דלג לתוכן

קרוהן וקוליטיס - ההיבט התזונתי

מחלות מעי דלקתיות, מחלת קרון ומחלת הקוליטיס הקיבית, פוגעות במערכות רבות בגוף, אולם הפגיעה העיקרית היא בדרך כלל במערכת העיכול. מסיבה זו התערבות תזונתית

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/06/2011
3 דקות קריאה
מחלות מעי דלקתיות, מחלת קרוהן ומחלת הקוליטיס הקיבית, פוגעות במערכות רבות בגוף, אולם הפגיעה העיקרית היא בדרך כלל במערכת העיכול. מסיבה זו התערבות תזונתית, שחשובה בטיפול של כל מחלה כרונית, היא בעלת חשיבות מכרעת במחלות המעי הדלקתיות לסוגיהן השונים. להתערבות התזונתית בIBD (מחלות המעי הדלקתיות) שתי מטרות עיקריות: הפחתת חשיפה לגורמים משפעלי מערכת חיסון (שעלולים לשמש כמפעילי התהליך הדלקתי המזיק) וכיסוי חסרים תזונתיים (ועל ידי כך מניעת מחלות נילוות).

ממה להימנע

במהלך השנים הוצעו תיאוריות רבות הקושרות בין רכיבים שונים בתזונה לבין תחילת או חיזוק התגובה הדלקתית המזיקה שבבסיס היווצרות מחלות המעי הדלקתיות. מעט מאוד מן התיאוריות הללו הוכחו כיעילות מחקרית, אולם כמה גישות טיפוליות אוששו על ידי מחקרים מבוקרים:

1. דיאטת אלימינציה- מדובר בגישה כללית ומותאמת מטופל, בה מטופלים לומדים "להכיר את המחלה" על ידי הימנעות הדרגתית מסוגים שונים של מזון שעלולים לעורר את מערכת החיסון. סוגי מזונות שכיחים בקטגוריה זו הם תוספי מזון מעובד, חומרי צבע, חלבונים שונים (ובייחוד גלוטן, טונה, בוטנים, חלבוני חלב פרה) ועוד. חשוב מאוד להקפיד "להוריד" רק פריט אחד כל פעם, כדי לוודא שהשיפור (או חוסר השיפור) הוא כתוצאה מהרכיב הספציפי. היצמדות לדרך פעולה זו, והימנעות ממזונות שזוהו על ידי המטופל כ"מזיקים", הוכחה בשלושה מחקרים מבוקרים כיעילה בהפחתת פעילות המחלה ושכיחות ההתקפים.

2. הפחתת החשיפה ללקטוז- רכיב המזון שהוכח כבעל הקשר החזק ביותר לחומרת ושכיחות התקפי הIBD הוא הלקטוז. מדובר בדו-סוכר, כאשר היכולת של המעי לפרקו פוחתת עם הגיל (ולכן אי סבילות  ללקטוז נמצאה בעד ל40% מן האוכלוסיה הבוגרת במחקרים מסויימים). ניתן לאשש חשד של אי סבילות ללקטוז על ידי מבחני נשיפה (הבודקים את רמת החנקן, תוצר הפירוק של לקטוז על ידי חיידקים (המתרחש רק כאשר הגוף בעצמו לא מצליח לפרק את הלקטוז), בנשימה). במידה והוחלט על הגבלת הלקטוז בדיאטה, חשוב להקפיד לשמור על רמת צריכה מספקת של מיקרו-נוטריינטים המצויים בחלב, כמו סידן וויטמין D.

מה לאכול

מגוון מחקרים מבוקרים לא הצליחו להוכיח יעילות של תוספי מזון שונים בהפחתת השכיחות של מחלות מעי דלקתיות. בין השאר לא נמצא יתרון בתוספת נוגדי חימצון, אומגה שלוש ועוד. עם זאת, בגלל שבIBD קיימת לעיתים קרובות בעיה תזונתית (הן בגלל צריכת מזון מופחתת בעקבות תסמיני הכאב, והן בעקבות בעיות ספיגה כתוצאה מתהליכי דלקת ובעקבות קיצור המעי במהלך ניתוחים שונים), קיימת חשיבות מכרעת לשמירה על מצב תזונתי מתאים:

1. תוספת מולטי וויטמינים, ובייחוד תוספת של ויטמינים מסיסי מים (ויטמינים מקבוצות B וC, שהמאגרים שלהם בגוף מתרוקנים הרבה יותר מהר) מומלצת לכל חולי IBD

2. במצבים של חסר תזונתי בולט (כפי שנמדד על ידי שקילה, מדידת אחוזי שומן ומדידת פרופיל חומצות אמינו בדם) מומלץ על הוספה של תזונה עשירה בקלוריות וחלבונים. ניתן להזין חולים אשר סובלים מהפרעות בעיכול ובספיגה, מסיבות שונות, במזון רפואי אלמנטלי. מזון רפואי אלמנטלי מוגדר ככזה, המכיל חלבון מפורק, בעיקר פפטידים וחומצות אמינו. גם הפחמימות והשומן יכולים להופיע בדרגות פירוק שונות, נוחים לעיכול, כך לדוגמא שומן כ-MCT, פחמימות כמלטודקסטרין וכיוב'. דוגמא למזון רפואי ייעודי מסוג זה הינה "אליטראק" (AlitraQ), המספק הזנה אלמנטלית מלאה לחולים בתת-ספיגה. הוא מועשר בחלבון (המפורק לפפטידים ולחומצות אמינו), ארגינין (חומצת אמינו התומכת בריפוי פצעים ובתפקוד המערכת החיסונית) וגלוטמין (חומצת אמינו המשמשת כמקור אנרגיה חשוב לתאי מערכת החיסון ולתאי מערכת העיכול. מזון מסוג זה, מיועד לחולים עם סיבוכים או הפרעה בתפקוד של מערכת העיכול (מצבים של תת-ספיגה או ליקוי תפקודי במעי, למשל אחרי ניתוחים במערכת העיכול, מחלות דלקתיות של המעי ועוד).

עוד כתבות:
יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס2011 בישראל: שורדים עם המחלה
מחלות מעי דלקתיות - קרוהן וקוליטיס

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר ערן זיתן
ד"ר ערן זיתן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר ערן זיתן, מנהל היחידה והמרכז למחלות מעי דלקתיות, מרכז רפואי העמק
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
ד"ר שי מטלון
ד"ר שי מטלון גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 61 חוות דעת )
"דר. שי. מטלון. רופא. בחסד. עליון. מקצועי. מלא. אנושיות מאוד. ידיב. סובלני. אני. מאריך. אותו. מאוד."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו