שמות מסחריים
-
אפקסור XR Efexor XR
-
ונלה Venla
-
ויאפקס Viepax
-
ויאפקס XR Viepax XR
ונלפאקסין (Venlafaxine) הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות אפקסור, ויאפקס (Viepax), ונלא וונלפאקסין טבע - תרופות נגד דיכאון וחרדה. ונלפאקסין שייך לקבוצת SNRI, שמעכבת את הספיגה החוזרת של סרוטונין ונור-אפינפרין (מתווכים עצביים) ומעלה את הניצול שלהם במוח.
יעיל לטיפול ב:
ונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס) מיועד לטיפול בדיכאון, חרדה כללית (generalized anxiety) או חרדה חברתית אצל מבוגרים מעל גיל 18 שנים.
הנחיות חשובות:
מומלץ להתחיל את הטיפול נגד דיכאון או חרדה בשלב מוקדם, כדי למנוע את החמרת המחלה והקשיים שהיא גורמת ולשפר את התגובה הטיפולית. עם זאת, ונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס) עלול לגרום לתופעות לוואי כמו חוסר שקט נפשי או גופני בשבועות הראשונים לטיפול. תחושת ׳ריחוף׳ או התרגשות יתרה, תנועות שרירים מטלטלות שאינן נשלטות. במקרה כזה, עליכם ליצור קשר עם הרופא המטפל.
תרופות נוגדות דיכאון מעלות את הסיכון להתנהגות ומחשבות אובדניות בילדים, מתבגרים, ומבוגרים צעירים. עם תחילת הטיפול בתרופה, על המטופלים בכל הגילאים וקרוביהם, לעקוב אחר שינויים התנהגותיים כגון :החמרת הדיכאון ,מחשבות אובדניות ,תוקפנות וכדומה. אם חלים שינויים כגון אלה, יש לפנות מיד לרופא. מחשבות אלה עלולות להופיע גם כאשר מינון התרופה מופחת או במהלך הפסקת הטיפול בתרופה.
אין לשתות אלכוהול במהלך הטיפול, שכן עלול להוביל לעייפות קיצונית וחוסר הכרה. השימוש במקביל עם אלכוהול ו/או תרופות מסוימות עלול להחמיר את את סימני הדיכאון ומצבים אחרים, כמו הפרעות חרדה.
נדרשת הקפדה בהיגיינת הפה בשל דיווחים על יובש בפה (10% מהמטופלים), העלול להעלות את הסיכון לעששת.
רמת הסוכר בדם עלולה להשתנות בעקבות הטיפול, ולכן, במקרה סוכרת, יש לפנות לרופא לצורך התאמת מינון טיפול מיטבית.
ייתכנו סימני ליקוי בתפקוד מיני. בחלק מהמקרים, נמשכו לאחר הפסקת הטיפול. יש לפנות לרופא ולהתייעץ בנושא.
בהפסקת התרופה, יש לעקוב אחר הנחיות הרופא, ולהפסיק באופן הדרגתי. זה יכול לקחת מספר שבועות או חודשים, ובחלק מהמטופלים ההפסקה צריכה להתרחש בהדרגתיות יתרה, במשך חודשים או יותר.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש בוונלפאקסין (אפקסור, ויאפקס) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבי התרופה הנוספים.
- אם אתם מקבלים טיפול בתרופות מקבוצת מעכבי האנזים MAO.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: תלונתי על כאב בשכם ימין מלווה בתחושת צריבה וכאב במרפק ימין . קיבלתי תרופה בשם אלטרולט במינון 10 מ"ג. התרופה מיועדת לטיפול בדיכאון עפ"י העלון .האם יש קשר לסוג טיפול זה לכאבי הגב והמרפק, והאם עלולה להיות השלכה על הפעילות המינית?
-
שאלה: מזה שמונה שנים אני תולשת את שערות ראשי. אני לוקחת סרוקסאט, הכדור גורם לי להרגשה טובה אך אינו מסייע לי לכפייתיות שנמשכת מזה זמן רב. המצב שלי חמור, אני בת 16 וכבר יש לי פיאה (תוספת שיער) על הראש על מנת שאוכל להסתובב בחוץ. אני סובלת מפחדים בבית הספ
-
שאלה: לא נטלתי 4 גלולות ברצף בשבוע הראשון, וביום הרביעי הופיע מחזור. נטלתי חפיסה חדשה לא באותו יום של המחזור, אלא יום לאחר מכן. האם אני מוגנת? האם זה בסדר שלא נטלתי מהיום הראשון?
-
שאלה: מדוע אין לעסוק בפעילות גופנית כאשר נוטלים רואקוטן ? העניין מטריד מאוד מכיוון שאני "מכורה" לספורט וזה משהו שמאוד קשה לוותר עליו בלי הסבר מוצדק... לא מצאנו תימוכין להפסקת פעילות גופנית בזמן שימוש ברואקוטן, להיפך, מומלצת פעילות גופנית. ההסבר היחיד הוא שישנם מקרים נדירים של רבדומיוליזיס (הרס רקמת שריר) שביטויו אנזים CPK ברמה גבוהה בדם. אנזים זה עולה גם לאחר פעילות גופנית. אך במעקב סדיר אחר רמתו בדם, בלי ועם קשר לפעילות, תוכלי לראות אם את בסיכון לכך. אנא פני לרופא עור על מנת לבצע מעקב ולבקש עוד פרטים בנושא.
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
-
תרופות קשורות
-
אולנזפין (זיפרקסה, זאפה)
-
קארבאמאזפין (טגרטול)
-
פריגאבאלין (ליריקה)
-
אלפראזולאם
-
ריספרידון (ריספרדל, ריספרידקס, ריספונד)