שמות מסחריים
- טרגין TARGIN
- אוקסין-אבניר OXYN-AVENIR
בתרופה טרגין קיימים שני מרכיבים פעילים. המרכיב האופיואידי, אוקסיקודון, מיועד להקלה בכאבים בינוניים או חזקים במטופלים שזקוקים לשיכוך כאבים קבוע לאורך היממה, למספר ימים או יותר. המרכיב נלוקסון הוסף על מנת שיפחית את העצירות הנגרמת כתוצאה מפעילותו של האופיואיד אוקסיקודון במערכת העיכול.
תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והן בעלות פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר. תגובה למינון יתר יכולה להתבטא בנשימה איטית ואף לגרום למוות. יש לוודא היכרות עם שם התרופה, המינון הנדרש, תדירות הנטילה ומשך הטיפול, תופעות הלוואי והסיכונים הפוטנציאלים.
יעיל לטיפול ב:
הקלה בכאבים בינוניים או חזקים באופן קבוע: לאורך היממה, למספר ימים או יותר.
מיועד בד"כ למבוגרים מעל גיל 18 שנים.
הנחיות חשובות:
תרופות ממשפחת האופיואידים עלולות לגרום להתמכרות, בעיקר בשימוש ממושך, והן בעלות פוטנציאל לשימוש לרעה ולמינון יתר. השימוש בתרופה אינו מתאים לטיפול בתסמיני גמילה. לעולם אין לעשות בתרופה שימוש לרעה, במיוחד אם קיימת התמכרות לסמים. לעולם אין לעשות בטבליות שימוש לא נאות על ידי המסתן והזרקתן (לתוך כלי דם למשל)- עלול לגרום להרס רקמות מקומי (נמק), לשינויים ברקמת הריאה, לתוצאות חמורות נוספות ואף למוות.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
• במקרה רגישות, אלרגיה לחומרים הפעילים או למרכיבי התרופה האחרים.
• במקרה של בעיות נשימה או בעיות בריאות.
• מצב cor pulmonale , מצב בו צד הלב הימני מוגדל כתוצאה מהגברת הלחץ בכלי הדם בריאה למשל.
• חסימת מעיים שלא על רקע שימוש באופיואידים.
• ליקוי בינוני עד חמור בתפקודי הכבד.
פרמקוקינטיקה:
אוקסיקודון: נקשר לחלבונים ב-45%, עובר מטבוליזם כבדי. לאוקסיקודון מטבוליטים פעילים. מופרשים כלייתית בעיקר ע"י צימוד, ולא באופן חופשי.
נלוקסון: קשירה חלשה יחסית לחלבונים, עובר מטבוליזם כבדי בעקרו. מופרש ע"י פעילות הכליה, חלקו כמטבוליטים.
דגשים למשתמש
• נטילת תרופה זו עם תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, תרופות אחרות המדכאות את מערכת העצבים המרכזית (כולל סמים) או אלכוהול עלולה לגרום לתחושת ישנוניות עמוקה, קשיי נשימה (דיכוי נשימתי), תרדמת ומוות.
• שימוש חוזר ונשנה בחומר הפעיל אוקסיקודון, השייך לקבוצת משככי כאבים אופיואידים עלול לגרום לכך שהתרופה תהיה פחות יעילה (התרגלות אליה- תופעה הנקראת סבילות). שימוש חוזר ונשנה עלול אף לגרום לתלות, שימוש לרעה והתמכרות, שעלולים להוביל למנת יתר מסכנת חיים.
- הסיכון לתופעות לוואי אלו יכול לעלות עם מינון גבוה יותר ומשך שימוש ארוך יותר. משך זמן הנטילה, והפסקה בטוחה בטיפול, במידת הצורך- בהתאם להנחיות הרופא.
- תלות או התמכרות עשויים לגרום חוסר שליטה בכמות התרופה הנדרשת או בתדירות נטילתה. הסיכון לפתח תלות או התמכרות משתנה מאדם לאדם. סיכון מוגבר לתלות או התמכרות: התמכרות בעבר, גם של בן משפחה, לאלכוהול, תרופות מרשם או סמים (שימוש לרעה או תלות), עישון, בעיות במצב הרוח, גם בעבר (דיכאון, חרדה או הפרעת אישיות), או טיפול פסיכיאטרי בהקשר מחלות נפש אחרות.
-סימנים אפשריים, בזמן הטיפול, העלולים להעיד על התמכרות או פיתוח תלות בתרופה: צורך בנטילה למשך זמן ארוך יותר מהמומלץ על ידי הרופא, צורך ביותר מהמנה המומלצת, שימוש בתרופה מסיבות אחרות מהנדרש, כמו "להישאר רגוע" או "לעזור בשינה", ניסיונות חוזרים להפסיק נטילתה של התרופה- לא צלחו, הרגשה לא טוב בהפסקת השימוש, והרגשה טובה יותר בעת נטילתה שוב. כל אחד מסימנים אלה מחייב שיחה עם הרופא, לגבי אופן הטיפול המיטבי, כולל מתי נכון להפסיק את הטיפול וכיצד לעשות זאת באופן הבטוח ביותר.
• השימוש בתרופה עלול לגרום לתוצאות חיוביות במבדקי סמים.
• במקרה התמכרות לאלכוהול, סמים או תרופות, גם בעבר, יש להימנע משימוש באוקסיקודון.
• התרופה עלולה להגביר את הרגישות לכאב, במיוחד במינון גבוה. אתה חש בכך. במקרה כזה, ייתכן והרופא ימליץ על הורדת המינון או על החלפת התרופה.
• יש לעדכן צוות רפואי בשימוש בתרופה זו לקראת ניתוח עתידי.
• השימוש בתרופה במטרה לשפר ביצועי ספורט מהווה סכנה בריאותית.
צילום: Shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
תרופות קשורות
-
פנאזופירידין (סדורל)
-
אוקסיקודון
-
גאבאפנטין
-
קפסאיצין
-
בופרנורפין