המומחים של Infomed מסבירים:
גליבנקלאמיד היא אחת התרופות נגד סוכרת הניתנת דרך הפה. כמו תרופות אחרות מסוג זה גליבנקלאמיד מגרה יצירה והפרשה של אינסולין מאיי לאנגרהנס אשר בלבלב, וממריץ קליטת סוכר לתוך תאי הגוף, וכך מוריד את רמת הסוכר בדם. משתמשים בו לטיפול בסוכרת של מבוגרים, בשילוב עם תזונה דלת פחמימות ושומנים. במצבים של מחלה קשה, פציעה או לחץ, התרופה עלולה לאבד מיעילותה בגירוי ליצירת אינסולין בלבלב; במקרים אלה יש לתת אינסולין בהזרקה.
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות.תדירות וזמן נטילה
פעם או פעמיים ביום.טווח המינון
2.5-15 מ"ג ליום.תחילת ההשפעה
תוך 3 שעות.משך ההשפעה
תוך 3 שעות.מנה שנשכחה
יש לקחת לפני הארוחה הבאה.הפסקת התרופה
אין להפסיק את התרופה בלי להיוועץ ברופא, הפסקתה עלולה להחמיר את הסוכרתמינון עודף
יש לפנות לחדר מיון מייד. אם מופיעים תסמינים מוקדמים המזהירים מרמת סוכר נמוכה מדי, כגון עילפון, הזעה, רעד, בלבול או כאב ראש, קח מייד מזון או משקה עתיר סוכר. דרושה פעולת חירום במקרה של עוויתות או איבוד הכרה.אחסון
לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדיםאזהרות
תזונה
על מנת שהתרופה תשפיע ביעילות, יש לשמור על תזונה דלת פחמימות ודלת שומנים. יש למלא אחר הוראות הרופא.
אלכוהול
מומלץ להימנע משתיית אלכוהול בזמן נטילת תרופה זו. השילוב של אלכוהול עם תרופה זו עלול להיות מסוכן.
נהיגה
אין בעיות ידועות.
הריון
לא ניתן בדרך כלל. משפיע על גדילת עצמות העובר בחיות מעבדה, אך אין די מידע בבני אדם. אין להשתמש בתקופת ההריון, אלא אם הטיפול מצדיק את הסיכון לעובר. מכיון שמידע עדכני מצביע על כך שרמות לא סדירות של גלוקוז בדם בזמן ההריון קשורות בסיכון גבוה יותר למומים בעובר. מומחים רבים ממליצים להשתמש באינסולין בזמן ההריון כדי לשמור על רמת גלוקוז בדם קרובה ככל האפשר לרמה התקינה. יש להיוועץ ברופא (C)
תינוקות וילדים
לא מומלץ מתחת גיל שש שנים, אלא בהמלצה רפואית.
דווח לרופא במקרה של
- מחלת כבד
- מחלת כליה
- אלרגיה לתרופות מסוג סולפונאמידים
- מחלות בלוטת התריס
- נטילת תרופות אחרות
סיכון ממנת יתר
גבוה
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות לוואי קשות הן נדירות. תסמינים שכיחים יותר, המלווים לעתים קרובות ברעב, עלולים להוות סימנים של רמת סוכר נמוכה מדי בדם, בגלל מחסור במזון או בגלל נטילת מנה גדולה מדי של התרופה. לעיתים יש ירידה ברמות מלח הנתרן בדם, תופעה שעלולה לגרום לבלבול והקאות.
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
[הערה כללית]: מיגוון של תרופות עלולות להפחית את ההשפעה של גליבנקלאמיד, וכך להעלות את רמת הסוכר בדם. תרופות אלה כוללות קורטיקוסטרואידים, אסטרוגנים, משתנים, ריפאמפיצין, פנותיאזינים, תרופות תירואיד, אסטרוגנים, פניטואין, חומרים סימפאתומימטיים, חוסמי סידן ואיזוניאזיד. תרופות אחרות מגבירות את הסיכון של רמת סוכר נמוכה מדי; אלה כוללות וארפארין, סולפונאמידים, אספירין, חוסמי בטא ומעכבי מונואמין אוקסידאז (MAOI). [פלורוקווינולון, מיקונאזול דרך הפה]: מגבירות את פעולתו של גליבנקלאמיד ועלולות להביא לריכוז סוכר נמוך מדי בדם.השפעת שימוש ממושך
לא צפויות בעיות ניטור: דרוש ניטור סדיר של רמות סוכר בשתן או בדם.