שמות מסחריים
-
ויראד Viread
-
טנופוביר טבע Tenofovir Teva
-
ומלידי VEMLIDY
טנופוביר הוא חומר נוגד נגיפים רטרו, המיועד לטיפול בזיהום HBV (הפטיטיס B), HIV (הגורם לאיידס), או שניהם גם יחד. מוכר כ-- NRTI מעכב ריוורס טראנסקריפטאז נוקלאוטי.
טנופוביר שייך לקבוצת התרופות הפועלות באמצעות עיכוב האנזים טראנסקריפטאז הופך (reverse transcriptase), ובכך הוא מונע את שכפול הנגיף. פועל דרך התערבות בפעילות התקינה של אנזימים, ההכרחיים לשכפול הנגיפים עצמם.
כדי למנוע מצב של התפתחות זנים עמידים של נגיף ה HIV, וכדי לאפשר פעילות חזקה יותר, טנופוביר ניתן בשילוב עם תרופות אחרות המדכאות את הנגיף (כגון: לאמיבודין ואפאבירנז). עם זאת, חלק מהשילובים בין טנופוביר לבין תרופות אחרות כנגד HIV אינם מומלצים, בגלל יעילות נמוכה מידי וסיכון להתפתחות מהירה של עמידות.
טנופוביר יכול להינתן לחולים שזהו טיפולם הראשון כנגד הנגיף, או לחולים שאינם מגיבים ואשר פיתחו עמידות לטיפול אנטי-ויראלי. טנופוביר משמשת לטיפול בהפטיטיס B כרונית (HBV), בבמבוגרים ומתבגרים בגיל 12 ומעלה (או מעל 18 שנים- כתלות בסוג התכשיר). הפטיטיס היא מחלה זיהומית המשפיעה על הכבד, ונגרמת על ידי נגיף הפטיטיס B . התרופה שולטת בזיהום על ידי מניעת התרבותו של הנגיף. במהלך הטיפול בנגיף, תיתכן עלייה במשקל, עלייה ברמות השומנים בדם וכן תיתכן עליית גלוקוז בדם בצום. יש לבצע מעקב רפואי לגבי שינויים אפשריים אלו.
תרופה זו אינה מרפאת HIV. במהלך הטיפול יתכנו זיהומים או מחלות אחרות הקשורות ל- HIV. תיתכן העברת HIV או HBV לאחרים- דרך מגע מיני או ם מזוהם, ולכן יש להיות זהירים מהדבקת אחרים.
צילום: shutterstock
-
מידע על התרופה
-
אזהרות
-
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני בת 22. חוסנתי נגד צהבת A וצהבת B לפני כשנתיים ומעט לאחר מכן נגד צהבת B. לא עשיתי את החיסון השני של צהבת מסוג A ואת השלישי של צהבת מסוג B כעבור 12-6 חודשים. כעת אני צריכה להתחסן נגד צהבת B לקראת לימודי פיזיותרפיה. האם אני צריכה לעשות את כל החיסון
-
שאלה: אני בן 31. היה לי מגע מיני שלכאורה אינו חשוד, אך בדיעבד הבנתי שהבחורה פעילה ביותר מבחינה מינית. כשלושה ימים לאחר אותו מגע היתה לי מחלת חום עם דלקת גרון. החום נמשך יומיים ובלוטת לימפה בצוואר התנפחה. הנפיחות ירדה לאט לאחר כמה ימים. ניגשתי לבדיקת איידס
-
שאלה: האם נכון להגדיר נשא HIV שמטופל ונמצא תחת השגחה רפואית בשם "חולה איידס"? מדוע רק בארץ משתמשים במונח "חולה איידס", כאשר בכל האתרים המקצועיים בחו"ל אין משתמשים כלל במילה AIDS, ואף פעם לא כותבים על נשאי המחלה כעל "חולים"
-
שאלה: אני בן 27. רציתי לדעת מתי מומלץ לבצע בדיקת קומבו לאיידס. מה אמינות בדיקה זו? חלק מהרופאים טוענים שהבדיקה מהימנה לחלוטין אם היא מבוצעת כ-3 שבועות לאחר המגע החשוד, בעוד שחלק מהרופאים מזלזלים בבדיקה זו. מה נכון ולמי עלי להאמין? אני יודע שבדיקה זו אינה
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
-
אבחון דלקת כבד, הפטיטיס
-
בדיקת איידס HIV/AIDS
-
תרופות קשורות
-
ציקלוספורין A
-
גנטמיצין (גנטתרים)
-
ווריקונאזול
-
אטאזאנאביר
-
זינט (צפורוקסים)