרים בשילוב עם תזונה דלת פחמימות ושומנים. התרופה מורידה רמות סוכר בדם על ידי גירוי יצירה והפרשה של אינסולין מהלבלב והמרצה של כניסת סוכר לתוך תאי הגוף. מכל התרופות נגד סוכרת הניתנות דרך הפה, כלורפרופאמיד היא בעלת הפעילות הממושכת ביותר, ולכן יש לקחתה רק פעם ביום. אין לתת אותה לאנשים עם אי ספיקה כלייתית, ויש לנקוט אמצעי זהירות אצל קשישים וילדים, מכיוון שהתרופה עלולה להצטבר בגוף ולהביא לירידה מוגזמת ברמות סוכר בדם. משתמשים בכלורפרופאמיד גם לטיפול בצורות הקלות של סוכרת תפלה, בהן התרופה מורידה את נפח השתן הנוצר כתוצאה מספיגה של מים בכליה.
-
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות. תדירות וזמן נטילה
פעם ביום עם ארוחת הבוקר. טווח המינון
מבוגרים: 100-500 מ"ג ליום. תחילת ההשפעה
תוך שעה אחת. משך ההשפעה
תוך שעה אחת. מנה שנשכחה
יש לקחת לפני הארוחה הבאה. הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא.הפסקת התרופה עלולה להחמיר את הסוכרת. מינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. אם מופיעים תסמינים של רמת סוכר נמוכה בדם כגון עילפון, בלבול, הזעה או רעד, יש לקחת מייד מאכל או משקה עשיר בסוכר. דרושים אמצעי חירום אם מופיעים התקפי עווית או איבוד הכרה. אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים
-
אזהרות
תזונה
דרושה תזונה דלת פחמימות ושומנים. יש לנהוג לפי הוראות הרופא.
אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.
נהיגה
אין בעיות ידועות.
הריון
לא ניתן בדרך כלל. בבני אדם נמצא שהתרופה עלולה לגרום למומים לעובר. בהריון נוהגים לתת אינסולין מכיוון שהוא מאזן טוב יותר את הסוכרת. מומלץ להפסיק את הטיפול בתרופה זו לפחות חודש לפני ההריון הצפוי. כלורפרופאמיד עובר את השיליה, מעורר הפרשת אינסולין בעובר ועלול לגרום לירידת ערכי הגלוקוז בדמו לאחר הלידה (C)
הנקה
התרופה עוברת לחלב אם ועלולה להשפיע על התינוק. מומלץ להיוועץ ברופא.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.
קשישים
ייתכן שיהיה צורך בהפחתת המינון.
דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- אלרגיה לתרופות מסוג סולפונאמידים
- הפרעות בתפקוד בלוטת התריס
- נטילת תרופות אחרות
סיכון ממנת יתר
גבוה
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
-
תופעות לוואי
תופעות לוואי קשות הן נדירות. עילפון, הזעה, רעד, חולשה ובלבול עשויים להתריע על רמת סוכר נמוכה בדם בגלל מחסור במזון או נטילת מנה גדולה מדי של התרופה. בחילות ובלבול עלולים להעיד על ירידה ברמת הנתרן בדם. השימוש בתרופה זו אינו נפוץ היום בגלל הסיכון של רמה נמוכה ממושכת של סוכר בדם.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[הערה כללית]: מיגוון של תרופות עלולות להפחית את ההשפעה של כלורפרופאמיד ולהעלות את רמות הסוכר בדם. אלה כוללות קורטיקוסטרואידים, אסטרוגנים, משתנים, ריפאמפיצין, אצטאזולאמיד, כלוראמפניקול, פניטואין, בארביטוראטים, איזוניאזיד, לבותירוקסין (תחילת טיפול), פנותיאזינים, סודיום ביקארבונאט. תרופות אחרות מגבירות את הסיכון של הורדת רמת הסוכר בדם. אלה כוללות קו-טרימוקסאזול, סולפיסוקסאזול, אספירין, חוסמי בטא, אלופורינול, דילטיאזם, איטראקונאזול, מעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI) , וכן תרופות לטיפול בסוכרת. השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות. ניטור: אם לוקחים את התרופה לטיפול בסוכרת, דרוש ניטור סדיר של סוכר בשתן או בדם.