דלג לתוכן

חיוכים

ישנו מגוון רחב של שיטות חדשות ומתקדמות בתחום ההשתלות הדנטאליות.

מאת: ד"ר איתן מיזיריצקי
תאריך פרסום: 06/07/2010
3 דקות קריאה
ישנו מגוון רחב של שיטות חדשות ומתקדמות בתחום ההשתלות הדנטאליות.

במצבים של חוסר שיניים, מהווים השתלים הדנטאליים פתרון שיקומי ואסתטי ראוי . הם ניתנים להתקנה בין השיניים הטבעיות מבלי שיהיה צורך לערב שיניים אלו בתהליך השחזור.
בעת ביצוע גשר רגיל, לעומת זאת, יש צורך בהשחזת שיניים בריאות על-מנת שתתמוכנה בגשר; במצב כזה נפגע חומר השן הבריא והמטופל עלול להזדקק בעתיד לטיפולי שורש.

שלבי הטיפול
תהליך ההשתלה והשיקום מתחלק לשלושה שלבים עיקריים:
1. שלב השתל, המוחדר לעצם הלסת
2. שלב המבנה, המוברג לתוך השתל ויוצא ממנו אל מעבר לגובה החניכיים
3. שלב השחזור (שן אחת או יותר), המותקן על גבי המבנה

בשלב השתל מתבעצת הפעולה הכירורגית המחדירה את השתל לעצם הלסת. לאחריו ישנה המתנה של כ-3 חודשים (במקרים של לסת תחתונה), וכ-6 חודשים (במקרים של לסת עליונה).
תקופת ההמתנה הכרחית, מאחר והיא מאפשרת בנייה מחדש של עצם הלסת ותהליך של התהדקות סביב השתל (תהליך המכונה "אוסאואינטגרציה").
לאחר תקופת ההמתנה, החניכיים כבר מכסים את השתל והוא כבר אינו נראה בחלל הפה. כעת ניתן לחבר אליו את המבנה וגם להתחיל בתהליך הכנת השחזור.

יציבותן של התותבות
אחיזתן ויציבותן של התותבות הנשלפות משופר פלאים על-ידי השתלים. בעזרת 2-4 שתלים אליהם מתחברות התותבת באמצעות מחברים מיוחדים , ניתן לשפר במידה ניכרת את אחיזת התותבות. איכות חייו של המטופל עולה בכך שביטחונו האישי ותפקודו עם התותבות משתפרים באופן משמעותי.

חידושים בתחום

השתלה מיידית
החדרת שתל מיד לאחר עקירת שן. כאשר השתל מוחדר אל המכתשית הנוצרת עקב העקירה, העצם והחניכיים המקיפות את השן שנעקרה נשמרים מבלי לעבור תהליך מואץ של ספיגה, וכך גם נחסכת מן המטופל פעולה כירורגית נוספת. לא תמיד ניתן לבצע שיטה זו, אך כאשר היא מבוצעת על-ידי רופא שיניים מנוסה, התוצאות בדרך כלל מצוינות, וסיכויי היקלטות השתל דומים לאלו שבהשתלות הרגילות.

העמסה מיידית של שתלים
ישנה שיטת השתלה שבה לא מחכים שלושה עד שישה חודשים עד להיקלטות השתל, כדי לבנות עליו את השחזור. שיטה זו, שעל-פיה מרכיבים שיחזור על גבי שתל אחד או יותר מיד או בסמוך למועד ההשתלה מבלי להמתין, נקראת העמסה מיידית של שתלים. שיטה זו מבוצעת בהצלחה מזה שנים רבות. בשנים האחרונות שיטה טיפולית זו מיושמת גם במצבים של שתל בודד התומך בכתר, ואף במספר שתלים התומכים בשחזור קבוע של לסת שלמה, ולא רק כשמדובר בלסת התחתונה. אופציה טיפולית זו ניתנת ליישום רק כאשר מתקיימים מספר תנאים קליניים מוגדרים, ועל רופא השיניים יש לשקול אותה בכובד ראש. יתרונותיה של השיטה הזו הם ברורים: חיסכון של ההליך הכירורגי שבמהלכו נחשפים השתלים, קיצור משך הטיפול הכולל הרכבת שחזורים קבועים מיום התקנת השתלים מבלי להזדקק לתותבות נשלפות בשלב כלשהו של תהליך הטיפול ועוד. יתרונות אלה משפרים מאוד את נכונות המתרפא לעבור טיפול באמצעות שתלים.

השתלות בהנחיית מחשב
זהו אחד החידושים היותר מרעננים בתחום ההשתלות הדנטאליות. זוהי תוכנת מחשב אשר מעבדת את צילום ה-CT של אזור ההשתלה ומאפשרת לרופא או לצוות המשתיל לתכננן מראש את המיקום המדויק של השתלים בעצם על פי שיקולים אנטומיים, כגון: כמות וצורת העצם, ושיקולים שיקומיים של סוג וצורת השחזור שייתמך בעתיד על ידי השתלים. בסיום התכנון, הנתונים מועברים למחרטה ממוחשבת אשר מכינה סד פלסטי ובו חורים בדיוק במקום שבו תוכננו הקדחים של השתלים בעצם. 

במקרים מסוימים ניתן להניח את הסד האישי הזה על גבי החניכיים של המתרפא, כמובן לאחר שאלה הורדמו באמצעות זריקת אלחוש רגילה, ולקדוח דרך החניכיים את החורים בהם ימוקמו השתלים. כשניתן לבצע תהליך השתלה מסוג זה, אין צורך בשימוש באיזמל המנתחים ונמנעת הרמת החניכיים מהעצם. משך הטיפול מתקצר משמעותית וההחלמה קלה ומהירה ללא תפרים. זהו בהחלט הכיוון שהולך ומסתמן בתחום ההשתלות וניתן לומר שבמובן זה העתיד כבר כאן.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר איתן מיזיריצקי, מומחה בשיקום הפה ומנהל תחום שיקום הפה באינפומד. הכתבה נערכה על ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ניר פילוסוף
ד"ר ניר פילוסוף רפואת שיניים
רופא שיניים מומחה לאנדודונטיה מ2016
ד"ר מנחם דויטש
ד"ר מנחם דויטש רפואת שיניים
5.0
( 7 חוות דעת )
"מצויינת"
פרופ' זיו מזור
פרופ' זיו מזור רפואת שיניים
מנהל מרפאה רב תחומית ומרכז לטיפולי חניכיים והשתלות שיניים בתל אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו