ואלגנציקלוביר הינה תרופה נוגדת נגיפים המשמשת לטיפול ולמניעת זיהומים בציטומגלו-וירוס (CMV), בחולים אשר מערכת החיסון בהם מדוכאת כגון בחולי איידס ובחולים לאחר השתלה.
ואלגנציקלוביר מתפרקת בגוף בשיעור ניכר ובמהירות לקבלת החומר הפעיל גנציקלוביר, מה שמוביל לזמינות מוגברת של החומר הפעיל בגוף (וזאת בהשוואה ללקיחת התכשיר סימבין), מניעת התרבות הנגיף וחדירתו לתאים הבריאים. זו גם הסיבה לכך שיש לדאוג למשטר נטילה מדוייק, הן לגבי המינון הנלקח והן לתדירות הנטילה מחשש לטוקסיות.
תרופה זו עלולה לפגוע בייצור תאי זרע ובהתפתחות עוברים. אי לכך, על גברים ונשים בגיל הפוריות להשתמש באמצעים למניעת הריון בזמן הטיפול ובמשך 90 יום אחריו. כמו כן, ואלגנציקלוביר מגבירה את הסיכון לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אופן נטילת התרופה
טבליות. בליעה בשלמות.
תדירות וזמן נטילה
נטילת המנה הנדרשת פעם ביום, במועד קבוע.
טווח המינון
900 מ"ג, . שהן 2 טבליות, לנטילה פעם ביום. תקופת הטיפול תיקבע עפ"י הרופא המטפל, כתלות באבחנה, במצב הבריאותי ובמדדים אחרים כמו ספירת דם ותפקודי כבד וכליות. לרוב מדובר על תקופה של 10-100 יום. בהשתלת כליה, יתכן שהרופא המטפל ינחה ליטול את הטבליות במשך 200 ימים.
תחילת ההשפעה
אין מידע.
משך ההשפעה
אין מידע.
מנה שנשכחה
במקרה ונשכחה מנה יש לקחתה מייד כשנזכרים, אלא אם הגיע הזמן למנה הבאה ואז יש לדלג על זו שנשכחה ולהמשיך כרגיל. בשום אופן אין ליטול שתי מנות ביחד.
הפסקת התרופה
גם אם חל שיפור במצב הבריאותי אין להפסיק הטיפול בתרופה ללא התייעצות עם רופא.
מינון עודף
תסמיני מינון עודף כוללים: פרכוסים, שלשול, נזק כלייתי המתבטא בירידה במתן שתן ונזק כבדי המתבטא בהצהבה של העור והעיניים. כמו כן תיתכן פגיעה במערכת החיסון הכוללת חום, צמרמורת ונטייה לזיהומים. פגיעה במערכת הדם. בחשד למינון עודף יש לפנות באופן מיידי לקבלת טיפול רפואי.
אזהרות
תזונה
יש ליטול את התרופה עם ארוחה.
נהיגה
אין לנהוג, אם הופיעו סימנים כמו סחרחורת, עייפות, תחושה של חוסר יציבות או בלבול במהלך השימוש בתרופה.
הריון
אין להשתמש בואלגנציקלוביר בהיריון ,אלא אם הרופא המטפל ממליץ על כך. נטילת ואלגנציקלוביר בזמן ההיריון עלולה לפגוע בעובר. נשים בגיל הפוריות חייבות להשתמש באמצעים יעילים למניעת היריון במהלך הטיפול בואלגנציקלוביר ולפחות במשך 30 ימים לאחר סיום הטיפול. גברים שבת זוגם עשויה להיכנס להיריון צריכים להשתמש בקונדומים במהלך הטיפול בואלגנציקלוביר, ובמשך 90 יום לאחר הפסקתו.
הנקה
אין ליטול ואלגנציקלוביר בהנקה. אם הרופא מנחה להתחיל טיפול- יש להפסיק להיניק לפני נטילת הטבליות.
תינוקות וילדים
בטיחות השימוש בילדים ובצעירים מתחת גיל 18 שנה לא נקבעה. מומלץ להיוועץ ברופא.
קשישים
לא נעשו מחקרים כיצד פועלת התרופה במטופלים אלה.
דווח לרופא במקרה של
תגובה אלרגית בעבר לתכשיר מקבוצה זו- תרופות לטיפול בזיהומים נגיפיים
תפקוד כליתי לקוי
אנמיה
ספירת דם נמוכה
טיפול ברדיותרפיה או בהמודיאליזה
אי סבילות לסוכרים מסוימים
סיכון ממנת יתר
אין נתונים
סיכון מפיתוח תלות
נמוך
תופעות לוואי
תופעות הלוואי הנפוצות כוללות הפרעות במערכת העיכול, כגון: שלשול, עצירות, בחילה, הקאה וכאב בטן. בנוסף קוצר נשימה, סחרחורת, פריחה וגרד בעור, כאבי שרירים, עייפות, הפרעות שינה, ירידה בתיאבון, כאב ראש, חום ותחושת נימול באזורים מסויימים בגוף. תופעות לוואי המחייבות התייחסות מיוחדת כוללות: טשטוש או הפרעות ראייה, עליה ברמת קראטינין בדם, בלבול, ירידה בכדוריות לבנות/אדומות/טסיות דם ( מתבטא בקשיי נשימה, חום, דלקות חניכיים, דלקות גרון, זיהומים בדרכי הנשימה העליונות ובעור, אנמיה ונטייה מוגברת לדימום) - יש להמשיך בטיפול ולפנות לרופא מייד.
תופעות חמורות נוספות: זיהום בדם, דלקת לבלב, פרכוסים (שכיח). כשל של מח העצם לייצר תאי דם, הזיות, איבוד קשר עם המציאות, כשל בתפקוד הכליה (לא שכיחות). במקרה של הפרעה בתפקוד הכבד (נדיר) - יש להפסיק הטיפול ולפנות לרופא מייד. כמו כן תרופה זו עלולה לפגוע בייצור תאי זרע.
יש לדווח לרופא על כל תופעת לוואי חמורה.
תגובה אלרגית פתאומית וחמורה לואלגנציקלוביר (שוק אנאפילקטי)- מחייבת הפסקת השימוש בואלגנציקלוביר ופנייה מיידית לחדר המיון בבית החולים הקרוב. סימנים אפשריים: פריחה מגרדת ומוגבהת בעור, נפיחות פתאומית של הגרון, הפנים, השפתיים והפה, אשר עלולה לגרום לקשיים בבליעה או בנשימה. נפיחות פתאומית של הידיים, כפות הרגליים או הקרסוליים .
פרטי תגובה עם תרופות אחרות
יש לעדכן רופא/ רוקח באשר לנטילת תרופות אחרות, כולל תרופות ללא מרשם וכן תוספי תזונה. בייחוד עבור:
תרופות העשויות לפגוע בכליות: אמינוגליקוזידים, אמפותריצין B, ציקלוספורין, נוגדי דלקת לא סטרואידיים (NSAID), טאקרולימוס. בשילוב תרופות אלו עם ואלגנציקלוביר גובר הסיכון לפגיעה כלייתית. יש לנטר תפקוד כלייתי בשילוב זה.
פרובנציד: תרופה זו מגבירה את הסיכון לתופעות הלוואי של ואלגנציקלוביר, בשל עליה ברמתו.
זידובודין, אזאתיופרין, כלוראמפניקול, קולכיצין, ציקלופוספאמיד, אינטרפרון, מרקאפטופורין ותרופות ציטוטוקסיות לטיפול בסרטן: בשילוב תרופות אלו עם ואלגנציקלוביר גובר הסיכון לדיכוי יצירת תאי הדם השונים במוח העצם, הגורר בעקבותיו אנמיה ונטייה מוגברת לזיהומים ולדימום לא תקין.
דפסון, אמפותריצין B, דידאנוזין, טרימתופרים, וינקריסטין: תופעות הלוואי של תרופות אלו עשויות לגבור בשילוב עם ואלגנציקלוביר.
אימיפנם -צילאסטטין (אנטיביוטיקה)- שילוב של ואלגנציקלוביר עם תרופה זו עלול לגרום לעוויתות.זידובודין ,דידאנוזין ,לאמיבודין ,סטאוודין, טנופוביר ,אבאקאויר ,אמטריציטאבין או תרופות דומות המשמשות לטיפול בתסמונת הכשל החיסוני הנרכש (איידס).
אדפוביר או כל תרופה אחרת המשמשת לטיפול בדלקת כבד נגיפית מסוג B.
וינקריסטין ,וינבלסטין ,דוקסורוביצין, הידרוקסיאוראה או תרופות דומות המשמשות לטיפול בסרטן.
פנטאמידין- תרופה לטיפול בטפילים או זיהומים בריאה.
פלוציטוזין או אמפותריצין B- תרופות לטיפול בזיהומים פטרייתיים.
השפעת שימוש ממושך
בתקופת הטיפול בתרופה זו יש לערוך בדיקות לתפקוד כלייתי וכבדי, בדיקות עיניים וספירת דם.
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא