כוויות מהשמש נפוצות ומעוררות כאב, אך חשוב לזכור שניתן להימנע מהן.
עדיף למנוע את הכוויות מראש מאשר לטפל בהן לאחר שנוצרו. מסנני קרינה יעילים זמינים במגוון רחב ובעוצמות שונות, כפי שמצוין במדד ה-SPF (מידת ההגנה מהשמש - Sun Protection Factor). מסנן קרינה עם SPF ברמה 4 מספק הגנה מועטה, הן מפני כוויות שמש והן מפני הסיכון לפתח סרטן עור, בעוד רמה 15 ומעלה מספקת הגנה משמעותית. השתמשו במוצר עמיד במים אם אתם מתכוונים להירטב.
ללא קשר למה ששמעתם בעבר, אין קרני שמש שגורמות לשיזוף מבלי להיות שורפות. מכוני שיזוף יכולים לגרום לכוויות בדיוק כמו השמש.
הכאב שמעוררות כוויות מקרני השמש גרוע ביותר במשך 6 עד 48 שעות לאחר החשיפה להן. קילוף שכבות העור הפגועות מתרחש בהמשך - 3 עד 10 ימים לאחר האירוע.
לעיתים נדירות סובלים אנשים עם כוויות מהשמש גם מבעיות ראייה. במקרים אלו יש לפנות לרופא/ה. ביתר המקרים אין צורך לפנות לרופא/ה, אלא אם הכאב חמור בצורה יוצאת דופן או שנוצרו שלפוחיות רבות (לא קילוף של העור היבש). היווצרות של שלפוחיות מעידה על כווייה מדרגה שנייה, דבר שקורה רק לעיתים נדירות כתוצאה מחשיפה לשמש.
טיפול ביתי
קומפרסים קרים או אמבטיות צוננות עשויים להועיל. אמבטיה עם סודה לשתייה (חצי כוס אבקת סודה לשתייה באמבטיה מלאה) יעילה אף היא. אפשר להשתמש בג'ל אלו-ורה או בקרם גוף על בסיס מים. משחות שומניות כמו וזלין נעימות לחלק מהאנשים, אבל הן משמרות את החום בכווייה ואין להשתמש בהן בימים הראשונים. תרופות נגד כאבים יכולות להקל על הכאב ולאפשר שינה . משחות עם סטרואידים עשויות להקטין את היקף הדלקת ולהפחית מהכאב.
בעת ביקור אצל הרופא/ה
היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית יעזרו לקבוע את מידת הכווייה ואת האפשרות לקיום פגיעות אחרות הקשורות בשמש, כמו מכת שמש. אם קיימות רק כוויות מדרגה ראשונה, אין טיפול ממשי אבל אפשר להיוועץ לגבי שימוש במשחות הניתנות במרשם ויכולות להקל על תהליך ההחלמה. מקרים נדירים של כוויות מדרגה שנייה יטופלו באנטיביוטיקה ומשככי כאבים.