דלג לתוכן

נסיעה לאזורים טרופיים

זה בכלל לא נעים להיות חולה בלי המשפחה ליד וללא רופא שאפשר לקפוץ אליו רק להרגשה הטובה. לכן בנסיעה למדינה אקזוטית - חשוב לתכנן נכון!

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 13/06/2010
2 דקות קריאה

רפואה מונעת יעילה בהרבה מטיפול בסיבוכים שכבר התרחשו. דבר זה נכון במיוחד בנסיעה  לחו"ל. 
בטיולי הרפתקאות עשוי להיות הרופא הקרוב ביותר במרחק של מאות ואפילו אלפי קילומטרים, והוודו של המרפא המקומי לא תמיד מצליח לעבוד על התייר הישראלי המצוי.

הכנה קצרה לפני הטיול עשויה למנוע הרבה עוגמת נפש במהלכו. אלה הנוסעים לאזורי עולם טרופיים, בייחוד לאזורים כפריים, או לג'ונגלים באסיה, אפריקה או דרום אמריקה, צריכים להתחיל את תהליך ההכנה מספר שבועות מראש, כיוון שאת החיסונים או את התרופות המונעות מלריה (קדחת) יש לקחת לעיתים שבועיים או חודש לפני ההגעה לאיזור היעד.

ההכנות כוללות ייעוץ מונע, במיוחד לגבי תרופות למלריה והחיסונים הנדרשים, וכן ייעוץ לגבי רשימת התרופות המומלצות. כיוון שחלק גדול מהגורמים המזהים משתנה מאיזור לאיזור ומתקופה לתקופה, יש לקבל ייעוץ ספציפי לפני כל נסיעה. את הייעוץ ניתן לקבל במרפאות גיאוגרפיות הפזורות ברחבי הארץ, במשרד הבריאות, או באינטרנט.
בנוסף, מומלץ לברר את סוג הביטוח הרפואי, כיוון שלא כל סוג ביטוח ולא כל חברה מכסה כל איזור בעולם.

הבעיה השכיחה ביותר במדינות מתפתחות היא "שלשול של מטיילים". התסמינים האופיניים כוללים שלשול, בחילות, ולעיתים הקאות וחום. המחלה נמשכת בדרך כלל 3 ימים עד שבוע, ולמרות שברוב המקרים היא אינה מסוכנת, היא בהחלט עשויה לפגום בטיול. האיזורים בהם מחלה זו שכיחה במיוחד כוללים את המדינות המתפתחות באפריקה, במזרח התיכון, באמריקה הלטינית ובאסיה, בעיקר הודו.

החיידקים הגורמים לשלשול של מטיילים נרכשים בדרך כלל בצריכת מים ומזון מזוהמים.
ביסמות סובסאליצילאט עשוי למנוע את השלשול, אך אין להשתמש בתרופה זו יותר משבועיים ללא ייעוץ רפואי. הדרך הטובה ביותר להימנע משלשול היא לחטא מים ולצרוך מים ומזון ממקורות אמינים. כאשר שלשול מתפתח הוא חולף בדרך כלל מעצמו תוך מספר ימים, והדבר היחיד שיש להקפיד עליו הוא שתייה מרובה. 
כדי למנוע התייבשות ניתן להשתמש בתמיסות מלחים מיוחדות (כמו Orest או Hydran) שיש להמיסן במים.
תרופות נוגדות שלשול עשויות להפחית את מספר היציאות ביום, אך אין להשתמש בהן כאשר יש חום גבוה או שלשול דמי. במקרים כאלה, אם אין רופא באיזור, מומלץ לקחת טיפול באנטיביוטיקה (ציפרופלוקסאצין, אופלוקסאצין או קו-טרימוקסאזול). כאשר נוסעים למדינות מתפתחות יש להצטייד בתרופות אלו ולשאול את הרופא כיצד להשתמש בהן לפני הנסיעה.

הכנות נוספות 
אילו הכנות נוספות יש לבצע לפני טיול לאזורים טרופיים ?

לפני שנוסעים לאיזור אקזוטי יש לוודא שמצב הבריאות הכללי תקין. קשה לאזן לחץ דם שנתגלה זה עתה או סוכרת חדשה בפפואה ניו גינאה. אם אתם סובלים ממחלה כרונית והמצב הבריאותי כרגע יציב, והרופא חושב שהנסיעה לא תסכן אתכם, יש להכין מראש את התרופות שאתם לוקחים לכל התקופה. צריך לוודא שהביטוח הרפואי מכסה את הנסיעה.

יש לדאוג ולקבל לא רק את החיסונים הספציפיים, אלא להשלים את החיסונים השגרתיים לפני הנסיעה (שפעת, דלקת ריאות, טטנוס, דלקת כבד וכדומה). ניתן להיעזר ברופא המשפחה או במרפאות גיאוגרפיות לקבלת ייעוץ מסודר. 

כיצד לחטא מים?
במדינות טרופיות או מתפתחות יש סכנה בשתיית מי ברז או מים עומדים שלא עברו טיפול מיוחד. ניתן לצרוך בבטחון מים שהורתחו, משקאות מוגזים בבקבוקים סגורים ומים שעברו חיטוי כימי.

קרח, גלידה, פירות וירקות עלולים להכיל גורמים מזהמים. הרתחה היא הדרך הבטוחה ביותר לחטא מים. אין להוסיף קרח לאחר ההרתחה. חיטוי כימי מבצעים עם יוד או כלור. ניתן לרכוש בבתי המרקחת גלולות חיטוי מיוחדות.

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 5 חוות דעת )
"ד"ר נטע לניאדו היתה נהדרת, הסבירה על הנושא שברור שהוא קרוב לליבה וחשוב לה לעזור לנשים ולהתאים את הטיפול המדוייק"
פרופ' דניאל ויילר
פרופ' דניאל ויילר ריאות
מקבל פונים בתחום מערכת הנשימה לרבות אבחון וטיפול במחלות ריאה שונות וכן מתן חוות דעת רפואיות לבית המשפט ולביטוח לאומי ומשרד הביטחון
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו