שמות מסחריים
- אומקור Omacor
המומחים של Infomed מסבירים:
מה זה אומגה 3?
אומגה 3 היא קבוצה של חומצות שומן, בלתי רוויות, המכילות שלושה סוגים: ALA- הנמצאת במזונות צמחיים כמו זרעי פשתן, אגוזי מלך, ושמן קנולה, ומהווה אבן בניין ליצירת שני סוגים נוספים: EPA ו- DHA.גופנו לא מסוגל לייצר ALA, ועל כן חייב לקבל אותה מהתזונה. חומצות השומן EPA ו- DHA חשובות לגופנו, ולכן חשוב לצרוך גם אותן באופן ישיר, כחלק מהדיאטה, ממקור העשיר בהן- דגי ים (כמו סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי).
EPA ו- DHA הן שתי חומצות השומן הנקשרות עם השפעה מיטיבה על הבריאות. השפעתן נחקרת רבות, במגוון תחומים. נמצא כי צריכה של חומצות שומן אלה קשורה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם, הפחתת שומני דם, מצבי דלקת, בריאות המפרקים ועוד.
מתי לקחת אומגה 3?
יש לשלב בתפריט היומי מיני מזון הכוללים חומצות שומן מסוג אומגה 3: מן הצומח- אגוזי מלך, שקדים, אצות, תרד, זרעי פשתן. מן החי- בעיקר דגי ים. קיימים מזונות כמו ביצים ומוצרי חלב המועשרים באומגה 3. במקרים בהם התזונה אינה מספקת את הצורך, יש ליטול תוספי תזונה.במצבים בהם קיים צורך מניעתי או טיפולי במחלות לב וכלי דם, מומלץ ליטול תוסף תזונה המכיל EPA ו- DHA, במינון המומלץ. מינון גבוה יותר ניטל במצבי שומני דם גבוהים.
מחקרים רבים בנושא נטילת אומגה 3 מביאים לכך כי תוסף התזונה ניטל במגוון מצבים רחב כמו: הפרעות קשב וריכוז, מצבי דלקת, שינויי מצב רוח, אלצהיימר, אלרגיות, אי פריון, אקנה, סבוריאה, מחלות אוטואימוניות ועוד. למרות היותו תוסף תזונה נפוץ, נדרש מחקר נוסף לבחינת השפעותיו המיטיבות ודיוק השימוש בו.
אומגה 3- אתיל אסטר היא תרופת מרשם, המשמשת לטיפול במצב של רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, כתוספת לדיאטה, כאשר דיאטה לבד אינה מספקת.
אומגה 3 נמצא כמרכיב פעיל בתרופה נוספת: ליפופלוס (LIPOPLUS 20%), המכילה מרכיבים פעילים נוספים, וניתנת באינפוזיה כאספקת אנרגיה, כולל מרכיב שומני, במקרים בהם לא ניתן לקבל הזנה זו דרך הפה.
כמה אומגה 3 צריך ביום?
טווח המינון של אומגה 3 משתנה בהתאם למצב ולצורך.מנה מקובלת למניעה או לטיפול במחלות לב וכלי דם, היא 1 גר' אומגה 3 למבוגר, ליום (EPA ו- DHA). מנה מקובלת להפחתה ברמות גבוהות של שומנים בדם, היא 2-4 גר' למבוגר, ליום (EPA ו- DHA).
ללא עבר של מחלות לב, יש לצרוך דגים שומניים, או שמן דגים פעמיים בשבוע.
ככלל, מומלץ לצרוך אומגה 3 ממקור ALA במינון 1.6 גרם ליום לגבר, ו- 1.1 גרם ליום לאישה
אומגה 3 יתרונות
חומצות שומן מסוג אומגה 3 הן מקור לאנרגיה, מפחיתות תהליכי דלקת, חיוניות לבריאות התאים ולשמירה על גמישותם, מיטיבות עם בריאות כלי הדם והלב, חיוניות לתפקוד תקין של המח- חומצת השומן DHA נפוצה במוח ומשפיעה על תהליכי זיכרון וקוגניציה, על למידה ועל התפתחות הראיה, על מצבי רוח ומגוון מצבים נפשיים, מהוות תפקיד חיוני במערכת העצבים והחיסון.אומגה 3 משמשת כטיפול מניעתי לאחר אוטם שריר הלב, בנוסף לטיפול התרופתי (כגון: סטטינים, תרופות נוגדות טסיות דם, חוסמי בטא ומעכבי ACE ). ובנוסף לטיפול במצב של רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, כתוספת לדיאטה, כאשר דיאטה לבד אינה מספקת.
תופעות הלוואי הן בעיקר במערכת העיכול ובמקרים נדירים יכולה להיות פגיעה בתפקודי הכבד.