שמות מסחריים
-
מבטרה Mabthera
-
טרוקסימה TRUXIMA
-
ריקסתון RIXATHON
-
רוקסיאנס RUXIENCE
ריטוקסימאב היא תרופה המיועדת לטיפול בלימפומה שאינה הודג'קין, לוקמיה מסוג CLL, ארטריטיס ראומטואידי, גרנולומאטוזיס ופמפיגוס וולגריס בדרגת מחלה בינונית או חמורה. היא ניתנת לבד או בשילוב כימותרפיה או מתוטרקסאט.
ריטוקסימאב שייכת לקבוצה חדשה של תרופות נגד סרטן הנקראות נוגדנים חד-שבטיים. מדובר בנוגדן המופק בתנאי מעבדה אשר מסוגל לזהות ולהקשר לחלבון ספציפי (אנטיגן בשם CD20) המצוי על גבי תאים ליפוצטים מסוג B המעורבים במחלה. התקשרות זו גורמת למערכת החיסון לפעול כנגד התאים הסרטניים, ובנוסף יכולה לגרום לתאים הסרטניים להרוס את עצמם. חלבון ה CD20 מצוי גם על תאי B בריאים, ועל כן ריטוקסימאב עלול לפגוע גם בתאים אלו. עם זאת, הסיכון לתופעות הלוואי מכך הוא נמוך, שכן הגוף מסוגל לייצר תאי B חדשים ובריאים ולהחליף אותם בתאים החולים בצורה מהירה.
ריטוקסימאב ניתנת בעירוי תוך ורידי ותחת השגחה רפואית. כדי למנוע את הסיכון לתגובה אלרגית חריפה, העירוי הראשון ניתן בקצב איטי על-פני מספר שעות. מאותה סיבה, לפני הטיפול מקובל לתת נוגד כאב וחום, נוגד אלרגיה (נוגד היסטאמין), ולעיתים גם קורטיקוסטרואיד. במידה ומתפתחת תגובה אלרגית, ניתן להאט או לעצור את העירוי, ולהתחיל אותו מחדש לאחר שהתגובה חולפת.
תופעות הלוואי של ריטוקסימאב הן קלות בדרך-כלל ונפוצות יותר בטיפולים הראשונים. על חלק מתופעות הלוואי ניתן להקל באמצעות תרופות. (ראה תופעות לוואי)
ריטוקסימאב אושרה גם לטיפול בדלקת פרקים שגרונתית בדרגה בינונית עד קשה בשילוב עם מתוטרקסאט לצורך הפחתה בסימני המחלה, עבור אלה שהטיפול באנגוניסטים של TNF (חומרים המדכאים את התהליך הדלקתי ומסייעים בטיפול במחלה), נמצא כלא מספק או שאינו מתאים. כמו כן היא משמשת גם לטיפול במחלות חיסון עצמי שונות כגון: זאבת אדמנתית מערכתית, טרשת נפוצה ו-ITP- Idiopathic Thrombocytopenia Purpura.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: האם תיתכן הקרנה מגב תחתון מטה כלפי הרגל ללא פגיעה מיבנית בדיסק, למשל על רקע שרירי או אחר ?
-
שאלה: אני בן 66, חולה בפרקינסון זה כ-12 שנים, ובשלוש-ארבע השנים האחרונות נוספה לי הבעיה של ערמונית מוגדלת. קיבלתי אומניק 0.4 ולעיתים פרומניקס 0.4. אני מצליח לחיות בשלום עם כל ארסנל התרופות שרשמו לי הרופאים. לאחרונה אני מרגיש שוב קושי בהטלת שתן. האם מעבר למינון של 0.8 יעזור לי למשוך עוד כמה שנים?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
ספירת דם
-
בדיקת מח עצם
-
תרופות קשורות
-
אזאתיופרין
-
בלינטומומאב
-
אימטיניב
-
פירוקסיקאם (ברקסין)
-
אינטרפרון