שמות מסחריים
-
אם. סי. אר MCR
-
אם. אי. אר M.I.R.
-
מורפין Morphine
-
מורפין מרטינדל MORPHINE MARTINDALE
-
אורמורפ ORAMORPH
-
מורפין קלצקס MORPHINE KALCEKS
מורפין (MCR, MIR) שייך למשככי כאבים אופיואידים (נרקוטיים), שמיועדים לשיכוך כאבים בינוניים עד חזקים. מורפין (MCR, MIR) שהוא נגזרת של אופיום, מקל על כאבים חזקים עקב פציעה, ניתוח, התקף לב או מחלות כרוניות כגון סרטן.
חשוב לשים לב:
מורפין הוא חומר נרקוטי, לכן יש לנקוט כל אמצעי זהירות כדי למנוע הגעת מורפין (MCR, MIR) לאדם שאינו המטופל מחשש לשימוש לרעה. יש לשמור מורפין (MCR, MIR) במקום בטוח והרחק מהישג ידם של ילדים. בליעה בלתי מכוונת של התרופה, במיוחד על ידי ילדים, עלולה לגרום לנזק מסכן חיים. תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והינן בעלות פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר. (יכול להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות). יש לוודא היכרות עם שם התרופה, המינון, תדירות נדרשת לנטילת התרופה, משך הטיפול, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאלים.
בזמן הטיפול במורפין (MCR, MIR) יש להימנע ממעבר פתאומי ממצב שכיבה/ישיבה לעמידה כדי למנוע סחרחורת ובמקרים קיצוניים עילפון. התרופה פוגעת בעירנות, לכן יש להיזהר בנהיגה, הפעלת מכונות מסוכנות ולהזהיר ילדים שמקבלים מורפין מלעסוק בפעילות שעלולה לסכנם.
מורפין (MCR, MIR) עלול לגרום לסבילות (ירידה בהשפעה וצורך במינונים גבוהים יותר) ולפעמים לתלות והתמכרות. עם זאת, רוב החולים שלוקחים מורפין להקלת כאב לתקופות קצרות מסוגלים להפסיק את נטילתו ללא קושי.
תלות או התמכרות
סימני תלות או התמכרות יכולים לכלול הרגשת חוסר שליטה בכמות ובתדירות התרופה הניטלת. צורך לנטילת התרופה לפרק זמן ארוך יותר מהמלצת הרופא ו/או לקיחת מנה גבוהה יותר מזו שהומלצה על ידי הרופא, או שימוש בתרופה מסיבות שונות מאשר אלה בגינן נרשמה. בהפסקת נטילת התרופה הרגשה לא טובה, החוזרת להיות טובה עם נטילה חוזרת של התרופה. בסימנים אלה יש לפנות לרופא.
הסיכון לפתח תלות או התמכרות משתנה מאדם לאדם. ייתכן סיכון גבוה יותר לפתח תלות והתמכרות אם הייתה בעבר, גם במשפחה, תלות באלכוהול, תרופות או סמים, במקרה עישון, עבר של בעיות במצב הנפשי.
חשוב לדעת כי נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים), או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה, תרדמת ואף מוות.
לעיתים נדירות, העלאת מינון התרופה עלולה לגרום לרגישות יתר לכאב. יש להתייעץ עם הרופא.
התרופה עלולה לגרום ו/או להחמיר בעיות נשימה בשינה וכן לרמת חמצן נמוכה בדם, הקשורה לשינה. למשל, הפסקות נשימה במהלך השינה, התעוררות מקוצר נשימה, קושי להישאר ישן או ישנוניות מוגברת במהלך היום. במצבים אלה נדרשת התייעצות עם הרופא, ותיתכן התאמת מינון.
תשומת לב לתפרחת מפושטת חדה- יש לדווח לרופא אם אי פעם התפתחה פריחה עורית חמורה או קילוף העור, היווצרות שלפוחיות ו/או פצעים בפה לאחר נטילת אופיואידים. במקרה כזה יש להפסיק את השימוש ולפנות מיידית לטיפול רפואי. הסימנים מופיעים בדרך כלל בעשרת הימים הראשונים לטיפול.
התרופה אינה מיועדת לילדים מתחת לגיל שלוש שנים.
אין להשתמש מורפין (MCR, MIR) במקרים הבאים:
רגישות או אלרגיה למורפין או למרכיבים הנוספים בתרופה.
בעיות נשימה, כגון דיכוי נשימתי או מחלות החוסמות את דרכי הנשימה אסתמה חמורה.
חסימת מעיים, או חשד כזה, כאב בטן חמור או ריקון קיבה איטי.
מחלת כבד אקוטית.
פגיעת ראש. התרופה עלולה להחמיר את התסמינים או להסתיר את חומרת הפגיעה.
נטילת תרופה ממשפחת מעכבי MAO או שטרם עברו שבועיים מסיום הטיפול.
הריון.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בן 27. בעקבות סימפוטומים של כאבי מפרקים סימטריים בפרקי הידיים, במרפקים ובכפות הידיים, אובחנתי כחולה בדלקת מפרקים. כיום אני מטופל על ידי Plaquenil ויש שיפור ניכר בסימפטומים. בדיקות הדם במהלך השנה האחרונה תקינות, ואין לי עבר גנטי של המחלה. עד כמה נכונה הקביעה של המחלה על סמך הסימפטומים בלבד? והאם זו מחלה שאצטרך להתמודד איתה כל חיי ושאין סיכויי לנסיגה מלאה שלה?
-
שאלה: אני בן 15. אמא שלי לקחה אותי לרופא גב מומחה בגלל שהיא חושבת שאני קצת עקום. אחרי צילומים הרופא אמר לי שהגב שלי לא גמיש. אבא שלי שאל אם יש לי עקמת, והרופא אמר שזו לא עקמת, אבל הגב שלי ב-43 מעלות. לפי מה שראיתי, כולם אומרים שצריך ניתוחים במקרה של 43 מעלות, אבל הרופא שלי, שהוא אחד הרופאים הטובים בארץ, לא דיבר על ניתוח, אלא רק המליץ על מחוך. האם יכול להיות שיש לי 43 מעלות אבל זו לא בדיוק עקמת רצינית שחייבים מחוך או ניתוח?
-
שאלה: ממה שהבנתי לגבי ריטלין, החומר הפעיל בתרופה, THC, הוא אותו חומר שנמצא בסמים כמו מריחואנה וקוקאין. אם עוברים בדיקת סמים במהלך השימוש בתרופה, האם הבדיקה תהיה תקינה או שעלולה להתקבל תופעה שלפיה כביכול משתמשים בסמים בגלל השימוש בתרופה?
-
שאלה: אני בת 19. לאחרונה הופניתי לבדיקות דם עקב כאבי בטן שנמשכים כחודשיים באיזור הטבור. בבדיקות מצאו כי הכולסטרול שלי גבוה. הערכים שהתקבלו: CHOLESTEROL - 286.1 HDL - 72.5 LDL - 182.7 VLDL - 30.86 יש במשפחתי עבר של כולסטרול גבוה, אך לאף אחד לא היה ערך כזה גבוה. כמו כן, חשוב לציין כי אני צמחונית, שוקלת בערך 50 קילו וגובהי 165 ס"מ, ובבדיקות התגלתה אנמיה קלה מאוד HCT - 35 MCV - 79 אני נוטלת גלולות למניעת הריון זה שנה וחצי. האם רמת הכולסטרול שלי צריכה להדאיג אותי? האם הוא גבוה רק בגלל הגלולות? אם כן, האם אני צריכה להחליף את סוג הגלולות? ואם הגלולת אינן הסיבה, איזו סיבה אחרת יכולה להיות? האם עלי לקחת כדורים להורדת רמת הכולסטרול?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
-
תרופות קשורות
-
דונפזיל
-
בנזהקסול
-
טאקרולימוס
-
קלונאזפאם (קלונקס)
-
קאבאזיטאקסל