שמות מסחריים
-
קלונקס Clonex
-
ריבוטריל Rivotril
קלונאזפאם (Clonazepam) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות קלונקס (Clonex) וריבוטריל. קלונאזפאם שייך לקבוצת בנזודיאזפינים, חומרים בעלי השפעה מרגיעה ומרדימה. בנזודיאזפינים, וקלונאזפאם (קלונקס) ביניהם, משפיעים על חוסר איזון במתווכים עצביים במוח, שקשורים להתפתחות חרדה.
תרופה זו שייכת לקבוצת הבנזודיאזפינים, שלה תכונות מיוחדות המחייבות זהירות רבה בשימוש בה. יש חשיבות רבה במעקב רפואי צמוד עם נטילת תרופה זו.
יעיל לטיפול ב:
קלונאזפאם (קלונקס, ריבוטריל) מיועד למניעה ולטיפול בהתקפי חרדה (פניקה).
בנוסף, לקלונאזפאם (קלונקס) יש גם פעילות נוגדת פרכוסים, לכן הוא יעיל במיוחד למניעת התקפים קצרים של עווית השרירים והתקפי אבסנס (Petit Mal) בקרב ילדים. כמו כן, קלונאזפאם (קלונקס) יעיל גם בצורות אחרות של אפילפסיה, כגון רפיון פתאומי או פרכוסים הנגרמים על-ידי אורות זוהרים.
הנחיות חשובות:
קלונאזפאם (קלונקס) עלול להגביר את הסיכון למעידות ונפילות, במיוחד בקרב קשישים, בגלל שהוא עלול לגרום לטשטוש ולבעיות קואורדינציה.
קלונאזפאם עלול לגרום לישנוניות או לסחרחורת ולהאט את החשיבה ואת המיומנויות המוטוריות. ייתכן שיפור עם הזמן. ייתכנו גם בעיות קואורדינציה, במיוחד בעת הליכה או הרמת חפצים.
הטיפול בקלונאזפאם (קלונקס) דורש מעקב רפואי ומיועד לטווח קצר בלבד, עד חודש, מחשש לירידה בהשפעתו או התמכרות ולתופעות גמילה קשות. במקרים מסוימים, שימוש ממושך בקלונאזפאם (קלונקס) עלול לגרום להפחתה בהשפעת התרופה, לתופעה קשה של תלות, אשר תקשה על הפסקת נטילת התרופה, ולעיתים לשינויי התנהגות ולמחשבות טורדניות ואף להגביר את הסיכון לנזק עצמי ואובדנות.
נדרשת התייחסות רצינית לכל אמירה המרמזת על התאבדות או אלימות. מחשבות אובדניות, שינויים נפשיים או מצבי רוח אחרים כמו חוסר מנוחה, תוקפנות, זעם, הזיות או כל תופעת לוואי התנהגותית או התנהגות לא רגילה. נדרש עדכון מיידי של הרופא.
תרופה זו עלולה להיות ממכרת. השימוש בה עלול לגרום לשימוש לרעה, שימוש מוטעה ותלות. הסיכון גדל עבור מטופלים העושים שימוש ממושך בתרופה או שימוש במינונים גבוהים יותר, או כאלה בעלי עבר של שימוש יתר באלכוהול או שימוש לרעה בסמים. שימוש מוטעה יכול להוביל למנת יתר ולתופעות לוואי חמורות הכוללות קומה ומוות. ניתן לפתח התמכרות גם בנטילת התרופה בהתאם להוראות הרופא.
נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת האופיואידים, עם תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או עם אלכוהול, עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.
אין להפסיק את השימוש בתרופה באופן פתאומי, ללא התייעצות עם רופא, שכן הפסקה פתאומית עלולה לגרום לתופעות לוואי חמורות, כולל התקף אפילפטי. הפסקת טיפול בלתי מבוקרת עלולה להיות מלווה בתופעות גמילה כגון: מתח, עצבנות, בלבול, רעד, נדודי שינה, כאבי בטן, הקאות, בחילות, זיעה, עוויתות, התכווצויות וכאבי שרירים. אבדן קשר עם המציאות, מחשבות או מעשים אובדניים.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בקלונאזפאם (קלונקס) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו, למרכיבי התרופה או לחומרים נוספים ממשפחת בנזודיאזפינים.
- אם אתם סובלים ממחלת כבד קשה
- אם יש לכם בעיות קשות במערכת הנשימה - דיכוי נשימתי, מחלת ריאות חמורה, הפסקות נשימה בשינה (sleep apnea) בדרגה חמורה.
- במצב של התמכרות/תלות בתרופות ממכרות ובמדכאי מערכת העצבים המרכזית כולל אלכוהול.
צילום: Shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: בעלי התחיל ליטול את התרופה רדוקטיל בגלל השמנת יתר. אנו מתכננים להיכנס להריון. אני יודעת שהתרופה לא מומלצת לנשים בהריון. מה השפעתה על הזרע הגברי, על היכולת להרות או בהמשך על העובר? אני מדגישה שבעלי הוא זה שנוטל את התרופה ולא אני.
-
שאלה: אני בן 15. אתמול בסביבות הערב התחילו לי כאבים באשך הימני, כאבים חזקים וחדים ואין לי מושג למה זה התחיל. הסתכלתי אם יש נפיחות או אודם באזור, אך לא ראיתי שום הבדל בין האשך הימני והאשך השמאלי. לקחתי אתמול משככי כאבים והלכתי לישון. בבוקר הרגשתי את הכאבים פחות, אבל לאחר מכן הכאבים שוב חזרו. לפני שאני פונה לייעוץ, אני רוצה לראות את המלצתכם, ולאחר מכן אפעל לפי הוראותיכם.
-
שאלה: אני בת 35 - מזה מספר חודשים כאבי גב תחתון (בסקרום) - אך בעיקר כואב ומפריע כאב המוקרן לרגליים (מפשעה שוק ולפעמים ברך) בכל פעם רגל אחרת- עשיתי צילום עמוד שדרה מותני ונמצא "שינויים ארתרוטיים במפרקים סקרו -איליאקליים עם סקלורזציה מוגברת של שטחים מפרקיים בעיקר מצד איליאקלי שאלותי: מה זה אומר ומה הטיפול ? האם יש קשר להריונות ולידות ? (אני אחרי 4 לידות ו 4 אפידורלים) חשוב לי לציין שהכאב אינו תמידי אלא בא והולך
-
שאלה: אני בת 23. אני סובלת מכאבי בטן כבר כשנה וחצי. כמעט כל חודש אני סובלת מהתקפות כאבי בטן הנמשכות בין חמישה ימים לשבוע. עשיתי הרבה בדיקות, ביניהן אולטרסאונד בטן עליונה ותחתונה, גסטרוסקופיה, בדיקת דם, CT, והכל היה בהן תקין. זה מכניס אותי לדילמה, כי עכשיו התחתנתי ואני מאוד מפחדת להיכנס להריון. האם הכאב הזה ישפיע על ההריון?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
בדיקת EEG
-
תרופות קשורות
-
גאבאפנטין
-
ציטאלופרם (ציפרמיל, רסיטל)
-
סודיום ואלפרואט
-
דונפזיל
-
טרמדול (טרמדקס)