שמות מסחריים
- וגיפם Vagifem
- אסטרופם Estrofem
- אוורל Evorel
- אסטרוג'ל Oestrogel
אסטרדיול הוא אסטרוגן ממקור סינתטי או טבעי בעל פעילות חזקה, המקביל להורמון המין הנשי האנדוגני. שימושו הנפוץ ביותר הוא כטיפול הורמונלי חלופי (HRT) בתסמיני גיל המעבר הכוללים: גלי חום, הזעות לילה ושינויים וגינליים כגון גירוד, צריבה ויובש, שינויים במערכת השתן ושינויי מצב רוח. שימושים נוספים כוללים טיפול בבעיות אל-וסתיות האופייניות לטרום גיל המעבר וטיפול בליקויים במחזור הווסת, מניעת דלדול עצם (אוסטאופורוזיס) בקרב נשים הנמצאות בסיכון עתידי לפתח אוסטאופורוזיס ובסרטן השד.
ניתן גם לאחר ניתוח להסרת שחלות. הניסיון בטיפול בנשים לאחר תום ווסת מוקדם (בשל כשל בשחלות או ניתוח) הוא מוגבל.
ניתן למצוא את האסטרדיול במגוון רחב של תכשירים בעלי צורות נטילה שונות כגון: טבליות, מדבקות, ג'ל וטבליות לשימוש נרתיקי בהם הוא מצוי לבדו או בשילוב עם מרכיב פרוגסטיני כלשהו. שימוש בתכשיר המשלב רכיב אסטרוגני עם פרוגסטיני מיועד לנשים בעלות רחם בלבד ואילו לנשים ללא רחם אפשר לתת אסטרוגן ללא פרוגסטרון.
תכשירים משולבים מחליפים את האסטרוגן שמשוחרר באופן רגיל על ידי השחלות, וכדי למנוע את התעבות רירית הרחם, ולמנוע בעיות- מתווסף הורמון הפרוגסטוגן לאסטרוגן לשחרור רציף.
שימוש בתכשירים הורמונליים חלופיים טומן בחובו סיכונים שצריכים להילקח בחשבון בהחלטה על התחלת טיפול או המשכו, ולכן דורש תשאול רפואי מקיף, כמו גם בדיקות, במידת הצורך, וכן מעקב. נדרשת בחינת התועלת והסיכון הכרוכים בהמשך הטיפול.
סיכונים הקשורים בשימוש בתכשיר הורמונלי חלופי, בתדירות גבוהה יותר מנשים שאינן נוטלות תכשירים אלה: מחלות לב, שבץ מוחי, בעיות בכלי דם (בריאות או ברגליים), יתר לחץ דם, סרטן שד, סרטן שחלות, סרטן רירית הרחם או דמנציה. הסיכון למצבים אלו מוגבר בשילוב עם עישון.
בטיפול מקומי בנרתיק, הספיגה לדם נמוכה מאוד. הסבירות שמצבי הסיכון המוזכרים יחמירו או יחזרו במהלך הטיפול המקומי היא פחותה. בכל מקרה של חשש, מומלץ להתייעץ עם הרופא.
לאחר הפסקת הטיפול ההורמונלי החלופי הסיכון הנוסף לסרטן שד פוחת עם הזמן, ותלוי, בין השאר, גם במשך הטיפול ההורמונלי. הסיכון הנוסף מתברר במהלך 3 שנות שימוש. לאחר הפסקת הטיפול, הסיכון העודף פוחת עם הזמן, אך עלול להמשך 10 שנים או יותר בנטילת התכשיר ההורמונלי החלופי למשך יותר מ- 5 שנים.
עדויות מצביעות על כך ששימוש מקומי בנרתיק אינו מעלה את הסיכון לסרטן השד בקרב נשים שלא חלו בסרטן השד בעבר. לא ידוע אם ניתן להשתמש בנשים שחלו בסרטן שד בעבר.
צילום: shutterstock
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אמי בת 87 וסובלת זה 6 שבועות מהרפס זוסטר. עדיין ישנם כתמים אדומים באזור המותניים ועדיין יש לה כאבים. האם עליה עדיין להימנע מלהיות בקרבת תינוקות? יש לנו תינוק בן 5 חדשים והוא עדיין יונק.
שאלה: עשיתי לבתי, בת 3 חודשים, חיסון רוטה לפני שבוע ויום. נאמר לי כי יכול להיות שהיא תקיא ותפלוט, ואכן, במשך כמה ימים היא פלטה פליטות מימיות כמו הקאה, אבל היא עדיין פולטת פחות ממה שהיה בהתחלה. מתי תופעות הלוואי אמורות להסתיים? והאם אני חייבת לתת את המנה השניה של החיסון כעבור חודש, או שאפשר לחכות יותר?
שאלה: היה לי אירוע מוחי קל (TIA) ועשיתי בדיקת EEG. בתוצאות כתוב: "תרשים חורג מהתקין בשל פעילות איטית והבדלי צד ללא עדות לפעילות אפילפטית". מה זה אומר?
שאלה: אני לוקחת גלולות למניעת הריון מסוג סרזט. אני מעוניינת להפסיק להיניק. האם עלי להחליף את הגלולות או שאני יכולה להמשיך עם הסרזט?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
בדיקות דם
-
אסטרוגן
-
פרוגסטרון
תרופות קשורות
-
פולווסטראנט
-
קוהוש שחור (סימידונה)
-
מיפפריסטון
-
אנאסטרוזול
-
אתינילאסטרדיול +דזוגסטרל (פמינט)